ANONYM, MEN VIKTIG: Her er én av Wayne Rooneys 35 ballinvolveringer mot Manchester City. Men seieren fikk han med seg. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB Scanpix
ANONYM, MEN VIKTIG: Her er én av Wayne Rooneys 35 ballinvolveringer mot Manchester City. Men seieren fikk han med seg. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Rooney har aldri hatt færre berøringer enn mot City. Neville tror van Gaal jubler

Hyller taktisk manøver.

(Dagbladet): Manchester United er i kanonform: På søndag var det byrivalen som ble feid av Old Trafford-gresset med 4-2, et resultat som kommer på toppen av overbevisende prestasjoner og komfortable seirer mot både Tottenham (3-0), Liverpool (2-1) og Aston Villa (3-1). Før det ble Sunderland (2-0) og Newcastle (1-0) slått, slik at United nå står med 18 poeng av 18 mulige de siste seks ligakampene.

På topp hos de røde har Wayne Rooney blomstret i en rendyrket spissrolle: Kapteinen scoret mot både Spurs og Villa, mens han brente et straffespark mot Liverpool.

Bare 35 touch Mot Manchester City på søndag var han imidlertid vanskelig å få øye på. Han hadde bare 35 berøringer i løpet av 90 minutter. Rooney har spilt for United i over ti år, og aldri har han vært mindre involvert i en ligakamp for klubben, ifølge en oversikt Sky Sports har laget.

Hans tidligere lagkamerat Gary Neville, som nå er ekspert i Sky Sports og en del av det engelske landslagets trenerapparat, tror Rooneys ballmessige anonymitet kom som følge av bevisste trekk fra manager Louis van Gaals side.

- Alle som dro fra Old Trafford kan ha sagt: «Så ikke mye til Rooney i dag», men jeg tror Louis van Gaal elsket det han gjorde, sier Gary Neville, ifølge SkySports.com.

Åpnet rom for andre Neville innrømmer at han selv også dro fra oppgjøret med en følelse av at Rooney var anonym. Han mener Uniteds nummer 10 er kjent for å være en «gatefotballspiller» som løper etter alle baller, som alltid vil involvere seg, og som oppsøker situasjoner for nettopp å bli involvert.

Mot City holdt han seg imidlertid mer sentralt, noe som sysselsatte de lyseblå midtstopperne - samtidig som det etterlot rom å løpe i for Rooneys lagkamerater.

- Han har i snitt 75-85 berøringer i kampene sine, mens han hadde 35 mot City. Det var det laveste i alle hans Premier League-kamper for United. Men jeg tror Louis van Gaal aldri har vært mer fornøyd med ham enn han var på søndag, sier Neville.

- Det faktum at han tvang de to midtstopperne til å holde seg sentralt, gjorde at rommene (ved siden av) ble åpne for Marouane Fellaini og Ander Herrera, og at Ashley Young og Juan Mata kunne tvinge Pablo Zabaleta og Gael Clichy ut mot kantene. Jeg skulle mene dette var så nær perfekt som Louis van Gaal er kommet i sin tid i United, sier den tidligere backen.

Myhre er enig TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre ser poenget til Neville:

- Ja, helt klart. Når et lag spiller i 4-3-3-formasjon, så er midtspissen som oftest lite involvert i ballspillet. Jobben hans blir da å binde opp stopperne, skape plass, og sørge for å være foran mål når innleggene kommer, sier Myhre.

- Utfordringen for en trener blir å få en spiller som Rooney - som er så kreativ og ønsker å være involvert og dominerende - til å jobbe sånn, uten å være nær ballen. Men det blir jo lettere å få aksept når spillerne ser at det fungerer bra, sier Myhre, som selv satt i TV 2-boksen på Old Trafford under Manchester-derbyet.

Imponert over relasjonene - Opplevde du Rooney som anonym?

- Han var mer anonym enn pleier å være, for han hadde mindre ball, og det er lettere å observere spillere når de har mange involveringer med kula. Men han var en viktig bidragsyter i at ting begynner å fungere framover, noe vi så veldig ofte på Uniteds venstreside, mener Myhre.

- De angrep ofte i rommet bak Yaya Toure, på sin venstreside. Der kombinerte Daley Blind, Fellaini, Young og Rooney bra. De relasjonene begynner virkelig å sitte, sier Myhre.

- I tillegg er Rooney en vrien spiss å spille mot som stopper, fordi du vet at han lusker bak deg. Da blir du redd for å støte opp i en duell, fordi du er redd for å slippe Rooney løs bak deg. Det så vi på søndag også - det var som om Vincent Kompany og de andre stopperne følte at det var bedre å la Fellaini ha ballen i rommet foran seg, enn å risikere å la Rooney få fritt leide, sier Myhre.