Røper raseri

Buskerud skikrets mener omdømmet til Norges Skiforbund er i fritt fall. Lederen av den lokale hoppkomiteen kaller advokatutgiftene i Bråthen-saken «en hån mot de frivillige». Men nærmer konflikten seg en løsning?

I KONFLIKT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I KONFLIKT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 10. mars starter skiflygings-VM i Vikersund. Det jobbes på spreng for å mobilisere folk som kan gjøre en frivillig og gratis innsats under mesterskapet.

Samtidig flyr pengene ut fra Norges Skiforbund til advokatutgifter i konflikten med Clas Brede Bråthen. Sportssjefen er blitt truet med sparken på grunn av «kommunikasjonsform og atferd».

- Alle de frivillige i VM og i klubbene ser galskapen som skjer. Folk er oppgitte og sinte. Det er kortversjonen, sier Magne Kleven, leder for hoppkomiteen i Buskerud skikrets.

LEDER AV HOPPKOMITEEN: Magne Kleven. Foto: Privat
LEDER AV HOPPKOMITEEN: Magne Kleven. Foto: Privat Vis mer

Som første krets uttrykte Buskerud skikrets i går at den ikke lenger har tillit til skistyret med skipresident Erik Røste i spissen.

I et brev til skistyret heter det:

- Vi kan ikke se at skistyret har vært i stand til verken å iverksette tiltak for å løse personalsaken, eller gjennomføre tiltak som kan bedre vår organisasjons omdømme som vi oppfatter å være i fritt fall.

Det var ventet at Akershus skikrets skulle følge opp i går kveld. Det gjorde de ikke.

I mellomtida er det blitt kjent at Bråthen og skiforbundet har sittet i hemmelige møter i går og i dag.

Nærmer konflikten seg slutten? Det er det ingen som vet nøyaktig torsdag formiddag. Men overfor Dagbladet sier kilder at signalene er positive.

Bråthen fortsetter trolig i rollen som sportssjef/toppidrettssjef. Arrangementssjef Ståle Villumstad overtar sannsynligvis noen av Bråthens administrative oppgaver.

Et kretsledermøte skal finne sted på Quality Hotel Hasle Linie i Oslo denne helga. Mye tyder på at skipresident Erik Røste ønsker å ha med seg en endelig løsning der.

Også folk i Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen» har tidligere annonsert at de vil ta med en termos og campingstol og sette seg ned utenfor hotellet fredag ettermiddag.

Av hoppfolk i Vikersund blir Dagbladet fortalt at frykten er at det pågående Bråthen-bråket skal ramme skiflygings-VM i mars. Bråthen har en sterk posisjon i bakken. Men nå føler enkelte at skiforbundet tukler med frontfiguren og hoppsportens DNA.

Dette kan gå på frivilligheten og entusiasmen løs.

- Folk er forbanna på sentralt hold og mister kanskje lysten til å gjøre noe. Det er sikkert en del som nå ikke ønsker å være med på skiflygings-VM, sier Kleven.

- De jobber gratis, samtidig som skiforbundet bruker mye penger på advokatutgifter til å kvitte seg med Bråthen. Dette er en hån mot alle de frivillige, foreldre og utøvere som står på året rundt for å holde Ski-Norge i gang.

UTEN TILLIT I BUSKERUD: Skipresident Erik Røste. Foto: Ali Zare / NTB
UTEN TILLIT I BUSKERUD: Skipresident Erik Røste. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet bekrefter at styret og kretslederne har mottatt brevet fra Buskerud skikrets.

- Det er planlagt møter med både kretsledere og skistyret seinere denne uka, og dette blir tema da, skriver han i en SMS til NTB.

Kleven forteller at «folk er forbanna på det som skjer».

- Bråthen er en fyr som har stått på i 17 år og fått resultater. Det er mulig han er en leder som sparker oppover og gir tydelig beskjed. Men det må man faktisk tåle. Han jobber for sine utøvere og ansatte.

Lederen av den lokale hoppkomiteen viser til et forslag som lå på bordet i september. Bråthen var da villig til å gå inn som toppidrettssjef for hopperne, mens arrangementssjef Ståle Villumstad kunne ta på seg de administrative oppgavene.

Men skistyret ville ikke at Bråthen skulle peke ut sin egen sjef.

- At skistyret ikke gikk for dette, er utrolig. Det kunne roet ned situasjonen, sånn at alle skigrenene kunne brukt tid og energi på forberede sesongen. Dette tar fokus fra alt annet, påpeker Kleven.

I Buskerud skikrets er man skjønt enige om at det må handles og få slutt på saken. Konflikten har utviklet seg til et absurd teater som spilles ut for åpen scene hver dag.

- Fra å være i fall, er renommeet nå i fritt fall, sier Gabriel Johannessen, leder av langrennskomiteen

AKER BRYGGE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøte sist torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Når de ikke klarer å rydde opp, må andre personer inn i skistyret og gjøre jobben. De startet med denne saken i fjor høst. Så går det en vinter og vår der man kunne tatt tak. Ingenting skjer. Vi kom med innspill i september. Så har det gått en måned til. Hva har skjedd? Situasjonen har bare tilspisset seg, sier Johannessen.

Bråthen, skiforbundet og advokatene skulle etter planen gjennomføre del to av drøftelsesmøtet torsdag ettermiddag. Dette har i stedet munnet ut i hemmelige møter i går og i dag.

En av de mest betente arbeidslivskonfliktene i Norge kan være inne i sin 12. time.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer