Røper «hemmelig» United-samtale

Ole Gunnar Solskjær (49) tok selv kontakt med Manchester United, for å overbevise klubben om å kjøpe Erling Braut Haaland (22).

DEN GANG DA: Erling Braut Haaland og Ole Gunnar Solskjær for Molde tilbake i 2018. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
DEN GANG DA: Erling Braut Haaland og Ole Gunnar Solskjær for Molde tilbake i 2018. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erling Braut Haaland har som kjent tatt engelsk fotball med storm etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i sommer.

Den norske spissen var radaren til de aller fleste storklubbene i Europa, og kunne velge og vrake i tilbud.

GAMLEKLUBBEN: Erling Braut Haaland er kjent for å feiere mål i lotusstilling, noe man fikk øvd på da han var spiller i Borussia Dortmund. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Men allerede under tiden i Molde var det interesse rundt 22-åringen, uten at et klubbskifte gikk i orden, før østerrikske RB Salzburg kom på banen i 2019.

Ifølge Molde-speideren John Vik hadde flere storklubber i Premier League lagt merke til jærbuen, men de fryktet at han var «for stor», og bare et oppspillspunkt.

- Jeg fortalte speiderne: «Ikke se på ham som et oppspillspunkt, for han er så mye mer enn det. Han jakter i bakrom, og er fantastisk i boksen», sier Vik til The Athletic (krever innlogging).

Dagbladet har vært i kontakt med Molde-speideren, som ikke ønsker å si noe mer om saken.

I KJENT STIL: Erling Braut Haaland feirer en av sine mange scoringer for Manchester City. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB
I KJENT STIL: Erling Braut Haaland feirer en av sine mange scoringer for Manchester City. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Vis mer

«Hemmelig» samtale

Vik forteller han tenkte for seg selv: «Er det jeg som tar feil her? Er det bare jeg som ser Haaland på denne måten?».

Det var det ikke.

Molde-manager Ole Gunnar Solskjær hadde naturligvis også lagt merke til Haalands enorme potensial. Vik og Solskjær skjønte at det bare var snakk om tid før den unge spissen var tapt for Molde. Med andre ord gjaldt det å få hektet på så mange storklubber som mulig.

GAMLEKLUBBEN: Erling Braut Haaland er kjent for å feiere mål i lotusstilling, noe man fikk øvd på da han var spiller i Borussia Dortmund. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Solskjær tok dermed kontakt med gamleklubben Manchester United, som han seinere ble manager for.

Manchester Evening News omtaler kontakten som: «Solskjærs hemmelige telefonsamtale til Manchester United om Erling Haaland».

- Ole var enig i absolutt alt. «Jeg skal ringe. De må få høre om denne gutten», sa Solskjær, forteller Vik.

PROFILER: Moldes daværende spiss Erling Braut Haaland og tidligere manager Ole Gunnar Solskjær. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
PROFILER: Moldes daværende spiss Erling Braut Haaland og tidligere manager Ole Gunnar Solskjær. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Kunne spilt for Liverpool

Han sier videre at Solskjær kontaktet Nicky Butt, som var Manchester Uniteds akademisjef.

- Dette var før Haaland hadde fått noe særlig spilletid for Molde. Ole ringte inn, og gjorde United oppmerksomme på navnet hans. Om United fulgte det opp, vet jeg ikke, sier Vik.

Han mener det er uskreven regel blant engelske klubber at spillere i konkrete posisjoner må passe en bestemt profil. En spiss må se ut på den måten, mens en midtstopper må se ut på den måten.

- Da de så kroppen og fysikken til Haaland, tror jeg de glemte å se på de andre kvalitetene hans. Liverpool kunne fått ham. Arsenal kunne fått ham. Alle var der, men alle så bare en nummer ni som var høy og stor. For meg var det umulig å forstå hvordan de kunne begrense ham på den måten, avslutter Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer