FAVORITT: Wayne Rooney ble tidlig utropt som den store favoritten i spillernes avstemning av årets spiller i England. Han er ikke overraskende blant de fire som har mulighet til å vinne prisen. Her scorer han på Joe Hart, som sammen med Rooeny er nominert til årets unge spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
FAVORITT: Wayne Rooney ble tidlig utropt som den store favoritten i spillernes avstemning av årets spiller i England. Han er ikke overraskende blant de fire som har mulighet til å vinne prisen. Her scorer han på Joe Hart, som sammen med Rooeny er nominert til årets unge spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

Rooney, Fabregas, Drogba og Tevez kjemper om «årets spiller»

Nominasjonene er offentliggjort.

||| (Dagbladet): Medlemmene av den engelske spillerrforeningen (PFA) har avlagt sine stemmer, og nå er nominasjonene til årets spiller og årets unge spiller i Premier League offentliggjort.

Det kan knapt komme som en overraskelse på noen at de tre av de fire kandidatene til årets spiller heter Wayne Rooney, Cesc Fabregas og Didier Drogba. Carlos Tevez sitt kandidatur slår heller ikke ned som noen bombe i fotball-England.

- De tre første er helt selvsagte valg. De har alle lagt en ny dimensjon til spillet sitt, og fellesnevneren er antallet mål. Kanskje kunne en Darren Bent kunne ha konkurrert med Carlos Tevez om den siste nominasjonen, men jeg ser ikke så mange andre opplagte kandidater, sier Canal+-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet.

SITT LIVS SESONG: Didier Drogba har aldri scoret mer i Chelsea-trøya enn det han har gjort denne sesongen. Ivorianeren er naturligvis nominert til årets spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
SITT LIVS SESONG: Didier Drogba har aldri scoret mer i Chelsea-trøya enn det han har gjort denne sesongen. Ivorianeren er naturligvis nominert til årets spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

Wayne Rooney ble utropt som den opplagte vinnerkandidaten før stemmegivningen startet, og det er lite som har rokket ved 24-åringens favorittstempel siden den gang, selv om lite tyder på at han ender opp med gullmedalje rundt halsen og ligapokal i hendene om snaue fire uker.

Manchester United-stjernens betydning for laget vises selvfølgelig i antallet ligamål - 26 i tallet - men har også vært synlig i de to ligakampene han har mistet mot Chelsea og Blackburn på grunn av Englands mest omtalte overtråkk denne våren.

- Wayne Rooney er et soleklart valg, mener Fredheim.

- Fabregas nær Rooney
Rooneys største utfordrer er Arsenal-kaptein Cesc Fabregas, som også har pådratt seg en skade som holder ham på sidelinja. Den elegante spanjolen har måttet ta voldsomt ansvar i fraværet av førstevalget på spissplass, Robin van Persie, og skal ha en stor del av æren for at Arsenal lenge så ut som en gullkandidat.

- Cesc Fabregas er tettere på Rooney enn det mange vil mene. Tidligere har ankepunktet mot Fabregas vært at han mangler en dimensjon i form av antall scoringer. Det er imidlertid en dimensjon han har tilført spillet sitt i år, og derfor er han også såpass nærme Rooney, poengterer Fredheim.

Rutinerte unggutter
I likhet med Rooney, er Fabregas også nominert til prisen for årets unge spiller - en pris han også vant for to sesonger siden. De øvrige nominerte til denne prisen er Aston Villas midtbaneterrier James Milner og Birminghams bunnsolide innleide sisteskanse Joe Hart.

TO NOMINASJONER: Arsenal-kaptein Cesc Fabregas, er i likhet med Wayne Rooney, nominert både til årets spiller og årets unge spiller. Spanjolen blir regnet som den største utfordreren til Rooneys kandidatur.Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie Keogh
TO NOMINASJONER: Arsenal-kaptein Cesc Fabregas, er i likhet med Wayne Rooney, nominert både til årets spiller og årets unge spiller. Spanjolen blir regnet som den største utfordreren til Rooneys kandidatur.Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie Keogh Vis mer

Det er ingen ung og uprøvd kvartett som er nominert til prisen for årets unge spiller; Rooney nærmer seg 25, Milner er også 24, mens både Hart og Fabregas fyller 23 de nærmeste ukene.

Tre av fire er etablerte landslagsspillere, og Hart er av mange regnet som Englands neste førstekeeper.

- Chelsea mindre avhengige av Drogba
Også Didier Drogba burde ha sitt å si i kampen om årets spiller etter at Chelsea-spissen har hatt sitt livs sesong, som etter alt å dømme ender i et Premier League-gull med fire kamper igjen å spille.

UTFORDRER: Premier Leagues dyreste spiller noensinne, Carlos Tevez, har betalt tilbake mye av overgangssummen i form av 22 seriemål. Den energiske argentineren er den fjerde spilleren som har oppnådd en plass på lista over de nominerte til årets spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis
UTFORDRER: Premier Leagues dyreste spiller noensinne, Carlos Tevez, har betalt tilbake mye av overgangssummen i form av 22 seriemål. Den energiske argentineren er den fjerde spilleren som har oppnådd en plass på lista over de nominerte til årets spiller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

Fredheim mener at Chelseas mange alternativer til Drogba, taler imot ivorianerens kandidatur.

- Fellesnevneren for Rooney og Fabregas er at de har båret fram lagene sine i større grad enn hva som er tilfelle med Drogba. Mens United og Arsenal er enormt avghengig av disse to, har Chelsea klart seg bra også uten Drogba. Men bevares; Drogba har hatt en utrolig sesong. Tidligere har han måttet tåle kritikk for å trenge for mange muligheter på å score mål, men i år har han vist et større avslutningsregister. Han vist en helt annen ro i avslutningsøyeblikkene, mens det før enten endte i «kremmerhus» eller langt opp på tribunen, sier Fredheim.

Carlos Tevez kompletterer den såkalte shortlisten. Tidenes dyreste Premier League-kjøp har gitt sir Alex Ferguson gjentatte svar på tiltale etter Manchester Uniteds nøling med å benytte seg av opsjonen om kjøp i fjor sommer.

I stedet har den energiske argentineren scoret på bestilling for Uniteds byrival Manchester City, og drømmen om å bryte monopolet til «de fire store», lever fortsatt i beste velgående.