Røper hvordan Premier League-stjernene satte penger på egne kamper

- Manipulerte ikke resultatet, men andre situasjoner, sier Lundekvam.

Foto: Erik Berglund / Dagbladet
Foto: Erik Berglund / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Claus Lundekvam hevder at han kjenner til norske fotballspillere med alvorlige spilleproblemer som har kommet seg ut av det ved å manipulere kamper.

- Problemet oppstår når ungdommer får problemer med å holde seg vekk fra spilling og opparbeider seg spillegjeld, sier tidligere landslagsspiller Claus Lundekvam til NRK.

På spørsmål om han kjenner til norske spillere som har vært med på å manipulere resultater for å komme seg ut av spillegjelde, svarer Lundekvam bekreftende.

- Ja. Dette foregår i Norge. Det er naivt å tro noe annet, sier Lundekvam.

Søndag kom det frem at det er knyttet mistankte til at det kan ha foregått resultatmanipulering i to tilfeller i norske fotballkamper. Kampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble søndag utsatt, og senere på søndagen kom det frem at også 2. divisjonskampen mellom Østsiden og Follo 24. juni skal være under mistanke.

- Jeg er ikke overrasket over at dette i Norge, men jeg er overrasket over at det er såpass alvorlige pengesummer og at det er såpass organisert som det virker som det er, sier Lundekvam til Dagbladet.

Enkeltsituasjoner Den tidligere landslagsspilleren og Premier League-proffen  sier han at tror det først og fremst handler om spill på enkeltsituasjoner i en kamp.

- Det er utrolig vanskelig å fikse på et resultat i en fotballkamp, altså om et et lag skal vinne, tape eller spiller uavgjort. Det er nesten umulig, da må en være veldig mange som er med på det. Men det å spille på andre ting; Første frispark, første innkast, første mål og sånne ting, det har jeg selv vært med på å gjøre, sier Lundekvam og fortsetter:

- I Southampton spilte vi flere ganger på at et lag for eksempel skulle få det første innkastet. Vi var ofte flere spillere som la penger i en pott, og så ga vi pengene til en materialforvalter som satt veddemålet for oss. Vi gjorde en avtale med motlagets spillere om at den som fikk avsparket slo den tilbake til en stopper som spilte ballen frem i en kanal og så sparket en forsvarer ballen ut til innkast. En ganske vanlig start på en fotballkamp, med andre ord, sier Lundekvam.

- Hvor store pengesummer var det snakk om?

- Det var en del penger. Vi var jo flere spillere som satt veddemålet. Det ble ofte en del tusen kroner, sier Lundekvam.

Utbredt i England - Vet du om dette var utbredt i andre lag i England?

- Ja, jeg vet at det skjedde i andre klubber også.

- Og du tror det er utbredt i Norge også?

- Jeg tror det er utbredt. Sånne spill på enkeltsituasjoner er det stor økning på. Det er så mange muligheter på forskjellige spillvariasjoner. Jeg har også hørt historier fra norsk fotball om spillere som har spilt på eget lag. Det er utbredt, tror jeg.