JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Therese Johaugs forvandling som langrennsløper

Røper oppsiktsvekkende funn bak Johaug-bragden

Til Dagbladet sier Therese Johaug at hun tror den to år lange utestengelsesperioden er en fordel for henne i dag. Nye, overraskende funn viser at verdenseneren ikke lenger henter flest sekunder i motbakkene.

ULRICEHAMN (Dagbladet): Seiersintervjuet med Therese Johaug - etter idrettsfesten i folkerike og idylliske Ulricehamn - starter denne gang med latter når Dagbladets reporter nevner hennes lillebror Karstein Johaug, som gjestet Dagbladets langrennsprogram tidligere denne uka og ga storesøster Therese full rapport om innholdet.

- Haha, jeg hørte du testet ut Karsteins ekstreme klisterhjerne når det gjelder langrenn, tall, resultater og tider, sier Therese Johaug til Dagbladets utsendte og ler både høyt og varmt.

Hun har selv mer enn god nok kontroll på hva hun driver med.

FORANDRING: Therese Johaug vant 10 km fristil i Ulricehamn foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun har forandret seg som langrennsløper. Foto: News Agency/Bjorn Larsson Rosvall
FORANDRING: Therese Johaug vant 10 km fristil i Ulricehamn foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun har forandret seg som langrennsløper. Foto: News Agency/Bjorn Larsson Rosvall Vis mer

Forrige helg slo Johaug rekordene til Marit Bjørgen, Bente Skari, Justyna Kowalczyk og Jelena Välbe hva angår tidenes største seiersmargin på en 10 kilometer intervallstart i verdenscupen - og fortsatte i samme suverene stil i Ulricehamn i dag.

- De rekordene er ikke noe jeg tenker på. Det viktigste er å stå øverst på pallen. Men det er godt å se at jeg har en margin ned og ikke er med i et sekunddrama og taper veldig mye i det lette terrenget. Det er betryggende å se at jeg har bra nok fart i alle deler av løypa, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Seiersmarginen i Davos i siste renn før jul var 12,1 sekunder. Etter en måneds konkurransepause triumferte hun med over 48 sekunder forrige helg. I dag var det 22,8 sekunder ned til toer Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men løpere som Charlotte Kalla, Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski og Natalja Neprajeava ble alle slått med rundt minuttet.

Oppsiktsvekkende Johaug-forandring

Johaug går nå på en annen måte enn tidligere i karrieren, hvor hun var kjent som en typisk motbakkespesialist som slet i det lette terrenget.

Nå er det annerledes. Nye målinger viser at Johaug nå faktisk går raskest i feltet også i det lette terrenget og henter viktige sekunder til konkurrentene selv der. I Otepää forrige helg var det i staking i slake motbakkepartier og ikke minst over bakkekulene hun hentet flest sekunder, ikke i de bratteste kneikene, får Dagbladet opplyst av Team Johaug.

Det er oppsiktsvekkende detaljer - og helt mot forventningene langrennsverden har av hvor Johaug henter flest sekunder sammenliknet med konkurrentene.

- Jeg føler meg egentlig sterkere enn noen gang, fordi jeg har tatt store steg i det lette terrenget. Før hentet jeg sekundene i motbakkene, men nå henter jeg faktisk sekunder også i det lettere terrenget. Det er nytt, sier Johaug til Dagbladet.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

Hun lener seg engasjert framover. Blikket flakker aldri, men er hele tiden festet på den journalisten som stiller spørsmål - på en måte som oser trygghet og selvtillit.

- Merker du de tekniske forandringene selv når du går?

- Ja, jeg merker veldig godt forskjell på teknikken nå sammenliknet med tidligere. Jeg klarer å utnytte kapasiteten betydelig bedre. Det kjennes veldig godt.

- Vanvittig mye

Overfor Dagbladet forteller Johaug gladelig om hvordan hun har endret seg som skiløper.

Med det gjenkjennelige smilet og latteren lagt til side for noen minutter, går hun inn i dybden i den mest nerdete og viktigste delen av langrennsfagkunnskapen, den som skiller de beste fra de nest beste.

- Du så det forrige helg. Da hentet jeg vanvittig mye i de slake stakepartiene. Det er noe jeg virkelig har jobbet med. Nå får jeg igjen for at jeg har hatt kontinuitet i treningen i to år, der de andre har hatt avbrekk med mange konkurranser.

- Tror du de to årene uten konkurranser kan være en fordel for deg i dag?

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Ja, jeg har fått veldig mye kontinuitet. Jeg har fått mer tid til restitusjon, som gjør at jeg tåler mer trening. Færre reisedøgn og færre konkurransedøgn muliggjør mer trening, som jeg drar nytte av nå. Det er i hvert fall en måte å se det på, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvordan passer VM-traseene deg?

- VM-løypa i Seefeld tror jeg passer meg bra. Jeg er ikke lenger avhengig av en knallhard løypa for å vinne. Det var jeg kanskje før.

Takker lillebror

Hun trente svært god i måneden mellom Davos og Otepää. Etter konkurransepausen og den gode treningsperioden er Johaug tilbake bedre enn noen gang.

Lillebror Karstein har en svært viktig rolle i så måte.

- Treningsperioden i jula var veldig bra. Vi er heldig som har hverandre. Vi kan se og lære av hverandre. For eksempel på torsdag denne uka var han med meg på skøyteøkt i Kollen, hvor han så på teknikken min, ga meg tips og heiet på meg. Det gir inspirasjon og motivasjon og viktige tilbakemeldinger. Det er unikt det forholdet vi har på trening, sier storesøster Therese Johaug til Dagbladet.

Hun er nå så sterk at hun nærmer seg Karsteins nivå. Det sier alt, for verdensenerens lillebror er nå blant Norges 15-20 beste mannlige langrennsløpere.

Historisk høyt nivå?

Forrige uke slo han solide fristilsløpere som Magne Haga og Anders Gløersen på 15 kilometer fristil i norgescupen på Nes i helga.

- Jeg var rundt minuttet bak ham i testløpet i jula, i klassisk. Det er kult at vi kan dra nytte av hverandre på den måten og pushe hverandre framover, sier langrennseneren fra Dalsbygda.

Både Therese, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener nivået i internasjonal kvinnelangrenn kanskje er høyere enn noen gang.

- Det er vanskelig å si, men jeg synes kanskje det. Det er mange veldig sterke jenter fra Sverige, Russland og noen fra Finland og USA, i tillegg til Norge. Vi bytter veldig på hvem som er best, bortsett fra Therese da. Hun er helt rå, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Det er kult at nivået er så høyt nivå. De beste er ekstremt gode. Det er derfor jeg håper Stina rekker VM. De beste setter standarden. Det er dritgøy når de beste er sykt gode, som nå, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.