Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Røper Flo-familiens hemmelighet: - Jeg har stilt meg det spørsmålet mange ganger

19-åringene Fredrik og Mathias representerer en ny generasjon.

FOTBALLFAMILIE: 45 år gamle Håvard Flo hadde en stor karriere. I år kan sønnen Fredrik og nevøen Mathias også tippeligadebutere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOTBALLFAMILIE: 45 år gamle Håvard Flo hadde en stor karriere. I år kan sønnen Fredrik og nevøen Mathias også tippeligadebutere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SOGNDAL (Dagbladet): Da herrelandslaget kvalifiserte seg for Norges første VM-sluttspill noensinne i 1994, herjet Jostein Flo. Fire år seinere hadde også lillebror Tore André presentert seg som en av fotballeuropas mest fryktede angripere.

Kombinasjonen av en enorm rekkevidde, målfarlighet og besluttsomhet gjorde Brasil redde for søsknene fra Stryn allerede før «Mirakelet i Marseille».

Jostein og Tore André er imidlertid ikke de eneste fra slekta som har gjort seg bemerket. Karrierene til Håvard, Jarle, Kjell Rune, Ulrik og Per-Egil har alle bidratt til at familien bærer et av Fotball-Norges stolteste navn.

Suksessfaktoren Nå står det to nye Flo-gutter på randen av hvert sitt gjennombrudd. Fredrik og Mathias er begge 19 år gamle. Begge er også over 190 centimeter høye. Og begge er angripere.

Spørsmålet er hvorfor den tradisjonsrike familien produserer flere toppspillere enn noen andre.

- Jeg har stilt meg det spørsmålet mange ganger. Vi var vel relativt begrensa som fotballspillere, men jeg har kommet frem til at det er en faktor som har vært spesielt viktig. Det er at vi har blitt drevet av hverandres suksess, forteller Håvard til Dagbladet.

- Et eventyr Sammen med søskenbarna Jostein (51) og Tore André (42) figurerte Sogndals sportslige leder 155 ganger med det norske flagget på brystet. Foreløpig har også Molde-spiller Per-Egil (27) fire landskamper. Det kan fort bli flere.

- Flo-gjengen er et eventyr. Det er fantastisk. De er en del av kulturen vår, skryter Sogndal-trener Eirik Bakke.

Sønnen Fredrik og nevøen Mathias sitter ved siden av og hører på da Håvard forteller om hvordan fetter Josteins suksess motiverte ham i ungdomsåra.

På slutten av 1980-tallet levde Jostein ut drømmen som spiss i Molde. Det var et liv Håvard traktet etter.

- Jeg husker godt at Jostein var «hotshoten» i Molde. Han ble drivkraften min. Det han fikk oppleve skulle jammen meg jeg også få oppleve. Vi følte det sånn alle sammen, Tore André og Jarle også.

Motiveres av hverandre Fredrik og Mathias inspireres på samme måte. Forskjellen er at forbildene deres er Per-Egil og Danmark-proff Ulrik (27).

- Man blir automatisk motivert av det de har oppnådd, og hvor mange i familien som har lykkes. Jeg ser selvfølgelig opp til pappa, men også Per-Egil og Ulrik. Det er ganske kult, og jeg snakker en del med dem, forteller Fredrik.

Det er han som har kommet lengst i utviklingen. Mens søskenbarnet Mathias skal spille første halvdel av sesongen på lån hos det lokale laget Fjøra, kjemper Fredrik for å overbevise om at han fortjener mye spilletid i Tippeligaen allerede i år.

FLOENE: Håvard, Mathias og Fredrik forteller om livet som en Flo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLOENE: Håvard, Mathias og Fredrik forteller om livet som en Flo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Både innstillingen og ferdighetene har imponert Sogndal-sjefen.

- Fredrik har et større potensial enn faren. Han har spenst, styrke, en god venstrefot og en enorm spisskompetanse innenfor 16-meteren. Selv om Håvard var ekstrem i boksen, kommer Fredrik til å bli enda bedre hvis han klarer å få fram villdyret i seg, mener Bakke.

- Alt ligger til rette Mathias er også rask med å trekke frem en annen suksessfaktor. Det er forholdene i Sogndal, som inkluderer en fullskala innendørshall som barn kan boltre seg i fra vaktmesteren låser opp klokka 07.00 om morgenen til lysene slukkes like før midnatt.

Klubben har jobbet med å skape et toppidrettsmiljø rundt Fosshaugane Campus. Det inkluderer et tett samarbeid både med den videregående skolen og høgskolen.

- Alt ligger til rette for at du kan bli så god du vil. Sånn sett er det helt perfekt å bo her, mener Mathias.

- Det som er med den gjengen der, er at de jobber knallhardt. Det er ingen syting. Det tror jeg ligger litt i Flo-slekta. Det handler om å arbeide hardt, så kommer resultatene, forteller Bakke.

Tøff mentalitet Verken Fredrik eller Mathias tar noe for gitt. De vet at det kommer til å kreve mye av dem hvis drømmene skal bli oppfylt. Det innebærer blant annet en evne til å sette seg stadig nye mål. Det er noe Håvard mener er essensielt for utviklingen.

- Den moderne fotballspilleren blir kanskje litt for mett litt for tidlig. Og så stagnerer dem fordi de har ikke «driven» til å ta det et steg videre, til å sette seg nye mål. Det er noe disse her to må jobbe med, sier den tidligere Werder Bremen- og Wolverhampton-spissen.

Å takle motgang over tid er en annen viktig faktor som trekkes frem. Alle kan ikke være tenåringsstjerner. Det var heller ikke Håvard. Han opplevde selv sin tyngste periode som 16-åring under Harald Aabrekks ledelse i Stryn.

- Jeg hadde mine opp- og nedturer med Harald i min viktigste utviklingsfase. Jeg kunne fint ha sagt at dette ikke var for meg og kuttet ut fotballen, men jeg valgte å stå i det. I ung alder møter du ofte motstand. Da er det «to be or not to be». Dessverre er det «not to be» for veldig mange norske talenter, forteller Flo.

Krevende tid Kravene Aabrekk stilte til ham var så store at han i perioder mistet gleden ved å gå på trening. Håvard følte han hele tida måtte strekke seg for å bli best mulig. Aabrekk dyttet ham konsekvent utenfor komfortsonen.

Likevel var ønsket om lykkes så stort at det overvant de negative tankene. 

- Han satt lista og «pushet» meg deretter. Sånn er det med Fredrik og Mathias også. A-laget er en stor overgang. Skrittet er stort, men de må modnes og tilpasse seg det, selv om det kan være en tøff prosess. Da jeg jobbet sammen med Harald seinere i karrieren, sa jeg at han hadde vært den viktigste for min utvikling.

- Det var tøft Det økte presset, treningsmengden og intensiteten man møter på gjerdet til toppfotballen kan for mange virke overveldende. Fredrik legger heller ikke skjul på at overgangen til A-laget har vært krevende.

Forskjellen på ham og mange andre, er at 19-åringen ikke har tenkt å gi seg før han lykkes.

- Det er tøft, men man må tåle å bli stilt krav til for å komme seg videre, sier Fredrik.

Unggutten merker forventningspresset. Han vet samtidig at det er uungåelig når du er tippeligaspiller. Spesielt når du løper rundt med Flo-navnet bakpå drakta.

- Jeg vet jeg må prestere på hver eneste trening. Det er jeg innstilt på å gjøre, sier Flo.

Alt i jakten på gjennombruddet. Et gjennombrudd som kan komme allerede i dag når Sogndal serieåpner borte mot Bodø/Glimt.