BRANN I BØTTA: Tromsøs Mikael Norø Ingebrigtsen scorer 2-1 og spenner bein på Branns gullplaner. Det verste med tanke på gullkampen og store deler av Fotball-Norges drøm om Brann-gull 2018 er at det var helt fortjent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
BRANN I BØTTA: Tromsøs Mikael Norø Ingebrigtsen scorer 2-1 og spenner bein på Branns gullplaner. Det verste med tanke på gullkampen og store deler av Fotball-Norges drøm om Brann-gull 2018 er at det var helt fortjent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

I 2018 vinner Rosenborg ligaen i rusletempo

Ronny Deila har rett, norske toppklubber må skjerpe seg

Molde har gitt det bort, Brann klarer ikke å ta det, og bak dem er det egentlig ingen. Slik vinner Rosenborg enda en gang.

  • Tromsø-Brann 2-1 (1-1)

EIRIK HESTAD SA det uten å blunke etter Moldes 1–0 seier over Rosenborg søndag kveld – «her i Molde holder vi med Brann». VIF-trener Ronny Deila har sagt det i hele år - «Eliteserien trenger enn annen vinner enn Rosenborg». Men hver gang sjansen er der, og det har vært mange av dem denne sesongen også, spenner de nest beste bein på seg sjøl.

I 2018, akkurat som i 2017, trenger ikke Rosenborg være veldig gode for å vinne over 30 serierunder.

De får det servert.

FRA 1992 OG inn i det nye årtusenet vant Rosenborg tretten seriemesterskap på rad. Det var RBK mot røkla år ut og år inn, det var ikke noe lure på. I den perioden var de åtte ganger i Champions League og vant The Double fire ganger.

Det eneste som var oppsiktsvekkende var at de bare vant The Double fire ganger.

DA VÅLERENGA TAPTE tapte seriemesterskapet på målforskjell i 2004 begynte det som den gangen het Tippeligaen å bli litt spennende. Rosenborg sleit med denne spenningen og sparket treneren som vant det trettende strake ligagullet, Ola By Rise.

Da Vålerenga vant i 2005 var RBK-rekka endelig brutt.

Med Brann i 2007 og Stabæk i 2008 var den totale dominansen endelig brutt.

Det øverste nivået i Norge var plutselig interessant, uforutsigbart og konkurransedyktig som produkt.

I 2007 var publikumstallet på toppen av norsk fotball 10 521 tilskuere i gjennomsnitt per kamp.

De siste sesongene, i hvert fall om du ikke tror på livsløgnen "solgte billetter", har det falt dramatisk.

ROSENBORG SLUTTET IKKE å vinne ligatitler i 2004. De vant i 2006 også, og tok to til med Erik Hamrén i 2009 og Hamrén/Nils Arne Eggen i 2010. Men så ble det stille fram til Kåre Ingebrigtsen begynte den nye rekka i 2015, den som fortsatt lever.

I Ingebrigtsen-perioden vant de The Double to ganger også.

ALT TYDER PÅ at Rosenborg vinner sin fjerde strake ligatittel i november. Veldig mye, fordi gliden i cupen er maksimal når det kommer til å trekke hjemmekamper, tyder på at de vinner sitt tredje The Double på fire sesonger 2. desember. Der ligger i hvert fall pengene mine. Og var det lite igjen til røkla på 90-tallet er det enda mindre nå.

Ikke fordi Rosenborg, relativt sett, er bedre enn i de glade 90-åra.

Men fordi konkurransen er dårligere.

DET ER SELVFØLGELIG ikke Rosenborgs problem at Molde er ni poeng bak selv om de herjet med serielederen søndag kveld, for ikke å snakke om 9–1 massakrene mot Brann over to kamper. Det er heller ikke Rosenborgs problem at Brann tapte enda en bortekamp da alt handlet om fornyede gullmuligheter på Alfheim, for ikke å snakke om at de på de to siste kampene har avgitt fem poeng mot lag 16 og 10 på tabellen. Men Eliteserien har et problem når Norges største fotballklubb bare kan rusle hjem seriemesterskapene.

De første til å innrømme det er Rosenborg selv.

Det er ikke mulig å lese sparkingen av Ingebrigtsen/Hoftun på en annen måte.

I FJOR GJORDE Rosenborg en middels sesong, plukket 61 poeng og scoret under to mål i snitt (1,9). Likevel vant de med sju. Årets sesong, selv om RBK har 52 poeng og leder med fire når seks runder gjenstår, har også vært trøblete. Målsnittet, som skulle økes, har sunket til 1,79. Men likevel, selv om de scorer mindre, topper de trygt.

Ja, det har litt med André Hansen å gjøre, Eliteseriens beste spiller.

Men mest med alle andre.

DERFOR SNAKKER SPILLEREN Hestad og treneren Deila som de gjør. Jeg tror de snakker på vegne av mange. Det som er bra for Rosenborg er ikke bra for spenningen vi drømmer om i Eliteserien. Det gjør ligaen kjedelig og forutsigbar. Men igjen, det er ikke Rosenborgs skyld at konkurrentene ikke plukker opp hansken.

Det ansvaret hviler utelukkende på spillere som Eirik Hestad og trenere som Ronny Deila.