Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Røper Ustjugovs hemmelighet etter motvillig reaksjon. Det gir Northug en spinnvill idé

Til Dagbladet forteller Sergej Ustjugov at han likevel vil gå femmila i VM. Samtidig innrømmer Nikita Kriukov at den russiske skikongen forstår mer enn folk tror.

RØPER SEG: Sergej Ustiugov må som regel ha tolk under intervju. Men her begynner han å le av reporterens spørsmål til Nikita Kriukov på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Hver gang Sergej Ustjugov kjemper i toppen, er han et attraktiv intervjuobjekt for mange internasjonale medier. 24-åringen behersker ikke engelsk og bruker derfor tolk i samtlige intervjuer med mediene som ikke behersker dette kompliserte språket.

Da Dagbladet pratet med engelsktalende Nikita Kriukov og Ustjugov etter VM-gullet deres på lagsprinten, begynte Ustjugov plutselig å le voldsomt.

Spørsmålet fra Dagbladet omhandlet Natalja Matvejevas overraskende invitasjon til Petter Northug om å komme opp på hotellrommet hennes for å snakke om doping. Northug responderte at han vil vente med å dele seng med Matvejeva til etter Lahti-VM.

Da klarte ikke Ustjugov å holde seg. Han begynte å le kraftig, selv om samtalen var på engelsk. Den russiske langrennskongen forsto åpenbart budskapet, men på spørsmålet om han forsto engelsk, svarte Ustjugov «no, no» - på engelsk.

- Sergej kan mer enn dere tror

HET: Alle vil ha en bit av Sergej Ustjugov i Lahti-VM. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HET: Alle vil ha en bit av Sergej Ustjugov i Lahti-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Under videointervjuet - som du kan se ovenfor - svarte Kriukov også nei på at hans russiske rival snakker engelsk. Litt senere, under medajeseremonien, innrømmet imidlertid Kriukov at Ustjugov forstår ganske mye.

- Sergej kan nok mer enn dere tror. Han forstår mye av det som blir sagt, men ikke alt. Dessuten er det verre å snakke enn å forstå språket. Derfor er det tryggeste å ha med tolk. Det er ikke noe moro å misforstå budskap eller si noe feil fordi du ikke kom på riktig ord, sier Kriukov til Dagbladet.

- Men Sergej forstår så mye at det ikke er så lurt å baksnakke ham på engelsk?

- Haha, det stemmer. Da vil han forstå det. Hvis du vil det, bør du heller snakke norsk. Det forstår ikke Sergej noe av. Ikke jeg heller, sier den nybakte verdensmesteren og ler.

Northugs Ustjugov-idé

Petter Northug er nå hjemme i Trøndelag. Når han får videreformidlet Ustjugovs overraskende gode engelskkunskaper, sier Mosvik-ekspressen:

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Han kan tydeligvis mer enn vi tror, skriver Petter Northug i en SMS til Dagbladet.

- Hva bruker du og Ustjugov å prate om?

- Vi prater som regel om Vladimir Putin og Natalja Matvejeva, svarer Northug, som - i lys av dette - håper Ustjugov kan være tolk når han og Matvejeva skal på date.

- Hvis Ustjugov kan være tolken vår og et mellomledd i starten, er det helt fantastisk. Jeg tror Matvejeva og jeg kan være en perfekt match. Hva mener hun? spør Northug til Dagbladet.

- Matvejeva er glad i noen rolige vinkvelder i blant. Passer det deg?

- Ja, det går fint med noen urolige vinkvelder her og der, forteller Northug.

Northug liker Ustjugovs holdning

Han ble overrasket over Ustjugovs reaksjon under medaljeseremonien på fredag etter VM-sprinten. Northug hevdet at russeren hadde mord i blikket og var skremmende tent og revansjesugen før VM-tremila.

Northug hadde rett. Ustjugov banket til med VM-gull foran Martin Johnsrud SUndby og bekreftet at han var sint under medaljeseremonien dagen før. Samtidig hyllet russeren sin trønderske rival. Det liker Northug å høre.

- Jeg merker det på holdningen hans at han er en typisk russer, som nesten går ned på kne for meg. Jeg liker holdningen hans. Det er verre med Aleksander Legkov, som bare flyr over meg etter at han vant OL-gullet, sa Northug til Dagbladet forrige fredag.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Russlands håp mot Norge

Norge har vunnet samtlige herrestafetter i VM i dette årtusenet. I dag kan gullrekka brytes. Ikke av en nasjon, men av én mann: Sergej Ustjugov. Han må gjøre det for Russland i en tid hvor de fleste andre russiske stjernene, som Aleksander Legkov og Maxim Vylegzhanin, er utestengt.

- Vi har sterke utøvere hjemme, så da har vi nok ikke så mange sjanser til å slå Norge på stafetten. Vi har ett håp: Det håpet heter Sergej Usjtugov. Han gjøre alene at laget vårt vinner mer enn noensinne, selv om mange av de beste nektes deltakelse, sier Kriukov.

Ustjugov forteller til Dagbladet at han også vil gå femmila, selv om både han og trener Markus Cramer forfektet det motsatte tidligere i mesterskapet. Nå føler han seg råsterk og vil vinne sin første femmil i karrieren på søndag.

- Det blir tøft, men alt er mulig. Jeg går femmila om jeg føler meg like pigg som nå. Jeg går for hele nasjonen, sier mannen hele Norge frykter.

Det kan han klare. Sergej Ustjugov. «Elgen» fra Russland.

- I Russland er kallenavnet mitt «elgen». Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har blitt kalt det i mange år, forteller han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media