EN MÅTTE UT: Bare to av de tre gode norske målvaktene fikk plass i OL-troppen: Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Katrine Lunde (t.h.) er med. Silje Solberg (i midten) er OL-reserve. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
EN MÅTTE UT: Bare to av de tre gode norske målvaktene fikk plass i OL-troppen: Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Katrine Lunde (t.h.) er med. Silje Solberg (i midten) er OL-reserve. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Røper etter det nådeløse OL-valget: - Det er trykket stemning

Ei av håndballjentenes målvakter måtte vrakes.

ULLENSAKER (Dagbladet) Thorir Hergeirsson tok i dag ut 14 spillere til den norske håndballtroppen som reiser til Rio-OL om en drøy måned.

Et av de store spørsmålene har vært keeperplassen, der Kari Aalvik Grimsbø (31), Katrine Lunde (36) og Silje Solberg (26) kjempet om to plasser.

I dag ble det klart at Grimsbø og Lunde vant keeperkampen, og at Solberg er reserve - eller såkalt «15. spiller i OL-troppen».

TIL OL: Katrine Lunde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL OL: Katrine Lunde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en veldig, veldig tøff kamp, sier Grimsbø til Dagbladet.

- Èn av oss måtte bli skuffet, sier Lunde til Dagbladet.

Dagbladet møter de to OL-keeperne på Scandic Airport Hotel ved Gardermoen. Bare minutter tidligere har Hergeirsson presentert de 14 navnene som fikk OL-billett.

- Tøft

Silje Solberg var med å vinne EM-gull i 2014 der hun ble kåret til mesterskapets beste målvakt, og hun var med å ta VM-gull i Danmark i desember i fjor.

- Det har vært høy intensitet på trening og mange gode prestasjoner. Alle var «fit for fight» og ville vise seg fram. Det er tøft for den som ikke blir valgt. Det visste vi på forhånd. Vi har jobbet mye sammen. Dessverre var det ei av oss som måtte bli skuffa, sier Grimsbø.

Lunde forteller:

TIL OL: Kari Aalvik Grimsbø. Foto AFP 
TIL OL: Kari Aalvik Grimsbø. Foto AFP  Vis mer

- Det var spesielt å vinne keeperkampen. Vi har hatt en veldig god periode under samling de siste tre ukene. Men vi alle tre visste at på slutten av samlinga så var det én av oss som ikke ville ha det så greit. Jeg er selvsagt superglad for at jeg kan smile, sier Lunde.

Spillerne ble kjent med uttaket fredag kveld og de tre målvaktene ble tatt inn til et møte én og én.

- For min del var jeg glad. Det var eksamensnerver. Det var veldig godt å få en positiv beskjed. Jeg føler sesongen min har vært god, men jeg kom litt seint inn til samlinga. Jeg måtte virkelig opp og kjempe, sier Grimsbø.

- DEILIG: Katrine Lunde var en av to keepere som ble tatt ut i landslagstroppen til håndballandslaget som skal til OL i Rio. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mye følelser

Katrine Lunde opplevde å ikke få være med håndballjentene til VM i Danmark i desember. Da uttrykte hun selv skuffelse. Nå er hun tilbake og kjenner seg litt igjen i situasjonen som Solberg opplever.

- Det var mye følelser rundt dette uttaket. Vi var samlet i tre uker og visste at beskjeden til slutt ville komme. Noen ble lei seg, noen ble glade. Da er det selvsagt trykket stemning. Det er alltid vanskelig. Det er alltid trist,om det er din venninne, klubbvenninne eller din søster som får den tunge beskjeden. Da blir det en «stemning midt imellom». Du er glad på egne vegne, men synes synd på andre. Sånn er idretten, sier Lunde.

Håndballjentene ble samlet til kamp mot Hviterussland i 1. juni og har siden det vært sammen. Siden 11. juni har de trent og spilt treningskamper i Algarve i Portugal.

Der fikk også spillerne beskjed om OL-uttaket - og derfor fikk også de tre keeperne muligheten til å veksle noen ord.

- Vi har vært sammen og har snakket om det. Selvfølgenlig ble Silje (Solberg) skuffa. Sånn er det. Vi har snakket om det i ettertid, sier Grimsbø.

- Vi har snakket om at det er spesielt at vi er tre så gode keepere som må bli til to. Men vi jobber bra sammen som tre stykker. Selv om to får fokuset. Vi må tenke på å samarbeide på trening. Du må fokusere på deg selv for å prestere, men selvsagt jobbe sammen for å gjøre andre bedre, sier Lunde.

Fortsatt Rio-håp

Alt håp om OL-spill er nemlig langt fra over for Silje Solberg. Hun er tatt ut som en reserve i OL-troppen og skal være med i oppkjøringen og til Rio de Janeiro som en del av spillergruppa. Det bekrefter landslagets keepertrener Mats Olsson.

Solberg skal være med på treningssamling i Ulsteinvik og være en del av keeperteamet. Hun flys til Rio der hun trolig vil bo utenfor landslagstroppen. Solberg kan derimot delta på alle treninger i landslagets regi. Dermed kan hun steppe inn raskt dersom enten Lunde eller Grimsbø blir skadd eller syk og må ut av troppen.

RESERVE:  Silje Solberg er ikke tatt ut blant OL-målvaktene, men er med til Rio som reserve. Her er hun med keepertrener Mats Olsson før Russland-kamp i VM i desember. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RESERVE:  Silje Solberg er ikke tatt ut blant OL-målvaktene, men er med til Rio som reserve. Her er hun med keepertrener Mats Olsson før Russland-kamp i VM i desember. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Silje blir et «member of the team». Skjer det noe, skal hun inn på flekken og er klar i løpet av få minutter. Hun kan delta på treninger og få ekstra ansvar der hvis andre målvakter hviles, sier keepertrener Olsson.

HAR SPILT SAMMEN: Keeperne Katrine Lunde (t.h.) og Silje Solberg fra Møbelringencup 2013.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR SPILT SAMMEN: Keeperne Katrine Lunde (t.h.) og Silje Solberg fra Møbelringencup 2013. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan tok hun beskjeden om å ikke være blant de to utvalgte?

- Det er alltid vanskelig å velge målvakter. Det er naturligvis en stor skuffelse for henne. Alle tre (målvaktene) sier det er tøft å ikke få være med. Vi har tre målvakter som er blant de seks-sju beste i verden og de kunne spilt på hvilket som helst annet landslag i hele verden, og da er det tungt å ikke få være med til et OL, sier Olsson.

- Var det mye følelser?

- Jo. Det blir en annen type uttak da vi er på samling. Det er annerledes nå med OL, for vanligvis gjør vi jo dette under roligere former hjemme i Norge. Nå måtte vi gi beskjeden på samling i Portugal. Av 21 spillere var det sju som fikk en negativ beskjed. Det var mange som hadde en tøff fredagskveld. Men sånn er gamet, sier Olsson.

Keeperveteran Lunde forteller at tanken på OL-billett fikk målvaktene til å yte det lille ekstra.

- Vi måtte hele tida ha fokus på å prestere og ikke tenke så mye på uttaket. Vi må gjøre hverandre gode, men selvfølgelig vil alle vise seg fra sin beste side. Derfor har det vært mange gode treninger, ettersom vi alle tre har vist fram vårt beste, sier Lunde til Dagbladet.

Norge møter Brasil (6/8), Spania (8/8), Angola (10/8), Montenegro (12/8) og Romania (14/8) i gruppespillet. De fire beste fra puljen går videre til kvartfinale.

Les Silje Solbergs reaksjon på OL-uttaket her.

PS: Se hele OL-troppen i faktaboks. Eller les her.

SYNGER MED: Nederlands håndballstjerne Estavana Polman ser, på oppfordring fra Dagbladet, på Kristoffer Schaus sketsj om Nederlenderen. Det blir både latter og glis. Video: Bjørn Langsem Vis mer
Klein VM-VIDEO: -De har sikkert hatt det gøy, men det er kleint, mener Stine Bredal Oftedal om de danske håndballjentenes VM-video. FOTO/VIDEO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET OG DANSK HANDBOLD FORBUND/FEMINA Vis mer