SNUOPERASJON: Midt i den tøffeste delen av sesongen har Rosenborg gjennomført en heroisk snuoperasjon. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SNUOPERASJON: Midt i den tøffeste delen av sesongen har Rosenborg gjennomført en heroisk snuoperasjon. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Spillernes forklaring på Rosenborgs snuoperasjon

Røper Kåre Ingebrigtsens ord som fikk spillerne til å tenne

Rosenborg var i juni i ferd med å bli akterutseilt i gullkampen. Nå takker gårsdagens matchvinner Jonathan Levi gamletrener Kåre Ingebrigtsen for at trønderne igjen er på gullsporet.

LERKENDAL (Dagbladet): Rosenborg vinner, vinner og vinner og styrer mot seriegull - til tross for uro rundt klubben.

Etter to strake tap mot Brann og Tromsø i overgangen fra mai til juni, står Rosenborg med 22 av 24 mulige poeng på de siste åtte kampene. I samme periode står hovedkonkurrent Brann med «bare» 13 poeng.

Vekkeren i Tromsø 11. juni har snudd en vond RBK-trend til en helt enestående poengfangst. Søndag kveld ble Haugesund slått 1-0 på Lerkendal og hektet av i gullkampen.

Jonathan Levi ble matchvinner med kampens eneste mål. Til Dagbladet forteller han nå hva han mener er suksessoppskriften.

- Hva gjorde at dere klarte å snu den vonde trenden etter tapet i Tromsø?

PÅ VINNERSPORET: Rosenborg fortsetter å hente hjem trepoengere. I kveld ble serietreer Haugesund beseiret på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
PÅ VINNERSPORET: Rosenborg fortsetter å hente hjem trepoengere. I kveld ble serietreer Haugesund beseiret på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Mange tror kanskje at det er trenerbyttet som er årsaken til den gode formen vår. Så enkelt er det ikke. Vi har lenge hatt en langsiktig plan om å være best i denne fasen av sesongen. Det går ikke an å være i toppform i ni måneder, så vi har hele tiden siktet oss mot å være på topp i høstsesongen. Nå viser vi at vi har klart målet med 22 av 24 mulige poeng i denne fasen, sier Jonathan Levi til Dagbladet.

- Hvilke grep ble gjort?

- Etter tapene mot Brann og Tromsø hadde vi en liten ferie på fem-seks dager. Så tok Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun grep og sa at vi måtte ta oss i nakken og skjerpe oss. «Det er ikke godt nok. Vi må steppe opp. Dette holder ikke. Vi må vise hvem vi er», sa Kåre. Vi var sju poeng bak Brann da. Vi spillerne responderte umiddelbart.

Deler æren

Levi presiserer at bildet er sammensatt:

- Samtidig er vi jo så klart så profesjonelle at vi skjønte at noe måtte gjøres. Vi tilhører den største klubben i Skandinavia. Da kan vi ikke holde på slik vi som vi gjorde. Kåre gjorde veldig mye riktig da. Erik også. Samtidig tok vi tak selv. Alle skal ha æren sammen.

MATCHVINNER: Rosenborgs Jonathan Levi scoret kampens eneste mål mot Haugesund. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
MATCHVINNER: Rosenborgs Jonathan Levi scoret kampens eneste mål mot Haugesund. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Hva er de største forskjellene med Rini Coolen som trener kontra Kåre Ingebrigtsen?

- Vi har snudd litt på v-en på midten etter trenerskiftet fra Kåre til Rini, men ellers er det mye av det samme. Vi spiller fortsatt typisk Rosenborg-fotball. Det er det fansen vil ha. Samtidig er det en ny stemme i garderoben. Da blir det en del forskjeller. Rini skal ha mye ære, men det skal Kåre også.

Søderlunds forklaring

Alexander Søderlund synes det er vanskelig å forklare hvorfor trønderne har lyktes så godt i perioden etter tapet i Tromsø.

- Det er vanskelig å si. Vi har blitt litt bedre kjent med hverandre og spiller litt bedre fotball. Det var litt slapt i begynnelsen av sesongen. Vi er et høstlag som kommer mer og mer gjennom sesongen. Det er ikke så uvanlig, sier Søderlund til Dagbladet.

- Vi har kanskje litt flere strenger å spille på og flere spillere å bytte på enn konkurrentene. Vi har en sterkere tropp.

Om seieren over gamleklubben Haugesund sier han:

- Vi var ikke så ekstremt redde for Haugesund i gullkampen, men det hjelper alltid å slå de lagene som ligger der oppe. Nå står det mellom oss og Brann. Det er på tide å kvitte oss med dem også, varsler Søderlund.

AVSLØRER: Per Joar Hansen og Thorstein Helstad om Åge Hareides suksessformel. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer Vis mer

RBK-keeper André Hansen mener klubben ikke gjorde noen store grep etter tapene mot Tromsø og Brann.

- Det var første gang jeg tapte to kamper på rad i Rosenborg. Forhåpentligvis blir det siste. Vi tok oss sammen da, samtidig som vi bygde videre på det vi gjorde i vår, sier RBK-keeperen til Dagbladet.

Tøff periode

Rosenborg har klart å snu motgang til medgang i en periode hvor de har spilt langt flere kamper enn Brann - grunnet europacupfotball - hvor Molde og Sarpsborg 08 åpenbart har vært preget i samme periode grunnet deres europaeventyr.

Rosenborg derimot lar seg ikke affektere.

- Det mest imponerende er at vi har klart dette i en tøff femukersperiode hvor vi spiller mange flere kamper enn eksempelvis Brann. Mot Haugesund gjør vi kanskje den beste prestasjonen i hele denne perioden. Vi skaper like mye som da vi scoret fire mot Strømsgodset sist, men er mye mer solide og gode defensivt. Vi har egentlig full kontroll mot et sterkt lag, midt i et tøft kampprogram, sier Hansen til Dagbladet.

Levi skryter av bredden i Rosenborg-stallen.

- Ingenting vondt om Molde og Sarpsborg 08, men vi har nok en sterkere stall og har mer erfaring om hva som kreves for å spille torsdag–søndag hver uke. All respekt til dem, men vi er enda litt sterkere.

Mike Jensens påminnelse

RBK-kaptein Mike Jensen forklarer snuoperasjonen slik:

- Det er flere forskjellige ting som er årsaken. Vi har fått energien tilbake, synes jeg. Vi vil mer. Vi vil mer enn før. Vi har tatt oss selv i nakken, sier Mike Jensen til Dagbladet.

- Det er spesielt imponerende med tanke på det tøffe kampprogrammet sammenliknet med Brann?

- Ja, vi har et tøffere program enn Brann. Det er en kjempestyrke at vi klarer det. Det er noe mange ikke tenker over, at vi ofte spiller med de samme spillerne torsdag og søndag. Vi så Sarpsborg 08 sist bytte ti mann. Jeg forstår godt Geir Bakke. Han er en dyktig og klok trener. Det er tøft å spille flere kamper hver uke.

- Folk flest tenker ikke over at vi stort sett spiller med de samme hver gang, men mange av oss gjør det. Det er vanskelig og det er tøft. Vi må gi oss selv et klapp på skuldra for det, sier Mike Jensen til Dagbladet.