STERK MARKERING: Abdelhak Nouri hadde drakt nummer 34 i Ajax. - Stay strong Appie, heter det på det røde banneret som henger utenfor Amsterdam Arena. Foto: NTB scanpix
STERK MARKERING: Abdelhak Nouri hadde drakt nummer 34 i Ajax. - Stay strong Appie, heter det på det røde banneret som henger utenfor Amsterdam Arena. Foto: NTB scanpixVis mer

Europa League

Rørende hyllest av Ajax-spiller møter RBK i Amsterdam: - Det er en tragedie

I sommer kollapset et av klubbens største talenter. Nå må han ha hjelp 24 timer i døgnet. Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen er rystet av historien.

Ajax - Rosenborg, på Max klokka 20.45

AMSTERDAM (Dagbladet): Det er noe av det første som møter deg når du kommer til Amsterdam Arena, hjemmebanen til Ajax. Et rødt banner med tallet 34.

- Stay strong Appie, står det.

- Det er en forferdelig tragedie at en så ung spiller kommer utfor noe sånt. Livet er skjørt, sier Kåre Ingebrigtsen til Dagbladet.

I kveld venter Ajax i kvalifiseringen til Europa League. Men kampen har et dramatisk bakteppe.

Kollapset

I begynnelsen av juli kollapset Abdelhak Nouri (20) under en treningskamp mot Werder Bremen. «Appie», som han også kalles, hadde drakt nummer 34.

Midtbanespilleren var et stort Ajax-talent. Fem dager etter kollapsen offentliggjorde klubben den sjokkerende nyheten: Nouri har pådratt seg en varig hjerneskade.

ØDELAGT LIV: Abdelhak Nouri (til høyre) har vært i Ajax-systemet hele livet. Her jubler han sammen med lagkamerat Frenkie de Jong i mai. Nå kan Nouri aldri spille fotball igjen. Foto: NTB scanpix
ØDELAGT LIV: Abdelhak Nouri (til høyre) har vært i Ajax-systemet hele livet. Her jubler han sammen med lagkamerat Frenkie de Jong i mai. Nå kan Nouri aldri spille fotball igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han vil aldri kunne tenke, snakke eller spise. Hjerneskaden skyldes trolig surstoffmangel til hjernen som følge av at hjertet sviktet.

- Jeg har lest en del om saken. Jeg har unger som er litt over den alderen og føler med familien, og ikke minst gutten som er utsatt for noe sånt. Det er en tragedie, sier Ingebrigtsen.

Han mener å se en nifs utvikling:

- Sånt har skjedd litt oftere i fotballen de seinere åra enn hva vi var vant med i min tid. Det er noe vi må ta på alvor.

Rutiner

Treneren sier at Rosenborg har rutiner hvis noen av lagets spillere skulle komme utfor noe alvorlig.

DE SISTE BESKJEDER: Kåre Ingebrigtsen trente laget på Amsterdam Arena i går kveld. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
DE SISTE BESKJEDER: Kåre Ingebrigtsen trente laget på Amsterdam Arena i går kveld. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix Vis mer

- Vi prøver å ha klare regler. Fotballen er blitt flinkere til å ta tester.

Han fortsetter:

- I min tid fløy man rundt med en temperaturmåler. Nå prøver vi å kartlegge og ligge i forkant. Så er det alltid noe som er umulig å oppdage. Da kommer det sånne situasjoner. Det viser hvor skjørt livet er.

Må gå videre

Den unge Ajax-spilleren - som fortsatt står oppført på klubbens hjemmeside - har ikke lenger et fullverdig liv. Fansen kommer til å markere ham i forbindelse med Rosenborg-kampen også.

Samtidig må livet gå videre. Og sportslig handler det om en billett til gruppespillet i Europa League.

- Ajax er nok mer desperate enn oss. Men vi vil dette like mye som dem, understreker Ingebrigtsen.

MEKTIG SKUE: Over 50 000 tilskuere er ventet på kampen i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
MEKTIG SKUE: Over 50 000 tilskuere er ventet på kampen i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Jeg tror vi har en fair mulighet. Det er et lag som sliter med samhandling og relasjoner. De bygger noe nytt, og har en del unge spillere. Hvis det finnes et OK tidspunkt å møte Ajax på, så er det nå.

50 0000 tilskuere

Rosenborg-spillerne trente på Amsterdam Arena i går kveld. I dag er det ventet over 50 000 tilskuere på kampen.

Ingebrigtsen merker at det gjør noe med ham. Det er tanken på slike storslagne kvelder som gjør det lettere å piske spillerne rundt i trønderske vinterstormer.

- Først Celtic Park, så dette. Det finnes ikke noe artigere. Utfordringen blir ikke større, sier treneren og ser seg rundt i de mektige kulissene.

Debutant

En helt spesiell opplevelse blir det for Samuel Adegbenro. Den tidligere Viking-vingen har vært i Rosenborg et par dager. Allerede i kveld kan han bli kastet ut i heksegryta.

- Ajax er et lag jeg bare har sett på TV. Det er veldig hyggelig å være i Rosenborg. Alle har behandlet meg som om jeg er en del av familien, sier den nigerianske 21-åringen.

Også i Ajax-leiren merker aktørene at spenningen stiger:

- Det er en katastrofe hvis vi ikke kvalifiserer oss til gruppespillet. Ikke bare for Ajax, men for nedelandsk fotball, sier trener Marcel Keizer.

Les også: Kåre Ingebrigtsens pressekonferanse

FORNØYD NYERVERVELSE: Samuel Adegbenro blir intervjuet av Max-reporter Susanne Furøy Wergeland på indre bane. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORNØYD NYERVERVELSE: Samuel Adegbenro blir intervjuet av Max-reporter Susanne Furøy Wergeland på indre bane. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer