SOLSKJÆR: Ole Gunnar Solskjær har fått en veldig god start som manager for Manchester United. En av av grunnene til det kan ifølge Dagbladets sportsjournalist Øyvind Godø være Solskjærs aktive bruk av sin læremester Alex Ferguson. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Lingard om Solskjær-forvandlingen og Ferguson-påvirkning

Røper hvordan sir Alex hjelper Solskjær

Jesse Lingard mener stemningen under Ole Gunnar Solskjær er som under storhetstida i Manchester United. Solskjær røper hvilken rolle sir Alex Ferguson har i så måte.

Paul Pogba og Marcus Rashford er blant spillerne fra Manchester Uniteds egne rekker og akademi som har blomstret under Ole Gunnar Solskjærs ledelse.

Det gjelder også et tredje ekte Manchester United-produkt, Jesse Lingard, som kom til klubben som åtteåring allerede i år 2000.

Lingard er en lokal spiller Solskjær vil dyrke, for 26-åringen har den mentaliteten, lidenskapen og innstillingen som nordmøringen ønsker av sine gutter, i tillegg til enorm løpskraft, hurtighet, teknikk og skuddkraft.

Nå forteller Lingard hvordan Solskjær har framstått som manager i disse første ukene.

- Det er ikke bare spøk, smil og latter. Han ønsker hard jobbing, 100 prosent fra hver spiller, og alle spillerne vet hva som er deres jobb på kampdagen. Vi vet hva vi skal gjøre, sier Jesse Lingard til Sky Sports.

- Ole har en hårføner i seg. Han setter ned foten når det trengs. Iblant trenger man en påminnelse, at vi er Manchester United-spillere og må spille med stolthet og lidenskap.

- Det føles nå mer som det gamle Manchester United-laget, slik det var før, med Mike Phelan ved hans side i tillegg, sier Lingard.

SPESIELL RELASJON: Sir Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær har mye kontakt i disse dager. I går dukket også Ferguson opp på treningsfeltet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
SPESIELL RELASJON: Sir Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær har mye kontakt i disse dager. I går dukket også Ferguson opp på treningsfeltet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

En større kompliment er vanskelig å gi.

Ferguson dukket opp på treningsfeltet

Det gamle Manchester United-laget impliserer laget som Ferguson ledet til nærmest uendelig suksess, med titler på bestilling både i Premier League, engelske cuper og to ganger i Champions League, seinest i 2007/08 da Cristiano Ronaldo var den store stjerna og Solskjær var spisstrener.

At det føles som det gamle Manchester United-laget med Solskjær i sjefsstolen - etter tre mindre vellykkede perioder med David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho som managere - er neppe tilfeldig, ettersom nordmøringen henter stort sett all sin trenerinspirasjon fra nettopp Sir Alex Ferguson.

Nå røper også Solskjær hvilken rolle den legendariske skotten har i dag og hvilken betydning han har hatt fått nordmannens foreløpige Manchester United-eventyr. For den er ikke ubetydelig.

Askeladdens viktigste hjelper er trolig Ferguson, og i går dukket 77 år gamle Sir Alex opp på Manchester United-trening i forkant av møtet med Tottenham kl. 17.30 i dag.

Ferguson ble med på treningsfeltet etter Solskjærs forespørsel, ifølge Manchester Evening News.

Solskjær: - Viktig å ha ham på laget

Nå åpner nordmøringen opp om skottens rolle:

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg hadde vært dum om jeg ikke forsøkte å lære av «Fergie». Han er den beste. Den beste noensinne. Selvfølgelig er det viktig å ha ham på laget. Jeg tror det er bra for ham også. Fergie er, for meg, det Manchester United handler om, sier Solskjær.

- Jeg hadde ham som trener i 15 år, elleve som spiller og fire som trener før jeg dro hjem til Norge. Selvfølgelig har vi beholdt kontakten hele veien. Nå snakker vi enda mer sammen enn før, fordi dette er hans klubb like mye som min.

