Rørte hele nasjonen da han brast i gråt etter VM-gullet 25. juli

- Jeg har nok aldri feiret den seieren, sa Dale Oen.

MAKTDEMONSTRASJON: - Det ble mer hjerte enn taktikk, sa Alexander Dale Oen etter å ha vunnet VM-gull i Shanghai i sommer. En rørt Dale Oen kjempet seg inn til seier tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.Foto: SCANPIX/AFP/ MARK RALSTON
MAKTDEMONSTRASJON: - Det ble mer hjerte enn taktikk, sa Alexander Dale Oen etter å ha vunnet VM-gull i Shanghai i sommer. En rørt Dale Oen kjempet seg inn til seier tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.Foto: SCANPIX/AFP/ MARK RALSTONVis mer

(Dagbladet): De første minnene som viste seg i manges hoder da de fikk høre om Alexander Dale Oens plutselige bortgang i dag, var nok bildene av en gråtende gullvinner i VM i Shanghai i sommer.

Dale Oen tok Norges første verdensmesterskap noensinne med 58,71 på 100 meter bryst 25. juli 2011. En kraftprestasjon av en svømmer som hadde vært preget hele uka på grunn av hendelsene i hjemlandet noen dager tidligere.

Etter kvalifiseringen tidligere på dagen pekte han på badehetta med det norske flagget for å vise at det er viktig å stå sammen mot det som skjedde etter terroranslagene. Etterpå tok han til tårene da han fikk spørsmål om det som hadde skjedd.

Da seieren i finalen noen timer senere gikk opp for nordmannen, strakte han armene i været og pekte igjen mot det norske flagget på badehetta. Da han fikk gullmedaljen under seremonien etterpå, var det en tydelig beveget Dale Oen som hadde tankene alle andre steder enn i Kina.

TANKENE HJEMME: Dale Oen sa på Skavlan nylig at han aldri «feiret» VM-gullet i Kina.Foto: SCANPIX/AP/Eugene Hoshiko
TANKENE HJEMME: Dale Oen sa på Skavlan nylig at han aldri «feiret» VM-gullet i Kina.Foto: SCANPIX/AP/Eugene Hoshiko Vis mer

- I dag ble det mer hjerte enn taktikk. Jeg ville vinne for dem der hjemme, sa gullvinneren etterpå.

- Det har vært noen meget spesielle dager. Jeg har vært ambivalent hele tiden. Men stemningen i gjengen og laget har vært god, og jeg har prøvd å ikke tenke for mye på det som er skjedd. Det har vært hardt. Veldig hardt. Vi må stå sammen i dette, tenke framover, se lyspunktene og unngå at én kar skal ødelegge framtida vår. Alle hjemme i Norge er sjokkert over det som skjedde, og de samme følelsene har vi. Vi må bare stå sammen, sa han.

- Vant du for Norge? - Det viktigste er å vise samhold og styrke. Hvis jeg kan bidra til å gjøre noen stolte, er det kjekt. Men det er ikke det viktigste her, sa Alexander Dale Oen.

Aldri feiret seieren
For en knapp måned siden fikk vi et gjensyn med de berørende bildene fra Shanghai da Alexander Dale Oen gjestet Skavlan i Stockholm.

- Det var noen dager der da et VM også måtte ha føltes helt meningsløst? ble Dale Oen spurt.

- Det var kanskje de mest meningsløse dagene jeg har hatt. Jeg kom ned dit rundt 15. juli. Da jeg fikk vite om det som hadde skjedd, om kvelden der nede, bomba først - jeg trodde først det var en ulykke. Så sto jeg opp til de mest tragiske nyhetene jeg noensinne hadde lest i norske medier. Og det var uten ord. Jeg hadde mest lyst til å dra hjem og være med de som var hjemme og dele tiden med dem. Men jeg visste jeg måte pushe fremover og ikke la dette bli ... Du skal alltid minnes de som har gått bort og ha de med deg videre, men du skal også pushe framover, sa 26-åringen til Fredrik Skavlan.

FULGTE MED: Alexander Dale Oen viser fram det norske flagget i det han entrer semifinalen. Dale Oen klarte ikke å stenge ute nyhetene hjemmefra under mesterskapet.
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
FULGTE MED: Alexander Dale Oen viser fram det norske flagget i det han entrer semifinalen. Dale Oen klarte ikke å stenge ute nyhetene hjemmefra under mesterskapet. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

- Vanligvis stenger jeg alt ute. Men nå hadde jeg tv på hele tida. Jeg har kompiser som er politifolk i Oslo og andre steder, som holdt meg oppdatert når de kunne, familien holdt meg oppdatert. Det var ambivalent da jeg vant. Jeg har nok aldri feiret den seiren på noen som helst måte. Det var veldig deilig der og da, men det var også veldig, veldig følelsesmessig, sa Alexander Dale Oen.

Hedret av Stoltenberg
I januar ble Alexander Dale Oen hedret av statsminister Jens Stoltenberg, da han vant prisene for årets mannlige utøver, og utøvernes pris.

Dale Oen satt side ved side med Stoltenberg den kvelden.

- Det var helt fantastisk å dele bord med statsministeren, som var en utrolig støtte for folket da vi trengte det som mest i sommer, sa 26-åringen, stolt over å ha blitt satt pris på av sine idrettskolleger.

- Dette betyr utrolig mye for meg. Jeg ble nesten målløs. Å sammenligne med VM-gull går ikke an. Denne prisen handler om respekt fra andre likesinnede. Det er noe man ikke kan måle, sa Alexander Dale Oen.