Eliteserien 2019: Vålerenga-Rosenborg 1-1

Rosenborg blir IKKE seriemestere

Rosenborg må vinne de ti siste kampene for å ende opp med 63 poeng. Molde trenger bare sju seirer for å nå 64.

ÅRETS HARDESTE KAMP: Vålerenga-Rosenborg ble en tøff match, viste at fotball er en kontaktsport, men noen ganger var det på kanten til stygt. Rosenborg fikk en spiller utvist. Det burde vært to. Her får Vegard Eggen Hedenstad en luftetur etter takling fra Bård Finne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ÅRETS HARDESTE KAMP: Vålerenga-Rosenborg ble en tøff match, viste at fotball er en kontaktsport, men noen ganger var det på kanten til stygt. Rosenborg fikk en spiller utvist. Det burde vært to. Her får Vegard Eggen Hedenstad en luftetur etter takling fra Bård Finne. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
  • Mjøndalen-Molde 1–3 (0–1)
  • Vålerenga-Rosenborg 1–1 (0–0)

MOLDE DRO FRA Consto Arena i Mjøndalen med 11 poeng og 20 scoringer på erkefienden Rosenborg. Etter uavgjort på Intility Arena var forspranget 10/20, to poeng og to scoringer bedre enn da sola sto opp denne første dagen i september.

Med ti kamper igjen er det synonymt med 11 poeng, og med all mulig respekt for Norges største og mestvinnende klubb:

Seriegullet 2019 går ikke til Lerkendal.

DA ROSENBORG TRENGTE å være en god utgave av seg selv, var de i perioder en begrenset kunstgressutgave av det laget Eirik Horneland har fått på beina og gjort konkurransedyktige både hjemme og ute. I tillegg var de i dårlig humør, på kanten til det usportslige.

JEG SITTER MED en følelse av at David Akintola i ettertid vil bli straffet for albuen han ikke fikk rødt kort for i kampen. Slik Branns Daouda Bamba fikk fire kamper av NFF for albuen mot Tromsøs Simen Wangberg. I tillegg må Mike Jensen stå over et par kamper for den tobeinstaklingen som sendte han av banen med direkte rødt kort før pause.

Det hjelper ikke Rosenborg i jakten lagene foran.

Ikke det heller.

JEG SKAL IKKE si Rosenborg ikke vinner de ti siste kampene, inkludert hjemmekamper mot Bodø/Glimt og Molde, og ender opp på 62 poeng. Det har skjedd større ting i fotball. Husk Manchester City da de vant seriegullet i Premier League forrige sesong. Da Pep Guardiola trengte noe eksepsjonelt vant gutta hans 14 kamper på rad. Men jeg sliter med å se at Molde ikke skal kunne spille hjem sju seirer på de ti siste kampene.

Det gir i så fall 64 poeng.

Resten er akademisk.

UKA SOM GIKK var en enorm skuffelse for Molde. MFK hadde regnet med gruppespillet i Europa League. MFK har bygd årets spillerstall for gruppespill i Europa 2019. Men det ble ikke noe av, kanskje fordi enkelte lederskikkelser ikke helt klarte å stå opp da det var nødvendig at de bar enda et lass, og etter uventede bortetap i Kristiansund og Tromsø var derfor Mjøndalen et farlig sted å reise til.

Det var ikke veldig farlig selv om det ble litt hjemmetrøkk og redusering til 1–2 mot slutten.

Med tre poeng ble det heller et veldig godt sted å reise fra.

Og enda bedre for Molde med tanke på seriegullet de er i førerposisjon til å vinne.

Rosenborg, i tillegg til å være 10 poeng bak, har 15 kamper fra nå og til serieslutt 1. desember.

Molde har bare ti.

ALT FORAN ROSENBORG på tabellen er kanskje den viktigste delen av den kommende høsten på Lerkendal. Ja, Europa League er selvfølgelig der med mål om å gå videre fra gruppespillet, og sånn sett en viktig faktor med høy prioritet. Med Sporting, PSV og LASK skal Rosenborg ha øynene på andreplassen, alt annet ville vært ambisjonsløst. Men når det er sagt og lagt inn i planene, så er det Eliteserien som gir Norges største fotballklubb muligheten til å tjene penger ute.

I 2019 er den inngangsbilletten ingen selvfølge, den trykkes ikke lenger på Lerkendal.

Molde, Bodø/Glimt og Odd er foran med ti kamper igjen, og vil også gjerne til Europa, for ikke å si, vinne seriegullet.

Rosenborg har riktignok en bakvei via fjerdeplassen, om Odd til slutt vinner kongepokalen i desember.

Den muligheten, fordi norsk toppfotball er som den er, ingenting å satse på.

I MOLDE HAR seriegullet vært et definert mål siden før sesongen. Ikke så rart, Molde var de flestes favoritt gjennom hele vinteren, og er det fortsatt. I Bodø/Glimt tror jeg ennå ingen har våget å tenke tanken høyt. Og i Skien gjorde Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ganske tidlig sitt eget lille regnestykke med tanke på gull.

Jeg tror de fleste så på det som mer addisjon enn realiteter.

TI RUNDER FØR slutt er Odd to poeng bak trenerens 60-poeng skjema til seriegull i november – det som handler om 20 poeng per tiende spilte kamp – men de gjorde i hvert fall seg sjøl og spenningen i Eliteserien en stor tjeneste da de åpnet runde 20 med 3–1 over Bodø/Glimt fredag kveld. Med tap hadde det vært over og ut med tanke på seriegull.

Da ville Bodø/Glimt vært ti poeng foran, og Molde 11.

Nå er det fire og fem til sølv og gull, og 30 poeng igjen å spille om.

Det er veldig mulig.

Og alt som er mulig for topp tre gjør veien til Europa 2020 vanskeligere for Rosenborg.

Det blir en ekstremt spennende høst i Eliteserien.