Solskjær sliter med å peke på det viktigste han har lært av Ferguson - rett og slett fordi det er så mye å velge mellom.

- Du kan ikke bare nevne én ting. Måten han ledet og håndterte de stjernene jeg spilte med, sulten etter å utvikle seg og sulten etter å vinne, og til å stå opp neste morgen for å få klubben og spillerne til å hele tiden ta nye steg.

Lingard: - Ole må bli bedre kjent med oss

Den samme sulten har 45-åringen fra Kristiansund. Å spre sulten, øke motivasjonen, lidenskapen og stoltheten for å blø for Manchester United-drakta er verdier som Solskjær vil gjeninnføre i samme grad som under Ferguson, men som har blitt vasket noe ut i seinere år.

- Stemningen i laget er veldig bra. Selvtilliten er på topp. Det er ingen frykt. Turen til Dubai har vært fin for å komme hverandre nærmere og for Ole å bli enda bedre kjent med spillerne og støtteapparatet. Vi har trent hardt og har gjort forberedelsene vi trenger før Tottenham-kampen, sier Lingard til Sky Sports.

- Ole må bli enda bedre kjent med oss for å forstå hver enkelt spiller og i hvilken posisjon man får mest ut av alle sammen. Ole oppfordrer til angripende fotball, å spille med selvtillit og kjøre på videre og prøve på nytt om vi gjør en feil.

Solskjærs Tottenham-plan

Til Soccer AM sier Solskjær følgende om utfordringen som venter i hans første toppkamp, mot Tottenham på Wembley i dag:

- Når du spiller mot et så godt lag, må du forsvare deg. Vi kommer ikke til å spille «gung-ho» og være naive, men Manchester United skal spille offensiv fotball. Vi skal angripe og forsøke å vinne kampen for å passere dem i ligaen, sier Manchester Uniteds norske manager.

- Å gå ut på Wembley med Manchester United-drakta på vil bringe fram det beste i flere spillere. Forhåpentligvis får vi se det.

Roses av Shaw

I likhet med Lingard skryter også Luke Shaw, som fikk mye tyn av Mourinho, av Solskjærs bidrag.

- Det er en herlig atmosfære rundt Oles retur til Old Trafford. Ole er veldig positiv og vennlig. Han kjenner klubben godt og vet hva klubben trenger. Vi spillerne vil gjøre alt vi kan for ham på samme måte som at han gjør det han kan for oss, sier Shaw til Sky Sports.

- Vi må alle sammen jobbe hardt sammen for å komme tilbake i topp 4. Champions League uten Manchester United er ikke bra.

Mata spår tøffere tider

En som er litt mer nøktern i hva Solskjær har endret på som Manchester United-manager, er Juan Mata.

- Det er ikke noe som har endret seg spesielt, hevder Mata overfor AS.

- Men vi fikk inn en trener, Ole Gunnar Solskjær, som er en klubblegende. Han har gitt oss selvtillit. En god start har vært veldig viktig. Det har vi heldigvis fått, sier 30-åringen til AS.

- Samtidig er jeg sikker på at det også vil komme tøffere tider også med denne manageren, fra nå og til sesongslutt, men vi spillerne må prøve å gjøre vårt aller beste.

Mourinho og Solskjær blir av mange sett på som to enorme kontraster. Mourinho er kynikeren og pragmatikeren som bygger laget bakfra og ofte skaper et av verdens beste defensive lag. Mourinho er manageren som sjelden smiler og kan framstå beinhard mot egne spillere, inkludert når han uttaler seg om dem i mediene.

Solskjær er mer idealisten, askeladden og Manchester United-supporteren som er mest opptatt av angrepsspillet, alltid vil jakte nye scoringer og som smiler mye, bruker mye tid med spillerne på det personlige og menneskelige plan og som bruker hver anledning, inkludert i mediene, til å bygge dem opp.

Blant annet har han bygd opp spisstalentet Marcus Rashford og sammenliknet han med både Cristiano Ronaldo og Harry Kane så langt, som du kan lese mer om her: