Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ror alene

TENERIFE/OSLO (Dagbladet): Når Elisabeth Hoff (27) først vil ro, gjør hun det skikkelig. Hun setter seg i en sju meter lang robåt og ror alene over hele Atlanterhavet.

Klarer hun den strabasiøse roturen fra Tenerife til Vestindia, blir Elisabeth første kvinne i historien som lykkes med denne tøffe utfordringen. I morgen starter turen.

- Jeg er forkjølet, men gleder meg veldig. Nå har jeg bare lyst til å komme i gang. Håper vinden gir meg en god start, sier 27-åringen fra Kristiansand som følger i sin fars kjølvann. I fjor rodde nemlig faren Stein Hoff (53) sammen med kameraten Arvid Bentsen den samme 5000 km lange strekningen. Etter 59 dager nådde de målet.

Farens robåt

Farens robåt blir nå Elisabeths bolig de neste par månedene. Om bord i den sju meter lange, 1,9 meter brede og 700 kilo tunge båten har hun alt hun trenger for den krevende roturen, blant annet spesialkonstruert frysetørret mat til 90 dager. Maten tilsettes avsaltet sjøvann.

Moderne kommunikasjonsutstyr gjør at hun hele tida vet hvor hun er, og hun kan ved hjelp av dette utstyret også holde kontakten med landjorda.

Men redningsflåte har Elisabeth droppet. Båten måtte gjøres lettes mulig. Dermed blir flåten igjen på land.

Erfaren seiler

Innen tre måneder fra Elisabeth har lagt seg på årene ut fra Los Gigantes på Tenerife i morgen, bør hun ha kommet seg i mål på en av de vestindiske øyene, fortrinnsvis på Barbados.

27-åringen, som er utdannet marinbiolog i England, er ikke ukjent med strabasiøse ferder over lange havstrekninger. Fire ganger har hun krysset Atlanteren med seilbåt. Alle gangene sammen med familie.

Nå prøver hun seg på egen hånd. Bare én gang tidligere har en kvinne forsøkt det samme. Hun måtte reddes midtveis.

Ny kjæreste

Elisabeth så en avisannonse om soloregatta for roere og meldte seg på. Regattaen ble imidlertid avlyst.

- Men da var jeg så godt i gang med treningen at jeg like gjerne kunne ro likevel, forteller hun til Dagbladet.

For Elisabeth vil roturen handle om å kjempe mot ensomheten og naturkreftene. Konstant søvnmangel, sår bakende og slitasjeskader på huden var de største problemene for faren og kameraten hans da de rodde i fjor.

Men Elisabeth må også slite med ensomheten, som kan bli ekstra tøff. Få uker før avreise fra Kristiansand fikk hun seg nemlig ny kjæreste.

<B>RO-LIG VINTERFERIE: </B>Elisabeth Foss drar fra kjæresten for å bli første kvinne som ror over Atlanteren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media