Røpet Tøftings tragedie

SAPPORO (Dagbladet): Da han var 13 år, mistet landslagsspiller Stig Tøfting (32) sine foreldre under tragiske omstendigheter. Barna visste ikke om historien før dansk Se og Hør slo den opp nå i uka.

Bolton-spiller Stig Tøfting og kona Bettina har tre barn på sju, åtte og tolv år. Paret har helt bevisst ventet med å fortelle om de tragiske dødsfallene til besteforeldrene på farssiden fordi de mener barna ikke er gamle nok.

For 19 år siden skjøt Tøftings far først sin kone før han så tok sitt eget liv. Stig Tøfting var sjøl den første som kom hjem, og fant foreldrene sine døde.

Dansk presse har i mange år kjent til detaljene rundt dødsfallene, men har respektert Tøftings bønn om å holde saken unna offentligheten. Helt til Se og Hør brettet historien ut over to sider torsdag - samme dag som Danmark spilte 1- 1 mot Senegal.

Måtte gå av

De danske landslagsspillerne slo ring rundt lagkameraten sin da de på forhånd fikk høre at ukebladets Tøfting-historie var på vei ut til butikkhyllene. På en pressekonferanse onsdag leste lagkaptein Jan Heintze opp en pressemelding fra spillerne der de blant annet skriver:

«Bladets unødvendige, uanstendige og uetiske disposisjoner umuliggjør i sakens natur ethvert framtidig samarbeid mellom landslagstroppen og bladet under ledelse av den nåværende sjefredaktør.»

Nå blir det kanskje mulig for det danske ukebladet å få Danmarks fotballhelter i tale. I går fikk nemlig sjefredaktør Peter Salskov sparken. Han innrømmet overfor nyhetsbyrået Ritzau at historien ikke burde kommet på trykk. Det gjør ikke saken bedre at også Tøftings kone Bettina er i Sør-Korea for å følge ektemannen. Barna er hjemme. De får nå historien om sine besteforeldres død fra andre - uten at Stig og Bettina sjøl kan være der fysisk og forklare.

Fjerner bladet

I Danmark er reaksjonene massive og negative. Svært mange butikker har allerede fjernet Se og Hør fra hyllene. Supporterne har også vendt seg mot ukebladet. Under Danmarks kamp mot Senegal torsdag hadde ei gruppe tilhengere hengt opp et banner der det sto: «Boikott Se og Hør».

- Hvis jeg hadde visst hva jeg vet nå, så hadde vi ikke brakt historien, sa sjefredaktør Peter Salskov til Ekstra Bladet før han mistet jobben.

Salskov kom da med følgende unnskyldning:

- Vi kontaktet Stig Tøfting da vi gikk i gang med historien for to måneder siden. Han ønsket imidlertid ikke å medvirke i artikkelen. Hvis Stig Tøfting hadde fortalt oss at han hadde en spesiell strategi for når barna hans var gamle nok til å få historien, og at de ikke var det ennå, så hadde jeg respektert dette. Det sa han imidlertid ikke til oss. Og jeg er selvfølgelig fryktelig lei for at barna hans nå får vite det på denne måten. Overfor avisa B.T. innrømmer Salskov at de ventet med historien helt til VM hadde begynt for å få perfekt timing på saken.

Styreformann Bettina Aller i Aller-konsernet er lite blid på ukebladet sitt.

- Jeg er lei meg, og jeg synes at det som har skjedd, krever en unnskyldning, sier hun til danske TV2.

Boikott

Ekstra Bladet gjenga i går Se og Hørs detaljer rundt dødsfallene. Det førte til at landslagsspillerne nektet å snakke med avisa.

- Det gidder jeg ikke snakke om. Jeg er her for å spille fotball, sa Stig Tøfting til avisa B.T. i går.