Rooney-feber i England

Tenåringen er historisk. Les referat og se masse store bilder.

 • Bli med i debatten: Hvor bra er egentlig Rooney og England

  (Dagbladet.no): England - Sveits 3-0.

  18-årige Wayne Rooney skrev historie i kveld. Med nikken etter 23 minutter slettet han en tjue år gammel rekord og ble tidenes yngste målscorer i et EM.

  Og jammen var ikke Everton-spissen snauere enn at han scoret igjen et kvarter før slutt.

  Begge målene var flotte. Det første kom da Michael Owen, som sjøl slo gjennom i VM for seks år siden, løftet ballen inn i feltet.

  Rooney raget høyt og stanget inn ledermålet som roet engelske nerver.

  På mål nummer to viste tenåringen fram andre egenskaper - og hadde litt flaks. Det harde skuddet fra 12 meter gikk i stolpen, før ballen rullet inn i nettet via keeper.

  - Når jeg tenker tilbake på dette om noen år, er det sikkert en stor greie. Men akkurat nå tenker jeg bare på å vinne kamper med England, sier Rooney ifølge AFP.

  - Jeg bry meg ikke om hvem som scorer, sier han til Reuters.

  Steven Gerrard breisidet inn 3-0 og sikret England EM-avansement, uten totalkollaps mot Kroatia mandag.

  Angrepet var nydelig. Liverpool-spilleren satte det i gang sjøl med en flott pasning tversover fra venstresida. Han fikk igjen ballen på bakerste stolpe etter etter en flott overlapping signert Gary Neville og David Beckham.

  Men det er Rooney som diskuteres på britiske puber i kveld. 18-åringen med den grove kroppen viser seg definitivt verdig tilliten fra Svennis.

  - Absolutt fantastisk. To flotte mål. Å være 18 år og levere en slik kamp er helt utrolig, sier trener Sven-Göran Eriksson.

  Han kan nå glede seg over en trepoenger, etter at alt forsvant etter en solid dose Zidane-magi søndag.

  Alt er likevel ikke rosenrødt for gutta fra fotballøya. I første omgang var sveitserne i høyeste grad med på leken, og var bare marginer fra å utlikne til 1-1 på et skrudd frispark fra Hakan Yakin.

  Slikt glemmes fort når det er Rooney-mania.

  - Når du taper en kamp slik vi gjorde sist søndag, kan det komme en reaksjon, og jeg viste at reaksjonen kom til å bli veldig god. Vi var kanskje litt nervøse i starten, men nå er jobben uansett gjort, sier Svennis.

  Sveits er ikke helt ute av EM. Men for å gå til kvart'n må de selv vinne mot Frankrike - og Kroatia skal slå England.

SUPERTALENT:</B> 18-årinegn scoret to mål da England mer eller mindre sikret seg kvartfinaleplass.
SALTO:</B> Wayne Rooneys egen måte å feire på.