MISTER GRUPPESPILLET: Wayne Rooney er ilagt tre kampers karantene av UEFA etter det røde kortet mot Montenegro. Det betyr at stjernespissen mister hele gruppespillet i EM-sluttspillet neste sommer - med mindre FAs ventede anke fører fram.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HRVOJE POLAN
MISTER GRUPPESPILLET: Wayne Rooney er ilagt tre kampers karantene av UEFA etter det røde kortet mot Montenegro. Det betyr at stjernespissen mister hele gruppespillet i EM-sluttspillet neste sommer - med mindre FAs ventede anke fører fram.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HRVOJE POLANVis mer

Rooney mister hele gruppespillet i EM

Ilagt tre kampers karantene etter utvisningen mot Montenegro.

(Dagbladet): Englands EM-håp fikk seg et kraftig, men ventet skudd for baugen da stjernespiss Wayne Rooney ble ilagt tre kampers karantene etter det røde kortet han unødvendig pådro seg i fredagens EM-kvalifisering mot Montenegro, melder Det engelske fotballforbundet (FA) i en pressemelding.

Han er nødt til å sone utestengelsen i obligatoriske kamper. Det betyr dermed at han er uaktuell til samtlige av engelskmennenes gruppespillskamper i EM-sluttspillet i Polen og Ukraina neste sommer, men kan spille i oppkjøringskampene.

Utad avventer FA en redegjørelse fra UEFAs disiplinærkomité, for deretter foreta en intern vurdering av hvilke skritt de vil foreta seg, men det er ventet at avgjørelsen kommer til å bli anket, melder BBC Sport.

Familiære problemer Det var et snaut kvarter før slutt i 2-2-kampen i Montenegro at Rooney mistet ballen til Miodrag Dzudovic som satte ut rompa. Rooney hoppet først på motstanderen, før han sparket til ham bak på leggen i ren frustrasjon.

Rooneys røde kort kom dagen etter at onkelen og faren hans ble siktet i en kampfiksingsskandale. Landslagssjef Fabio Capello forsikret før kampen at Rooney var «OK».

Etter kampen sa Montenegros trener Branko Brnovic at han trodde Rooneys reaksjon kunne være en konsekvens av de «familiære problemene». Capello mente imidlertid det skyldtes at Rooney var irritabel fordi han var misfornøyd med å ha misset på noen mottak og pasninger.

Skrev brev FA sitt forsvar for Rooney, som ble sendt til disiplinærkomiteen før saksbehandlingen, inneholdt også et personlig forsvarsbrev fra 25-åringen selv, hvor han lagt vekt på sin forbedrede orden og oppførsel de siste sesongene.

Dommer Wolfang Stark skrev også inn i dommerrapporten at Rooney hadde forlatt banen uten protester, uten at det ble tillagt formildende betydning for UEFAs avgjørelse.

Dilemma FA hadde håpet at UEFA skulle falle ned på samme konklusjon som da Russlands Andrej Arsjavin ble utvist for samme type forseelse i den siste kvalikkampen foran EM i 2008. Da måtte den daværende Zenit-spilleren stå over de to første kampene av mesterskapet, men kom senere inn og spilte en sentral rolle da russerne tok seg til semifinale.

Uansett er landslagssjef Fabio Capello etterlatt med et vanskelig valg. Italieneren står fritt til å ta ham med som til sluttspillet og bruke ham som en joker fra og med en eventuell kvartfinale. Samtidig er risikoen er tilstede for at England ikke tar seg dit.