Russisk langrenn lærer av Klæbo og norske ungdommer

Røper møte med Klæbo for fire (!) år siden som endret russisk langrenn

På den norsk-tyske juniorsamlingen for snart fire år siden så Russland-sjef Markus Cramer purunge Johannes Høsflot Klæbo for første gang. Tyskeren fikk en vekker som russisk langrenn i dag drar stor nytte av.

SE OG LÆR: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennsløper akkurat nå. Det var han langt ifra da Markus Cramer møtte unggutten for mange år siden, men Russlands landslagssjef fikk seg likevel en vekker av Klæbo. I dag lærer de russiske stjernene av Klæbo-tankegangen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SE OG LÆR: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennsløper akkurat nå. Det var han langt ifra da Markus Cramer møtte unggutten for mange år siden, men Russlands landslagssjef fikk seg likevel en vekker av Klæbo. I dag lærer de russiske stjernene av Klæbo-tankegangen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De beste norske og tyske juniorene har møttes på felles samlinger en rekke ganger de siste årene, men det er russerne som i størst grad har klart å ta til seg den norske kompetansen om utholdenhetstrening.

Russlands nåværende landslagssjef Markus Cramer er i dag - med norsk inspirert treningsfilosofi - i ferd med å få fram noen av verdens mest spennende langrennsløpere, ikke minst fjorårets VM- og Tour de Ski-konge Sergej Ustjugov.

Med norske treningstanker har Cramer bidratt til å utvikle nåværende verdensener Johannes Høsflots Klæbos aller største konkurrent. Når Ustjugov er i form igjen etter skadeplagene, tyder alt på at russeren vil ta enda et nytt steg.

Paradoksalt nok kan Ustjugov være den som ødelegger OL-festen for Klæbo etter at Cramer møtte og lærte av den norske verdenscuplederen for nesten fire år siden, på en av de nevnte samlingene mellom norske og tyske juniorer.

Fikk kraftig vekker av Klæbo

På den tiden var Markus Cramer tysk juniorlandslagstrener, mens Klæbo var norsk juniorlandslagsløper og et ubeskrevet blad for de aller fleste.

UNIK: Johannes Høsflot Klæbo har et unik fysisk talent, men hans mentale egenskaper, refleksjon og bevisste forhold til alt som kan gjøre ham bedre på ski, er kanskje det som skiller ham aller mest ut fra andre 21-åringer. Geir Olsen / NTB scanpix
UNIK: Johannes Høsflot Klæbo har et unik fysisk talent, men hans mentale egenskaper, refleksjon og bevisste forhold til alt som kan gjøre ham bedre på ski, er kanskje det som skiller ham aller mest ut fra andre 21-åringer. Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg møtte Klæbo for første gang for en del år siden da jeg var tysk juniorlandslagstrener. Vi trente sammen med de norske juniorene. Det var veldig spennende, fascinerende og lærerikt. Jeg fikk litt sjokk da og ikke minst en kraftig vekker. «Dette var en helt annerledes måte å gjøre det på», tenkte jeg, forteller Russland-sjefen til Dagbladet.

Dette handler imidlertid ikke bare om Klæbo, men hele den norske måten å la de unge talentene reflektere rundt trening på. Simen Hegstad Krüger, Sondre Turvoll Fossli, tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng var noen av de øvrige talentene som Cramer noterte seg på den tiden, i tillegg til Klæbo.

Tyskeren presiserer hvorfor Klæbo og co. ga ham en vekker:

- Jeg lærte mye, ikke minst om hvordan de norske talentene tenkte. Det var annerledes enn det jeg var vant med. De unge norske utøverne lærte å bli unge trenere. De var sine egne trenere, med større selvstendighet og bevisstgjøring av teori og praksis, forteller Cramer.

- I andre land er det mer slik at utøverne bare gjør som trenerne sier, men i Norge kom juniorene med egne teorier og innspill om hvordan treningene burde være. Det var en dialog og en diskusjon, en symbiose. Det var veldig interessant, og det har jeg tatt med meg inn i mine trenerjobber, sier Russlands landslagstrener.

Russisk hyllest til Klæbo

«Klæbo-måten» inspirerer russiske langrennsløpere.

FRYKTER USTJUGOV: Johannes Høsflot Klæbo har stor respekt for Sergej Ustjugov. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

- Klæbo er helt unik her og er ekstremt moden og treningssmart. Det er nok en del av den norske suksessoppskriften og er noe vi har forsøkt å lære til de unge russerne også. Det Klæbo og de norske juniorene gjorde var annerledes, men lærerikt, sier tyskeren til Dagbladet.

Både landslagstrener Tor Arne Hetland og langrennssjef Vidar Løfshus sier til Dagbladet at de har registrert det samme som Cramer gjorde på disse juniorsamlingene og som han har tatt med seg inn i jobben som russisk langrenn.

- Det Markus sier er riktig. Utøverne i Norge er svært selvstendige, sier Hetland til Dagbladet.

Vidar Løfshus følger opp:

- Det er litt annet system og strengere opplegg i Tyskland og Russland, hvor utøverne gjør bare det treneren sier, mens de norsk er mer selvstendige. Det er i pakt med vår filosofi og utviklingstrappa i norsk langrenn, sier Løfshus til Dagbladet.

- Reto Burgermeister og Cramer har nok tatt med seg litt mer norske metoder inn i russisk langrenn. Spesielt Cramer er interessert i norsk treningsfilosofi. Flere og flere tilnærmer seg vår måte å trene på, men ikke alle trener mye nok.

Den norske modellen

Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund og tidligere norsk juniorlandslagstrener, husker samlingene godt og har fremdeles en god relasjon til Cramer. Hun støtter tyskerens budskap.

- De norske utøverne er jevnt over mer selvstendige. De kjenner i større grad på kroppen hvordan de skal trene og har større innflytelse på treningsplanen enn i mange andre nasjoner, sier Baldishol til Dagbladet.

- I Russland og Tyskland er det mer trenerstyrt, men det er ikke sikkert at trenerne treffer med planen. Til sjuende og sist må utøverne kjenne godt etter hvordan vedkommende responderer og styre sin egen trening. Der er det stor forskjell på for eksempel norske og tyske juniorer, sier hun.

Russisk langrenn har - i motsetning til tyskerne - fått fram veldig mange gode juniorer den siste tiden. Spesielt unggutta som har herjet i junior-VM og U23-VM har benyttet anledningen til å ta steget opp i senioreliten. Det skjer i en tung tid for russisk langrenn, med utestengelsene av stjerner som Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin.

Russland lærer av Norge

Den nye vinen, med Sergej Ustjugov, Aleksandr Bolsjunov og Aleksej Tsjervotkin, har imidlertid alle forutsetninger for å bli enda bedre enn det Legkov og co. noen gang var.

- Vi håper Russland har fått noen nye stjerner nå. Det er ingen overraskelse for oss. Både Bolsjunov og Tsjervotkin har gjort det veldig bra i junior- og U23-VM og fikk også være med i Lahti-VM nå vinter. Der gikk begge veldig bra til å være så unge. Nå har de tatt nye steg, sier Cramer til Dagbladet.

- Det er to av de mest spennende talentene vi har hatt på lenge, sammen med Sergej Ustjugov selvfølgelig. I tillegg har vi fått opp noen unge og spennende langrennsjenter, som gir en helt annen bredde enn bare for noen år siden.

Økt kontakt med russerne

Baldishol synes det er gledelig at russerne kan lære av Norge.

- Vi får håpe at Markus, som jeg kjenner veldig godt, kan ta med seg noe av denne lærdommen til å ta nye steg. Nå er det lettere å kommunisere med russerne enn tidligere, fordi de ikke har hatt engelsktalende renere før, sier hun.

Baldishol er klar på at selvstendigheten som norske talenter viser ikke må overdrives, da en balansegang mellom å ta egne valg og lytte til erfarne trenere er essensielt.

- Den norske modellen og filosofien har blitt tydeligere gjennom utviklingstrappa. De fleste norske juniorene er veldig selvstendige, på godt og vondt. Noen ganger kan det kanskje bikke litt for mye i den selvstendige retningen, for man må ikke glemme at det er mye lærdom å hente fra dem som har enda litt mer erfaring, sier hun.

- Johannes utviklet seg veldig mye i junioralderen og tok store steg da. I Norge mener vi at vi først at vi ser konturene av hvem som kan bli best når man er 19/20 år, men i eksempelvis Tyskland skjer denne utvelgelsen allerede før de fyller 18 år.

Det er ikke forenlig med den norske tankegangen.

- Det skjer altså før vi mener det er grunnlag for å si hvem man tror har størst sjanser for å bli best, og vi tror tyskerne mister en del talenter på denne måten. Vi tror en seinere seleksjon er gunstigere og at flere nasjoner hadde hatt fordel av å vente lenger med å velge ut hvem de vil satse på, sier Baldishol til Dagbladet.

- Svenskene er den nasjonen som likner mest på oss når det gjelder denne tankegangen. Også Finland har mange likhetstrekk. Det samme gjelder Frankrike, som er i en veldig god utvikling nå. Det er ikke overraskende for oss som har fulgt franske talenter over tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer