Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Roper varsko om viruset

Leif Kristian Nestvold-Haugen frykter at han kan utgjøre en risiko mot andre og kommer med kritikk av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

BEKYMRET: Leif Kristian Nestvold-Haugen, her under medaljeseremonien i PyengChang, har vært i en rekke områder med høy smitterisiko den siste tiden. Foto: Lise Serud / NTB scanpix
BEKYMRET: Leif Kristian Nestvold-Haugen, her under medaljeseremonien i PyengChang, har vært i en rekke områder med høy smitterisiko den siste tiden. Foto: Lise Serud / NTB scanpix Vis mer

- FIS er veldig var på kritikk og ser kanskje ikke det samme som alle andre. Men jeg har fått støtte fra fans og utøvere fra de fleste nasjoner, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen til Dagbladet (32).

Alpinprofilen stilte en rekke kritiske spørsmål om håndteringen av coronaviruset til Det internasjonale skiforbundet (FIS) på Instagram tirsdag.

«FIS, hvor er dere? Hvorfor stikker dere hodet i sanden?», innledet alpinisten innlegget.

Han har den nært forestående verdenscuphelga i Kranjska Gora, Slovenia i tankene. Nestvold Haugen frykter at han selv, lagkamerater og konkurrenter kan utgjøre en fare for andre.

- Vi kan ikke skyve bort problemet - det henger over oss alle. Det må tas på alvor, for myndighetene roper ikke ulv, ulv uten grunn.

ER DET SANT?!: Lindsey Vonn, som ga seg etter alpint-VM i Åre, fikk en personlig hilsen fra selveste Roger Federer etter sitt siste løp. Det ble veldig godt mottatt. Vis mer

- Vi utgjør en risiko

32-åringen presiserer at dette er hans egne personlige meninger, men at flere andre i alpinsirkuset har gitt uttrykk for at de deler hans bekymringer.

Som familiefar og sønn følger Nestvold-Haugen nøye med på anbefalinger og råd fra offentlige myndigheter, men inntrykket er at FIS ikke tar situasjonen like alvorlig.

Der nordmenn frarådes fra å reise til ulike steder i verden, har Nestvold-Haugen og resten av toppalpinistene vært i flere høyrisikoområder de to siste ukene.

- Alle vi har reist til land som gir en risiko for smitte og har et stort ansvar. I dag skal vi fylle ut et skjema om hvor vi har vært, og må svare ja på alt. Da utgjør jo vi en risiko, mener han.

Nestvold-Haugen har blant annet vært i Japan og Østerrike de siste ukene. De italienske utøverne får ikke delta i Slovenia i helga. Det får derimot de norske og resten av alpinistene som har vært i høyrisikoområder.

- Er det trygt å sende 30-40 nasjoner som har vært i smitteområder til samme sted? spør han retorisk.

Samtidig som verdenscupen i Kranjska Gora går som planlagt, er europacupavslutningen i Østerrike avlyst. Hver time tikker det inn meldinger om idrettsarrangementer som er rammet, og tirsdag ble blant annet Birken avlyst her hjemme i Norge.

- FIS ønsker ikke å kommentere Nestvold-Haugens meninger. Alle har rett til sin egen mening og bestemme hvilke renn de ønsker å kjøre og ikke. FIS jobber tett og intenst med lokale myndigheter for å sikre at det gjøres tiltak for å minimaliserer risikoen for smitte av virus og bakterier i Kranjska Gora, sier kommunikasjonsansvarlig for herrenes verdenscup, Gianluca de Cristofaro, til Dagbladet.

Kommer med oppfordring til FIS

Nestvold-Haugens italienske servicemann får ikke bo hos ham, og får mest sannsynlig ikke slippe inn i Slovenia. Det kan skape sportslige utfordringer for ham, men det er ikke det alpinisten bryr seg mest om.

- For meg er det et verdispørsmål. Myndighetene oppfordrer folk til å ikke reise, mens vi som utøvere skal reise? undrer Nestvold Haugen.

Han understreker at han ikke har noe å vinne på at helgas renn blir avlyst. Han er i god form, og kunne sikret en fin årsinntekt med gode prestasjoner i Slovenia. Også for FIS og arrangørene står det store pengesummer på spill.

- Jeg vil ikke spekulere i hvorfor de vil arrangere. Men det kan ha store økonomiske konsekvenser. FIS har mye penger, og de kunne kanskje hjulpet arrangørene om de avlyste. Dette er større enn sporten. FIS har råd til det og det vil sende et sterkt signal.

Nestvold-Haugen har også et annet potensielt vanskelig spørsmål til FIS.

- Nå blir jeg sikkert upopulær hos FIS, men: Renndirektør Makus Waldner er fra Nord-Italia. Blir han satt i karantene?

Setter seg selv i karantene

Coronaviruset har også blitt diskutert innad i Norges Skiforbund. Slovenia er ikke et høyrisikoområde akkurat nå, men sportssjef Claus Ryste sier at de vil følge nøye med.

- Vi har hatt en plan om å delta basert på gjeldende råd fra helsemyndighetene, men ting utvikler seg veldig raskt og vi følger situasjonen tett framover mot helgen, sier sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

Etter at han har vært i Slovenia og skal hjem til Norge, har Nestvold Haugen planer om å sette seg selv i 14 dagers karantene på et hotell.

- Det er respektløst mot samfunnet å ikke gjøre det. Vi må være ansvarsfull og ta hensyn til alle. Jeg har også ansvar for kone, barn og foreldre, sier Nestvold-Haugen.

Hele Norges coronakart