Audun Heimdal (25) død

Rørende melding før han døde

Før orienterings-esset Audun Heimdal (25) døde, la han løypene til barndomsklubbens store stevne om en måned.

EN ENER: Audun Heimdal (25) tok i alt ti nasjonale titler og fikk flere internasjonale topp-plasseringer i både orientering og ski-orientering. Foto: Erik Borg
EN ENER: Audun Heimdal (25) tok i alt ti nasjonale titler og fikk flere internasjonale topp-plasseringer i både orientering og ski-orientering. Foto: Erik Borg Vis mer
Publisert

Norges orienteringsmiljø er i sorg etter at en av Norges fremste løpere, Audun Heimdal, gikk bort lørdag bare 25 år gammel.

Nå vil hans minne leve videre.

- Audun har vært en av løypeleggerne til Konneruds store Norgescup-arrangement og junior-NM fra 23. til 25. september. Før han døde snakket vi med ham om det kommende stevnet. Han var klar: «Det er ikke noe løp som skal avlyses selv om jeg dør. Dere kan ikke slutte med orientering selv om jeg blir borte.» Orientering var livet hans, forteller Isa Heggedal til Dagbladet.

Hun var Heimdals trener i Konnerud en årrekke og sto ham svært nær.

- Det blir tøft å gjennomføre, så tett på dødsfallet. Men det er også fint å vite at Audun setter sitt preg på det arrangementet. Han lever videre i og rundt oss, sier hun.

Ville følge kjæreste og venner

Hun og ektemannen, og naboer, har avlastet Heimdals familie gjennom disse tøffe dagene.

- Vi har vært sammen med dem stort sett hele tida siden dødsfallet, sier Heggedal.

Hun forteller at hennes mann Bjørn Baklid, som har vært personlig trener for Heimdal, var på besøk hos ham senest torsdag.

- Han var opptatt av å se på student-VM i orientering, hvor kjæresten og flere av hans venner deltok. Han så også fram til å se Jakob Ingebrigtsen løpe i EM på kvelden, sier hun.

Under to døgn senere sovnet Audun Heimdal stille inn med familien rundt seg, ifølge Drammens Tidende.

Spesiell

Isa Heggedal tegner et bilde av en svært spesiell idrettsutøver og person.

- Hans egenskaper som løper og menneske var unike. Helt fra han var liten har han ikke først og fremst fokusert på resultater, men på gjennomføringen. Det er slikt vi prøver å lære bort, men som få, selv voksne utøvere, klarer å omsette i praksis. Han gjorde dette fra han var 13 år. Derfor kunne han utvikle seg som han gjorde, mener hun.

Hun forteller at han var eldst i en stor treningsgruppe.

- Selv om han var eldst og trente med en del yngre løpere, var han aldri ovepå. På alle disse åra hørte jeg ham aldri klage eller uttrykke misnøye en eneste gang. Han sto ikke over en trening heller. Han var et strålende forbilde, både sportslig og i måten å være på. Han var så omgjengelig og lojal. Han tok ikke så mye plass, krevde aldri noe, men strålte ut en sterk kraft og nøt enorm respekt, forteller hun.

Heimdal konkurrerte for NTNUI i Trondheim de siste åra etter at han dro dit for å studere. Men båndene forble sterke til barne- og ungdomsklubben Konnerud.

- Jeg har kjent ham siden han var veldig liten, som treneren hans. Vi var også to familier som hadde tette bånd. Mine barn var Auduns og lillebrorens beste venner de siste åra. Hele orienteringsmiljøet på Konnerud er ellers en liten, sterk familie. Så dette har gått utrolig hardt innpå oss, forteller Heggedal.

Gikk fort

Heimdal var landslagsutøver både i orientering og skiorientering. Han ble verdensmester i skiorientering i fjor. Han tok også medaljer i både EM og NM så sent som i janaur og februar i år. I fjor kunne Heimdal vise til fantastiske resultater. Han tok ikke mindre enn tre NM-titler. I løpet av sin karriere tok han hele ti nasjonale titler.

SOMMER OG VINTER: Audun Heimdal (i midten) utmerket seg under VM i skiorientering i Estland i fjor med medaljer. Det samme gjorde lagkameratene Jørgen Baklid og Anna Ulvensøen. Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB
SOMMER OG VINTER: Audun Heimdal (i midten) utmerket seg under VM i skiorientering i Estland i fjor med medaljer. Det samme gjorde lagkameratene Jørgen Baklid og Anna Ulvensøen. Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB Vis mer

Heimdal døde etter et forholdsvis kort og aggressivt kreftforløp.

- Han kjente smerter i magen i februar-mars. Han fikk etter hvert problemer med å spise, fordi det gjorde vondt. To uker før påske ble kreften oppdaget, forteller Heggedal.

Det ble umiddelbart startet behandling.

- Legene prøvde alt, men ingenting virket. Familien er fornøyd med behandlingen. Det var dessverre lite legene kunne gjøre, sier Heggedal.

På slutten skjønte de alle hvilken vei det bar.

- Men samtidig gikk det mye raskere enn vi fryktet, sier hun.

- Uvirkelig og skremmende

Blant de mange som har uttrykt sin sorg etter dødsfallet, er verdensmester Olav Lundanes.

- Han var først og fremst en god lagkamerat og en god venn. Han var en talentfull O-løper og et veldig godt menneske. Det er under ett år siden han dominerte NM. Det er helt uvirkelig og skremmende. En frisk gutt i sin beste alder, sier han til VG.

FORVIRRET: Bokseren Simiso Buthelezi døde etter en boksekamp i Sør-Afrika. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det var Norges Orienteringsforbund som informerte om dødsfallet i går.

- Med Audun har norsk orientering mistet en fantastisk utøver og menneske. Audun var ikke den som ropte høyest eller tok mest plass, men med sin væremåte har han vært et stort forbilde for de rundt seg. Både i klubben Konnerud, hvor han vokste opp, og nå de siste årene i NTNUI og på landslagene, sa president i Norges Orienteringsforbund, Leif Størmer, i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer