Rørleggeren på pallen i Kuusamo

Hoppkometen Anders Jacobsen (21) nummer tre i VC-åpningen.

(Dagbladet.no): Anders Jacobsen jobbet som rørleggerlærling da han nærmest ut av det blå ble tatt ut på hopplandslaget i pinsen.  På det tidspunktet tjente 21-åringen stusselige 60 kroner timen - og sa opp jobben på flekken da han fikk sjansen av landslagstrener Mika Kojonkoski.

Det var utvilsomt et lykkelig valg.

I dag tok debutanten 3. plass i Kuusamo, i sitt første verdenscuprenn noensinne. En tredjeplass gir 52 000 kroner i premiepenger, noe som skulle tilsvare utallige timers jobbing som rørleggerlærling.

- Jeg hadde nok drømt om å komme på pallen en gang, men ikke i dette rennet. Dette her i et storflott selskap, så jeg er ganske ydmyk akkurat nå, sier Jacobsen til NTB.

- Ikke overrasket

Landslagstrener Kojonkoski sluttet seg til gratulantene:

- Jeg er ikke overrasket lenger. Dette er selvsagt stort for Anders, men jeg synes litt synd på hoppsporten at han kjører igjennom en konkurranse under så ulike forhold, sier han.

Jacobsen hoppet 137,5 meter og fikk 145,5 poeng. Det var bare 0,2 poeng bak sveitseren Simon Ammann.

JUBELGUTT: Tidligere i år jobbet Anders Jacobsen som rørleggerlærling til 60 kroner timen. I kveld debuterte han i verdenscup-sirkuset med 3. plass - og kunne innkassere 55 000 kroner i premie. Foto: SCANPIX
JUBELGUTT: Tidligere i år jobbet Anders Jacobsen som rørleggerlærling til 60 kroner timen. I kveld debuterte han i verdenscup-sirkuset med 3. plass - og kunne innkassere 55 000 kroner i premie. Foto: SCANPIX Vis mer

Finske Arttu Lappi var imidlertid i en klasse for seg, og vant med et hopp på 141 meter, nesten ti poeng foran Jacobsen.

Fryktelige forhold

Rennet var preget av elendige værforhold, og det gikk verst utover de antatt beste hopperne, som ramlet ned på kulen én etter én. Juryen besluttet derfor å avlyse konkurransen etter 1. omgang.

Sigurd Pettersen endte på 15. plass etter sitt svev på 121 meter. Han fikk 113,8 poeng.

Resten av det norske laget sviktet. Anders Bardal ble nummer 38 med 76,1 poeng (102 meter), mens Lars Bystøl endte på en skuffende 44. plass etter et svakt hopp på 99 meter. Han fikk 68,7 poeng.

Heller ikke Bjørn Einar Romøren slo til. Bæringen ble nummer 47 med 63,1 poeng etter sitt hopp på 97 meter, og viste sin store misnøye med værforholdene ved å strekke armen demonstrativt i været.

Roar Ljøkelsøy hadde heller ingen god dag og endte på tredje siste plass. Han ble nummer 65 med sitt hopp på 71 meter.

Norge har ikke vunnet åpningsrennet i verdenscupen i hopp siden 1993. Da gikk Espen Bredesen til topps i Planica.

Rørleggeren på pallen i Kuusamo
<B>MISFORNØYD:</B> Bjørn Einar Romøren har landet på 97 meter og strekker armen demonstrativt i været.