- TYPISK BRITISK: Alex Ferguson mener Wayne Rooney er en typisk britisk fotballspiller. Her får United-spissen kjempetreff med leggskinnet og scorer det avgjørende målet mot byrivalen City i februar i år. Foto: Jon Super, AP/Scanpix
- TYPISK BRITISK: Alex Ferguson mener Wayne Rooney er en typisk britisk fotballspiller. Her får United-spissen kjempetreff med leggskinnet og scorer det avgjørende målet mot byrivalen City i februar i år. Foto: Jon Super, AP/ScanpixVis mer

- Rooney er hvit, helt hvit

Men ellers ser Ferguson likheter med Pelé.

(Dagbladet): Foran kveldens møte med Manchester United, tok motstander Benficas trener Jorge Jesus seg råd til å skryte av Wayne Rooney.

- Rooney er den beste britiske spilleren, men han ser ikke ut som en britisk spiller. Han er som en argentiner eller brasilianer. Han kan avgjøre kampen på banens siste tredel, så vi må passe ekstra godt på ham, sier Jesus ifølge The Guardian.

Men United-manager Alex Ferguson er slett ikke enig med portugiseren.

- Jeg synes han (Rooney) er en typisk britisk spiller. Det har vært britiske spillere de siste årene, kanskje de siste tiårene, som har hatt tilsvarende fine egenskaper som har gjort dem til store spillere - enten det er Paul Gascoigne, George Best, Bobby Charlton eller Dennis Law. Likheten er at gutten har masse mot, ønsker å spille hele tida og har en utrolig utholdenhet. Dette kommer i tillegg til talentet hans, skryter Ferguson.

- Likner Pelé Men dersom Rooney skulle vært søramerikaner, har Ferguson også en god, gammel referanse å by på.

ORIGINALEN: Brasilianske Pelé feirer scoring i 1970. Foto: Scanpix
ORIGINALEN: Brasilianske Pelé feirer scoring i 1970. Foto: Scanpix Vis mer

- Om man snakker om en brasilianer, ville jeg si Pelé. Han var en veldig aggressiv angriper, som kunne ta vare på seg selv, det kan Rooney også. De har likheter på den måten: styrke, fart, besluttsomhet. Men han er hvit, helt hvit, sier Ferguson, dersom noen skulle være i tvil om Rooneys temmelig britiske hudtype.

Pelé, som hadde sin storhetstid da normene for hva som var politisk korrekt og akseptabelt var annerledes, gikk blant annet under kallenavnet «Pérola Negra» - Den sorte perle.

United-supporterne synger også om Wayne Rooney som «den hvite Pelé» (se faktaboks), et kallenavn som opprinnelig ble brukt om brasilianske Zico.

I målform Rooney har startet sesongen fantastisk for Manchester United, og har scoret åtte mål på fire seriekamper. Det er bare tre mindre enn han scoret hele forrige ligasesong.

I 2009/10-sesongen scoret han 26 mål i serien og åtte i andre konkurranser, og satte med det personlig rekord med 34 mål totalt. Ferguson tror 25-åringen er ute etter å forbedre rekorden sin denne sesongen.

- Jeg er sikker på at det er et mål for ham. Hvis det er målet for sesongen, og han klarer det, vil det glede meg stort. For kombinert med Chicharitos målteft, kan vi få to målscorer på over 25 mål, sier sir Alex.

• Følg og diskuter Benfica - Manchester United og de andre Champions League-kampene i Dagbladets fotballstudio i kveld 20.45!