Rooney fikk fri

England låste seg inne i går og stengte mediesenteret i samme slengen. Fordi guttungen Wayne (18) har gjort EM til EU-ROO 2004.

LISBOA (Dagbladet): Med kvartfinale mot Portugal på Estadio da Luz allerede i morgen kveld er det én ting England trenger mer enn den godt gående gleden: ro, ro og atter ro.

Og mens det store mediemonsteret skåter seg ut til fiskeskjær i håp om en story eller to, prøver England-manager Sven-Göran Eriksson å få troppene ned på gresset.

Akkurat nå er det nemlig viktigere enn noen gang å få restituert muskulaturen og nullstilt de oppspilte hodene.

Optimismen rår

Tvilen er borte, sammen med frykten, og England tror nå virkelig at de kan vinne EM. Sjøl lagkaptein David Beckham, som alltid framstår med «it's gonna be a massive game for us, we have to play our best, and anything can happen in football», har nå problemer med å skjule optimismen.

Og derfor gliste han bare rått på portugisisk frokost-TV i går, etter 4- 2-seieren over Kroatia.

Mens han svarte England da intervjueren spurte om hvilket lag som er favoritter i morgen kveld.

Dødelig våpen 4

Og England er favoritter mot Portugal i Lisboa, av en fotballdrepende årsak: England har Wayne Rooney. Og sjøl om Kroatias trener sa at det er minst 10 forsvarspillere i EM som ikke vil ha noen problemer med å stoppe denne guttungen, så er frykten Englands våpen nå.

Og frykten personifisert er Wayne Rooney - 18 år og 243 dager gammel. På toppscorerlista kalt Dødelig våpen 4.

England er nå tre kamper fra himmelen og sitt første trofé på 38 år (VM 1966), og Wayne Rooney er gutten som kan fly dem hele veien hjem på målscorende vinger. Da er det godt - ikke minst for de 30 millionene(!) som følger Englands matcher på TV - at han er den typen han er.

For inntil det motsatte er bevist, skal han få lov til å leve videre som den reformerte fotballspilleren han plutselig framstår som. Mens han scorer de målene England trenger.

Stående applaus

-  Let's hear it for the boy, sa David Beckham etter Sveits-kampen og fikk spillerne med på en stående applaus for Wayne Two-ney. Det gjentok seg etter at guttungen hadde fyrt av begge løpene mot Kroatia. Og ble den nye stjerna født i Coimbra sist onsdag, plasserte den seg høyest på himmelen her i Lisboa mandag kveld.

Du finner ham i huset der Englands landslag bor.

FOTBALLGUD: 18 år gamle Wayne Rooney tilbes som en gud av engelske supportere og journalister etter fire scoringer så langt i EM. Nå skjermes han foran kvartfinalen mot Portugal i morgen kveld.