Rosenborg ble utspilt og ydmyket i Tyskland

Klasseforskjell i møtet med Bayer Leverkusen.

TIDLIG GRØSS: Bayer Leverkusen gjorde 1-0 etter bare fire minutter. Sidney Sam utnyttet Mikael Dorsins feil, og dyttet til Patrick Helmes som enkelt satte ballen i mål. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
TIDLIG GRØSS: Bayer Leverkusen gjorde 1-0 etter bare fire minutter. Sidney Sam utnyttet Mikael Dorsins feil, og dyttet til Patrick Helmes som enkelt satte ballen i mål. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

||| LEVERKUSEN (Dagbladet): Bayer Leverkusen - Rosenborg 4-0.

Rosenborg kom til Leverkusen med skadeproblemer, usikkerhet rundt eget europeisk nivå - og det lille håpet som et lag med null tap i hjemlig serie er nødt til alltid å ha i interrail-bagen.

Det håpet ble knust på det mest brutale vis.

Et Bayer Leverkusen-lag som selv mangler flere av sine største spillere, og sparte et par til for å gi noen unggutter sjansen, var til tider flere klasser bedre enn trønderne.

Det tidlige tyske ledermålet gjorde selvfølgelig utgangspunktet svært tungt, men det var lite som minnet om fortidens imponerende «RBK i Europa» på Bay Arena.

4-0 forteller mye, men ikke at det fort kunne blitt enda verre for Nils Arne Eggen og co i kveld.

Verst tenkelige start
Rosenborg-spillerne hadde så vidt fuktet shortsen i det våte gresset på Bay Arena da Daniel Örlund måtte se første ball i nettet bak seg.

Kaptein Mikael Dorsin sovnet fullstendig da crosseren kom fra venstre, glemte Sidney Sam på blindsida, og kom på etterskudd da vingen snappet ballen og stormet inn mot mål.

I stedet for en avslutning fra skrått hold valgte Mendes en åpnende pasning til Patrick Helmes, som med Örlund ute av likningen enkelt kunne sette punktum med bredsida.

Tøft for Rosenborg, som ikke hadde fått stormløpet mot seg ennå - om man kan oppsummere sånt etter fire minutter.

Men trønderne ristet av seg det verste sjokket, og jobbet seg fram til sin første store målsjanse.

Ivers avsluttet kontring
Nils Arne Eggen varslet investering i kontringer før kampen, og etter et kvarter fikk vi et strålende eksempel som nesten bar frukter.

Mikael Lustig brøt ved egen sekstenmeter og hastet i angrep, 3 mot 2 med Per Ciljan Skjelbred og Steffen Iversen som makkere.

Kombinasjonen med Ciljan fullførte svensken ved å dytte ballen ut til Ivers på venstre, og bare en strålende redning fra Rene Adler hindret utlikning fra skrått hold.

Der var RBK nærme. Men å skrive at bortelaget tok over kampen etter scoringen vil være å lyve grovt.

Bayer Leverkusen skapte flere sjanser, flere store sjanser.

Drømmetreff før pause
Målscorer Patrick Helmes testet Örlund med en teknisk plettfri volley etter 17 minutter, mens det danske talentet Nicolai Jørgensen misbrukte en dobbeltsjanse alene med målvakten like etter.

Og like før pause suste det i Rosenborg-nettet enda en gang.

Igjen var det første omgangs headliner Sidney Sam som satte opp et Bayer-angrep, da han utfordret RBK i midten og tvang stopperne til å rygge. Den siste pasningen nådde ikke fram til målet, men når ballen først skulle ende et sted, var det skjebnesvangert at den endte i beina til Stefan Reinartz

Reinartz fikk drømmetreff fra 20 meter, og klinket kula via krysstanga og inn.

Rosenborg var kjørte. Og vel rufsete bakover.

Vondt ble verre
Trønderne åpnet andre omgang friskt, kanskje oppildnet av pausepraten, men ble dessverre raskt kjølt ned av overlegne tyskere.

Etter ti minutter ble det 3-0.

Patrick Helmes dro Mattias Bjärsmyr med på løpetur ned mot dødlinja, og viste stor klasse da han avsluttet fra nesten død vinkel.

Mange husker sikkert Maicons scoring for Brasil mot Nord-Korea i sommerens VM, Helmes' andre var ikke langt unna en kopi. Bjärsmyr nådde ikke fram, Örlund var på tur ut, og spissen fant det bortre hjørnet bak ryggen på målvakten.

Som ikke det var nok fikk Helmes sitt fjerde bare minutter senere.

Igjen ble Mattias Bjärsmyr, som hadde en vond Europa-debut for Rosenborg i kveld, slått i duellen med 26-åringen fra Köln.

Helmes ristet av seg svensken da overlegget kom fra høyre, og styrte ballen upresset i høyre kryss med et flott utført hodestøt.

Rosenborg var utspilt og slått, grundig. Det forandret heller ikke de siste 30 minuttene mye på.