Derfor forlot Stina Nilsson langrennssporten

Røper: Her fikk hun sjokkideen

Selv ikke lagvenninnene Charlotte Kalla og Frida Karlsson ante noe som helst da Stina Nilsson helt ut av det blå skiftet idrett fra langrenn til skiskyting. Nå røper Nilsson at prosessen startet allerede i vinter-OL i Pyeongchang i 2018.

FIKK IDEEN: Stina Nilsson vant fire OL-medaljer i Pyeonchang og var ikke langt bak OL-dronninga Marit Bjørgens totale medaljefangst. Det var her Nilsson så bort på skiskytterarenaen og bestemt seg for valget som sjokkerte hele idretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK IDEEN: Stina Nilsson vant fire OL-medaljer i Pyeonchang og var ikke langt bak OL-dronninga Marit Bjørgens totale medaljefangst. Det var her Nilsson så bort på skiskytterarenaen og bestemt seg for valget som sjokkerte hele idretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da langrennsstjerna Stina Nilsson for et halvt år siden bestemte seg for å gi seg som langrennsløper og bli skiskytter i stedet, kom det som et lyn fra klar himmel selv på hennes nærmeste lagvenninner.

Nilsson rakk å vinne ett OL-gull, to VM-gull og totalt tolv mesterskapsmedaljer som langrennsløper før hun fylte 25 år, samt hele 23 verdenscupseire.

Så sent som i minitouren i Canada i 2019 ble sprintesset Nilsson dessuten den første til å slå Therese Johaug i et distanserenn etter comebacket.

Men plutselig var det over.

Kalla forteller til Dagbladet at hun ikke ante noe om sprintstjernas planer om å gi seg som langrennsløper og skifte idrett.

- Jeg ble kjempeoverrasket. Jeg ante ikke at Stina skulle bli skiskytter. Jeg måtte klype meg i armen. Jeg trodde ikke at det var sant, forteller Kalla til Dagbladet.

- Har du vurdert skiskyting selv?

- Nei, det har jeg aldri vurdert, svarer 33-åringen.

ENORMT TOPPNIVÅ: Stina Nilsson vant minitouren i Canada i 2019 og ble den første til å slå Therese Johaug i et distanserenn etter comebacket. Foto: NTB Scanpix
ENORMT TOPPNIVÅ: Stina Nilsson vant minitouren i Canada i 2019 og ble den første til å slå Therese Johaug i et distanserenn etter comebacket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Modig

Også for Frida Karlsson kom Nilssons skifte av idrett som lyn fra klar himmel.

- Det var overraskende. Jeg var ikke forberedt på det. Det var modig av henne. Hun følger sitt hjerte og det hun vil og tror på, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Har du vurdert skiskyting selv?

- Nei, jeg kommer ikke til å gjøre det. Jeg har for dårlig tålmodighet, forteller Karlsson.

Derfor skiftet hun idrett

I et intervju med Expressen letter nå Stina Nilsson på sløret hvorfor hun ga seg som langrennsløper - i sin beste alder og helt i den ypperste verdenseliten.

SLIT: Stina Nilsson klarte å holde Therese Johaug bak seg nesten hele sisteetappen under damenes stafett. Det er hun godt fornøyd med. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Det hele startet i vinter-OL i Pyeongchang, hvor Nilsson vant OL-gull på sprinten, OL-bronse på tremila og OL-sølv på de to stafettene.

Samtidig gikk tankene stadig vekk til en annen arena, som hun så bort på med sommerfugler i magen.

- Langrennsarenaen og skiskytterarenaen lå rett ved siden av hverandre i Pyeongchang. Jeg sto der og tittet bort mot skiskytterne og tenkte: Det der vil jeg gjøre en gang. Det kriblet i magen. Jeg husker godt de øyeblikkene i Pyeongchang og viste allerede da at jeg ville teste ut skiskyting, forteller Nilsson til Expressen.

- Jeg kan forstå og jeg kan akseptere oppstandelsen rundt mitt bytte av idrett. Jeg håper og tror at det gjør at flere får øynene opp for hvilken fantastisk sport skiskyting er.

DRØMTE SEG BORT: Stina Nilsson fullførte et enormt OL i Pyeongchang med OL-bronse på tremila etter å ha vunnet gull på sprinten. Samtidig gikk tankene til skiskytterarenaen allerede da, forteller hun nå. oto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMTE SEG BORT: Stina Nilsson fullførte et enormt OL i Pyeongchang med OL-bronse på tremila etter å ha vunnet gull på sprinten. Samtidig gikk tankene til skiskytterarenaen allerede da, forteller hun nå. oto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De svenske skiskytterkvinnene har hatt en enorm framgang de siste årene og herjet så langt denne sesongen. Hanna Öberg leder verdenscupen sammenlagt med Elvira Öberg og Johanna Skottheim også innenfor de fem beste totalt.

- Nå når det går så bra med Sverige i verdenscupen, tror jeg skiskyting kommer til å vokse enda mer her. Og kanskje det får folk til å forstå hvorfor jeg byttet idrett, forteller Stina Nilsson.

Nilsson legger til at hun aldri har angret på det valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer