Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rooney fra A til Å: Elsker karaoke, fridde på bensinstasjon og skriver dikt

Nå er den ferske 30-åringen klar for nytt Manchester-derby.

 WAYNE ROONEY:  Er blitt en elsket mann blant United-supporterne. Her får du 30 ting om Wayne Rooney, dagen etter at han fylte 30 år. Foto: BPI/NTB Scanpix.
WAYNE ROONEY: Er blitt en elsket mann blant United-supporterne. Her får du 30 ting om Wayne Rooney, dagen etter at han fylte 30 år. Foto: BPI/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det igjen klart for en av Premier Leagues absolutte godbiter. Opp fra balløyas trollhatt blir det gigantiske Manchester-derbyet trukket frem. Manchester United mot Manchester City. De røde mot de blå. Nabo mot nabo. Rival mot rival. Manuel Pellegrini mot Louis van Gaal. 

Klokka 15.05 braker klassikeren løs. En som gleder seg er uten tvil den nybakte 30-åringen Wayne Rooney. United-legenden fylte 30 år i går, og vi har funnet frem 30 punkter om spissen som nok ønsker seg et mål eller tre i presang.

Alt fra trivielle opplysninger til ren fakta, opplysninger og betraktninger om det som er de rødes klart største profil før det braker løs.
Fra a til å, og fra start til mål får du her Rooneys bursdagsspesial:

Arbeidsjern: Spissen har siden han slo gjennom som tenåring vært kjent for å være et arbeidsjern. Typen spiss som er kjent for å heller trekke ned og jobbe defensivt, enn å ligge hele kampen og snuse på offside-linja.

Briller: 30-åringen er en hyppig bruker av briller. Han har litt dårligere syn på det høyre øyet, og brillene settes ofte på nesen når han kjører bil eller leser bøker.

City: Åtte mål i Premier League-sammenheng har han mot Manchester City. Byrivalen er en av klubbene Rooney aller best liker å spille mot. I dag smeller det kanskje på nytt.

Dødballer: Rooney er farlig på frispark. Ikke bare er han en kriger inne i feltet som titt og ofte stanger inn mål på hodet, men han har en farlig frisparkfot som flere lag har fått kjenne til. En av hans spesialiteter tidlig i karrieren.

Everton: Klubben han slo gjennom i. Viktig brikke i hans liv. Mange som har fulgt Premier League en stund husker nok da en meget ung brite skrudde inn en scoring for de blå på Old Trafford. Kort tid etter var han i Fergusons tropp.

Ferguson: Få har hatt så stor innvirkning på 30-åringen som Sir Alex Ferguson. Skotten var manager for Rooney i en årrekke, og var mannen som hentet spissen til klubben.

Gigant: 312 mål til sammen for lag og aldersbestemte landslag siden han slo gjennom som 16-åring. En av Premier Leagues største profiler. En ren og skjær gigant.

Hovering: Briten har ofte vært glad i å markere seg. For eksempel: Da Manchester United tangerte Liverpool på antall serie-titler, barberte han brystet slik at tallet ble vist på brystet og la det ut på sosiale medier. Det har heller ikke vært sjeldent hvor Ferguson har gått ut og forsøkt jekke ned spissen.

Internasjonalt: Briten har en «fin-fin» scorings-rate på det engelske landslaget. 50 mål på 107 lar godt høre fra seg! Ingen har putta flere mål for England enn Rooney.

Jovial: Mange fotballsupportere som ikke støtter United, vil nok kanskje ikke si seg enig i dette. Men 30-åringen beskrives ofte som dette av sin lagkamerater og nærmeste venner utenfor banen. Coleen har flere ganger gått ut og fortalt at «han er en enkel mann». Det faktum at spissen fridde til Coleen på en bensinstasjon, sier vel kanskje litt om nettopp dette.

Kai: Waynes fem år gamle sønn heter Kai Wayne Rooney. Han er visstnok en veldig fotballinteressert liten kar som ifølge sin far ønsker å se alt av fotball. «Til og med West Ham borte i europacupen mot ukjent motstander ser han med meg», har far Rooney uttalt om sønnen.

Lønn: Merkevaren «Wayne Rooney», er en pengemaskin. Målscoreren er blant spillerne som hvert eneste år selger flest drakter i Manchester United. Med tanke på at klubben er en av verdens største, blir det gode penger. Lønna til briten ligger på omtrent 13 millioner britiske pund i året.

Moyes: David Moyes var mannen som valgte å bruke Rooney som unggutt. 17. august, 2002 debuterte han med en assist til Martin Pembridge, som den neste-yngste Everton-spilleren i historien til å debutere i den øverste divisjonen.

Newcastle: 24.04, 2005 scoret han et av målene mange mener er det beste han gjort i voksen alder. På hel volley fra over 20 meter klinket han ballen i krysset. Shay Given var sjanseløs, og målet ble av flere kåret til «Årets mål».

Overgang: Man kan ikke telle på to hender hvor ofte han har vært koblet bort fra klubben. Både Chelsea, Barcelona og Real Madrid skal flere ganger vært «utrolig nære» en overgang, ifølge britiske medier opp gjennom tiden.

