Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ropte varsko - fikk svar

- Det er et varsel, sier Stine Bredal Oftedal om skadeutsatte Norge. Hun mener likevel at håndballen er i ferd med å forandre seg.

HÅNDBALL-VM: Norge står framfor potensielt ti kamper på 16 dager, det kan muligens være i Norges favør. Video: Rødt Kort. Vis mer

KUMAMOTO (Dagbladet): - Lytt til spillerne, var budskapet i et gigantisk opprop sendt ut tidligere i år. Flere av verdens beste håndballspillere ropte varsko om overbelastning og skader som følge av økt antall kamper. De krevde et ord med i laget når beslutninger skulle tas i framtida.

I årets håndball-VM blir de fem gruppespillskampene unnagjort på sju dager. Går Norge til finalen, blir det ti kamper på 16 dager. Til sammenlikning ble det spilt ni kamper på 17 dager under fjorårets EM. Stor underholdning for et sulteforet håndballpublikum - men stor belastning for spillerne.

Stine Bredal Oftedal (28), som var en av spillerne bak oppropet, hadde ikke forventet forandringer allerede til VM i Kumamoto.

- Det er litt vanskelig, for dette mesterskapet var satt på forhånd. Når du har solgt ut et mesterskap, er det vanskelig å gjøre mye med det. Det som er bra her, er at de fridagene vi har ikke er reisedager. Så selv om antallet kamper er høyt, får vi faktisk fri når vi har fri. Det er i hvert fall en god ting, mener Norges aller største stjerne. I motsetning til i mange tidligere mesterskap, foregår alle kampene i samme by denne gangen.

CUBA: Norge møter Cuba i innledende runder under håndball-VM i Japan, men hele Norges håndballekspert, Frode Kyvåg, mener cubanerne ikke har noe i mesterskapet å gjøre. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Veldig vanskelig

- Det er «heavy», sier Bredal Oftedal om at Norge må spille to kamper på to dager ved to anledninger under gruppespillet.

Hun mener likevel at spillerne har blitt hørt i sin sak, og at de har blitt lovet endringer i framtida.

- De skal enten redusere hvor mange steder man kan være i et mesterskap eller kanskje utvide mesterskapet med én eller to dager. Det er det vi har hørt til nå, så er spørsmålet om det er nok, sier Bredal Oftedal.

28-åringen understreker at spillerne alltid har lyst til å være med i de viktigste kampene, men at det da er viktig å være frisk og skadefri. I kampen for mer hvile mellom kampene, havner spillerne ofte midt i en drakamp mellom mektige aktører.

- Det er en veldig vanskelig greie, for det handler om en miks mellom klubb, landslag og det store forbundet, som alle vil ha sitt alle veier. Hvis noen begynner å gi, synes de det er urettferdig at ikke andre gir. Det drar litt feil vei hele tiden, men som sagt: Alt hjelper litt, og jeg føler at vi har blitt hørt. Jeg håper de skjønner at der er til det beste for alle, sier hun.

- Hold ut!

Det er et skadeskutt Norge som har ankommet Japan, og Bredal Oftedal mener at det understreker poenget i oppropet.

- Det er jo uten tvil et varsel, sier landslagskapteinen.

Hun ville uansett vært en av ledestjernene, men etter et massivt mannefall og med mange nye ansikter i troppen, føler hun et ekstra ansvar for å være en kontinuitetsbærer på landslaget.

- Det er et ansvar jeg alltid føler mye på. Det er jobben min, og jeg står godt i det. Det lettere å stå i det og være trygg når det går bra, også gjelder det å jobbe sammen og individuelt om det skulle svinge litt, sier hun.

Norges landslagsspillere vet svært lite om årets første VM-motstander, men Camilla Herrem stusser på den enorme treningsmengden. Vis mer

Bredal Oftedal mesterskapsdebuterte i EM 2010, men både da og i de to neste mesterskapene ble det begrenset med spilletid under Thorir Hergeirssons ledelse. Siden har hun imidlertid vokst voldsomt i landslagsdrakta, og utviklet seg til å bli en av verdens beste håndballspillere. I VM 2015 og EM 2018 havnet hun på «all star-laget» og i VM 2017 ble hun kåret til turneringens mest verdifulle spillere.

Landslagskapteinen vet hvordan det er å være fersk og ikke få mye spilletid, og har følgende råd til debutantene og de nyeste på landslaget.

- Hold ut, rett og slett! Jobb på, fortsett å gjøre det du er god på, også er det viktig å tenke at du er her for en grunn. Akkurat når man er her, har vi ett mål. Det er det som teller nå. Deres tid kommer, og da må man være i angrepsposisjon og bruke de minuttene man får, maner Bredal Oftedal.

- Hvordan taklet du selv å få lite spilletid?

- Det første året jeg kom hit, var litt «happy go lucky», og jeg var både overrasket og overveldet over å få bli med. Så er det ingen tvil om at jeg hadde lyst til å spille mer enn jeg gjorde da. Men i det første mesterskaper, da er du med på tur og er bare dritglad for å være med. For meg var det viktig å stå i det, være tålmodig, og heller prøve å vise meg fram når jeg kunne. Det ga jo resultater, smiler stjernespilleren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media