RØRT: Sjur Røthe vant 15-kilometeren på Lillehammer.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
RØRT: Sjur Røthe vant 15-kilometeren på Lillehammer. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Rørt Røthe etter overraskende seier

Sjur Røthe gikk en kanonsterk 15 kilometer og vant foran Didrik Tønseth.

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Mens Therese Johaug var storfavoritt på 10-kilometeren tidligere i dag, var det langt mer åpent på herresiden på 15 kilometer.

På forhånd ble nok Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger sett på som de største norske håpene, men ingen av dem var med i seierskampen.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

I stedet ledet Sjur Røthe sammen med Didrik Tønseth gjennom hele 15-kilometeren. Mot slutten skilte det seks sekunder mellom duoen.

Dermed ble det dobbel norsk i minitouren.

- Jeg er overrasket over at jeg vinner, men jeg så på meg selv som en av pallkandidatene. Jeg var en outsider på forhånd. På øktene med Simen, Martin og Hans Christian i høst, har de stort sett alltid slått meg på trening. Men på de to skøyterennene jeg har gått i år, står jeg nå med to seirer, sier Røthe til Dagladet.

- Det er helt utrolig deilig. Jeg er litt rørt i dag, jeg må si det. Jeg har hatt veldig lyst til å gå fort på ski, ikke bare mot de norske, men i verdenscupen. Jeg lykkes godt i dag. Jeg har kjempefart og gode ski. Det var en stor dag.

VANT: Her går Sjur Røthe i mål til ledelse. Det holdt helt inn.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VANT: Her går Sjur Røthe i mål til ledelse. Det holdt helt inn. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Tunge måneder

På spørsmål hva som gjør ham rørt, svarer han:

- Jeg jobber jo ca like hardt som alle andre ute i løypa her, hver eneste dag for å bli god på ski. Jeg legger mye i det, så det er kjekt å få det igjen, sier Røthe.

Røthe har slitt med ryggen gjennom flere sesonger og har fått diagnosen revmatisme.

Det er en fellesbetegnelse for over 200 sykdommer som angriper ledd, muskler, senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer, ifølge Lommelegen.

Dette inkluderer blant annet leddgikt og slitasjegikt.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Vurderte å legge opp

Han har tidligere fortalt Dagbladet at han vurderte å legge opp.

- Det var noen tunge måneder i fjor. Jeg må skryte av lagkompisene mine og apparatet rundt, som har hjulpet meg veldig. Det er mye takket være dem at jeg står her som seiersherre i dag, sier han videre.

Det var bare Røthes andre verdenscupseier. Den første kom i Holmenkollen 14. mars 2015.

- Jeg må prøve å skjerpe meg så jeg ikke griner for mye, sier han før han skal opp på seierspallen.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tok store ord i bruk etter Sju Røthes seier.

- Dette var en dag som det tar tid å fordøye. Dette var stort, sier Eirik Myhr Nossum, som mener seieren var «ekstremt fortjent».

Fikk bank

Denis Spitsov ble nummer tre og det var seks nordmenn blant de ti beste. Johannes Høstflot Klæbo sleit og ble nummer 23.

Klæbo var hele 1:34 bak vinneren Sjur Røthe. Dermed starter han langt bak på morgendagens jaktstart. Det blir med andre ord tøft.

- Han har fått bank på denne distansen, Klæbo, så det holder, sier NRKs Torgeir Bjørn.

Minitouren avsluttes altså med jaktstart for kvinner og menn søndag. Den som kommer først i mål er vinner av minitouren.