Poet: Tro det eller ei. Rooney har flere ganger fortalt at han «elsket å skrive dikt» da han var yngre: - jeg skrev masse små dikt til Coleen da vi begynte å gå ut samme, fortalte han også nylig i en BBC-dokumentar.

QPR: Kampen mot Queens Park Rangers i fjor var kampen hvor mange trodde Uniteds «nye» stjernegalleri skulle virkelig slå gjennom med Louis van Gaal ved roret. Rooney var i en av hovedrollene i 4-0-seieren hvor også nykomlingene Angel di Maria skåret Ander Herrera scoret for United. Likevel ble ikke dette vendepunktet mange hadde forventet seg mot et nytt mulig Premier League-gull. For i neste kamp ventet Leicester, og der ble det 3-5-tap. I tillegg var QPR sentrale da Manchester United og Wayne Rooney tapte ligagullet i siste sekund mot Manchester City i mai, 2012 og Sergio Aguero sikret lyseblå seier.

Rutiner: Spissen er glad i rutiner. For eksempel: Før hver match spiser han alltid spaghetti Bolognese med en bit kyllingfilét, har han fortalt flere ganger.

Saksespark: Få fotballsupportere har glemt saksesparket briten hadde mot Manchester City for tre år siden. En av hans fineste mål, om ikke det fineste, gjennom en lang karriere.

Tap: Er noe de fleste opplever gjennom en lang idrettskarriere. Spesielt for England har verken han eller landslaget fått ut sitt potensial. De helhvite har en tendens til å ikke nå lengre enn en kvartfinale når det virkelig gjelder, og derfor har Rooney aldri vært helt i toppen på landslaget. 

Unger: Rooney har to barn med sin ektefelle Coleen Rooney. Klay Anthony Rooney er to år, og Kai Wayne Rooney er fem år. 

Vinner: Det kan få si at han ikke er. Flere ligatitler, Champions League, ligacup, Community Shield og VM for klubblag. Han har vunnet det meste som kan vinnes for et klubblag. Flere ganger har han også vært tungen på vektskålen. Et godt eksempel på dette er da han ble eneste målscorer i 2010, da United slo Aston Villa 1-0 i ligacupfinalen.

Wayne Rooney: Bokstaven W, fortjener triviale fakta om personen selv: Visste du for eksempel at han er en stor fan av karaoke? Han skal ha en stor maskin satt opp hjemme, og «Mustang Sally», har han fortalt tidligere er en stor favoritt.  

X-faktor: Skårer du 187 mål i Premier League, så har du det lille ekstra. Blant de mestscorende gjennom tidene, og han har trolig mange sesongen igjen.

Yngste: Noen gang til å score et mål i Premier League da han 17. oktober, 2002 nettet for Everton mot Arsenal, som sluttet deres «30 kamper uten tap»-rekke. Denne rekorden er for øvrig passert i ettertid av både James Milner og James Vaughan.

Zzzz: Den største kritikken av 30-åringen gjennom karrieren går på at når han ikke er i form, så er han totalt borte fra kampene. Han har fått høre gjentatte ganger fra britiske ekspertkommentatorer at han altfor ofte forsvinner fra kamper. Spissen har en karriere som har variert veldig. Den ene sesongen har han 25+ i Premier League, neste sesong havner han godt under 15 mål. Skader, lagform og slike ting kommer naturligvis også inn i bildet, men mange eksperter har vært kritiske til hans ustabilitet.

Ære: Rooney har alltid vært blant dem som går først i krigen. Spissen har alltid vært kjent som en kriger og en tøffing. Veldig mange gule- og røde kort tyder på akkurat dette, men også spillestilen som er bygget på styrke og kriging.

Øvelse: Gjør mester. Da han var ung skal han ha stått igjen i timesvis på treningsfeltet og terpet på små detaljer. Spesielt skudd fra distanse var noe han øvde massivt på. Gjennom karrieren kan vi se klare tegn på nettopp dette.

Årets: Han har ikke vunnet få priser som starter slik: «Årets unge spiller», kåret av spillerne selv i 04/05 og 05/06. «Årets spiller», blant spillerne i 2009 og «Årets spiller», blant United-fansen i 05/06 og 09/10. Bare for å nevne noe.

30: År har Rooney blitt. 415 Premier League-kamper. 187 mål. Spilt og scoret i VM for klubb- og landslag. I FA- og ligacup har han 28 mål og i Champions League-kamper har han funnet nettmaskene 29 ganger. 50 ganger har han vært sist på ballen før en skåring på landslaget og i tillegg har han scoret i EM og Community Shield. Tallene er imponerende. Mannen er blitt en sann legende for United-fansen

Og i dag kler han på seg den røde drakta på nytt. Knyter igjen shortsen, setter beina i skoa og puster dypt inn.

Han er klar for Manchester United - Manchester City. Fotballfansen er klar for fest. Supporterne ønsker seier til sitt lag.

Det er bare å glede seg til 90 spennende minutter med deilig PL-fotball.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!