Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rørende bilder fra Ironman. Her bærer han sin spastiske tvillingbror i mål etter svømmingen

- En dag vi har ventet på i fem år.

TVILLINGER: Tvillingbrødrene Steen og Peder Modrup gjennomfører i dag en Ironmankonkurranse i København. Peder har alltid vært avhengig av en rullestol, men sammen skal vi gjennomføre den nærmest umenneskelige bragden. Foto: Bax Linhardt / NTB Scanpix
TVILLINGER: Tvillingbrødrene Steen og Peder Modrup gjennomfører i dag en Ironmankonkurranse i København. Peder har alltid vært avhengig av en rullestol, men sammen skal vi gjennomføre den nærmest umenneskelige bragden. Foto: Bax Linhardt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga arrangeres KMD Ironman i København, og det betyr at deltakerne skal gjennom 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og 42 kilometer løping.

Å gjennomføre de tre øvelsene i rask rekkefølge er en voldsom fysisk påkjennelse, men det å gjennomføre det som et tvillingpar hvor den ene er spastiker og avhengig av sin rullestol, er nærmest umenneskelig.

Men det er akkurat det tvillingene Peder og Steen Modrup i «Team Tvilling» akter å gjøre.

Født tre måneder for tidlig Brødrene ble, ifølge danske BT, født tre måneder for tidlig i januar 1980. Da de kom til verden veide de bare 1200 gram hver.

Der Steen vokste opp med full førlighet, har Peder tilbragt hele livet i rullestol. Dermed vil Ironman bli en voldsom påkjenning både fysisk og psykisk for dem begge to.

Store Norske Leksikon definerer en spastiker som «person med unormalt høy hvilespenning i muskulaturen» og at «visse hjerne- og ryggmargsskadede personer og mange av dem som har cerebral parese, er spastikere».

- Det er litt uvirkelig at jeg skal være med i en Ironman-konkurranse. Men jeg gleder meg voldsomt til det, og jeg tror at det blir en utrolig kul opplevelse med masse støtte ute langs løypa, sier Peder i en pressemelding fra Team Tvilling.

Har drømt i mange år De to brødrene har allerede gjennomført både maraton og mindre konkurranser, men dette er første gangen de tar skrittet opp på Ironman-nivå. Før starten i morges la de ut følgende melding på sin Facebook-side:

«En dag vi har ventet på i snart 5 år. København blir snudd på hodet. En dag med følelser utenpå tøyet, smerte mens mest av alt glede. I dag blir en stor drøm forhåpentligvis innfridd for oss som brødre. Vi har så mange ting vi gjerne vil fortelle dere som følger oss på Facebook, men har simpelten ikke ord for alle de fantastiske ting vi har opplevd det siste året i form av støtte og fantastiske opplevelser. Kort sagt er vi stumme og ydmyke, men stolte.»

Målet med å gjennomføre konkurransen er å sette fokus på at rullestolbrukere og handikappede kan så mye mer enn de tror. De vil være en inspirasjon slik at folk ser for seg muligheter og ikke begrensninger.

- Jeg har i mange år drømt om å gjennomføre en Ironman, og nå har jeg sjansen til å gjøre det sammen med min bror på en måte som gir dypere mening for oss begge to. At vi deltar sammen gir Peder muligheten til å delta på samme måte som andre idrettsutøvere, og vi får muligheten til å utfordre oss selv både mentalt og fysisk, sier Steen.

15-16 timer Ingen av brødrene legger skjul på at det kommer til å bli tøft, og Peder har i forkant sagt at det er har vært omfattende forberedelser.

- Som spastiker skal jeg styre mine kramper underveis, og det krever mye mer energi enn det folk tror. Mentalt forbereder jeg meg hver eneste dag på utfordringen. Når dagen først kommer skal jeg fokusere meget intenst på hva jeg skal gjøre, og sette meg det som mål, har Peder sagt under oppkjøringen til konkurransen.

• I havsvømmingen vil Peder ligge i en oppblåsbar kajakk som Steen trekker via en sæle og et tau.
• Syklingen vil bli gjennomført på en spesialdesignet sykkel hvor Peder sitter fastspent i et sete mens Steen tråkker.
• Under løpingen vil Peder sitte i en ekstra lett rullestol som Steen skyver foran seg.

Brødrene regner med at det vil ta dem et sted mellom 15 og 16 timer å gjennomføre. Tidsgrensen er 17 timer.

UNDERVEIS: På Facebooksiden til tvillingene blir det lagt ut oppdateringer underveis. Foto: Facebook
UNDERVEIS: På Facebooksiden til tvillingene blir det lagt ut oppdateringer underveis. Foto: Facebook Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!