Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kåre Ingebrigtsen i strid med Rosenborg:

- Rosenborg burde vist større grad av folkeskikk

Advokater og eksperter på arbeidsrett om RBK-striden som også kan koste Kåre Ingebrigtsen dyrt.

TIL SAK?: Kåre Ingebrigtsen(t.h.) og Erik Hoftun fikk sparken som RBK-trenere i sommer. Nå kan de gå til sak mot gamleklubben. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TIL SAK?: Kåre Ingebrigtsen(t.h.) og Erik Hoftun fikk sparken som RBK-trenere i sommer. Nå kan de gå til sak mot gamleklubben. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En illusjon som har lite for seg.

Det sier Jan Tormod Dege, advokat og ekspert på arbeidsrett, om den mulige rettstvisten mellom Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg Ballklub.

Ingebrigtsen og Erik Hoftun varsler nemlig rettssak mot Rosenborg etter at de fikk sparken 19. juli, ifølge VG.

Trenerduoen anklager RBK-ledelsen for «usaklig oppsigelse». Ingebrigtsen og Hoftun fikk sparken som henholdsvis hovedtrener og assistenttrener, og trøndernes advokater Stein Kimsås-Otterbech og Andreas Messelt Ekker viser, ifølge avisa, til at partene har møttes uten å komme til enighet.

Rosenborg forteller til Dagbladet at de forholder seg rolig - og opplyser at de onsdag ettermiddag ikke har hørt noe fra eks-trenerne.

- Vi har ikke mottatt noe søksmål og kan derfor ikke kommentere noe på det. Interessant at media vet om dette, ikke vi. Vi kommenterer selvsagt ikke personalsaker, sier Trond Alstad i RBK til Dagbladet. Han er leder for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar i klubben.

Tirsdag kveld sa Alstad følgende til VG:

- Vi forholder oss helt rolig til dette. I Rosenborg mener vi at vi har jussen og alt annet på plass i denne saken, opplyste Alstad.

- Styrets ansvar

Ifølge Ingebrigtsens og Hoftuns advokater reagerer de tidligere trenerne på behandlingen fra klubben. Stevningen blir sendt fra Ingebrigtsen/Hoftun og deres advokater, til Sør-Trøndelag tingrett innen få dager, skrev VG tirsdag.

Ifølge Trenerforeningen fikk Ingebrigtsen og Hoftun sparken uten begrunnelse og de mener dette ikke skjedde skriftlig, men muntlig. Det etterlyses også et såkalt drøftelsesmøte i forkant av oppsigelsen - og det hevdes at Erik Hoftun fikk sparken i et rom med flere andre personer til stede.

ADVOKAT: Jan T. Dege er advokat og ekspert på arbeidsrett.
ADVOKAT: Jan T. Dege er advokat og ekspert på arbeidsrett. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med flere advokater og eksperter på arbeidsrett som stusser på framgangsmåten slik den blir framstilt fra trenernes advokater.

Jan Tormod Dege er mangeårig advokat og ekspert på arbeidsrett. Han forteller følgende til Dagbladet:

- Å sparke en trener i norsk fotball synes å være mer vanlig enn uvanlig, og muligens særlig i Rosenborg. Ingebrigtsen burde vite dette meget godt. Han ble hovedtrener i 2014. I perioden mellom Nils Arne Eggen i 2002 og 2014 var det ni andre på trenerbenken. At jobben ikke var trygg burde Ingebrigtsen da ha forstått. Han er intet særfenomen. Så vidt jeg vet har han en større etterlønn. Vi kan alle ha en subjektiv opplevelse av egen prestasjon. Men det er styrets ansvar å vurdere dette. Leit å oppleve for den som blir sparket, sier Dege til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Rosenborg burde på sin side ha vist større grad av «folkeskikk» både overfor Hoftun og Ingebrigtsen etter at styret besluttet å gi dem sparken. Av Aftenposten den 27. juli 2018 framgår at Hoftun fikk tilbud om en annen stilling. At han takket nei svekker hans sak isolert sett, sier Dege.

Kan bli kostbar

BEKLAGER: Nicklas Bendtner møtte pressen etter en voldelig hendelse natt til søndag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eksperten mener Rosenborgs opptreden kan være kritikkverdig - men tror det er lite å hente for Hoftun og Ingebrigtsen ved et søksmål.

- Rosenborg har satt til side arbeidsrettslige prinsipper ved nær sagt å unnlate å høre på de to trenere, men det i seg selv gjøre ikke oppsigelsen usaklig. Ingebrigtsen måtte gå på dagen. Dette er nok praktisk og vanlig for en trener, men man kommer ikke utenom at ved Ingebrigtsen å gå på dagen forutsetter dette mislighold av kontrakten, noe Ingebrigtsen ikke har gjort seg skyldig i. Her trår Rosenborg feil. Selv om klubben er omfattet av arbeidsmiljøloven og Ingebrigtsen er beskyttet av denne med en rekke regler, kan man balansere sakligheten ved en oppsigelse for Ingebrigtsen ved at han har et års etterlønn uten arbeidsplikt. Klønete opptreden av Rosenborg. Det er imidlertid ingen grunn til å gi Ingebrigtsen jobben tilbake. For ham å gå til sak på grunn av usaklig oppsigelse og vinne, er en illusjon som har lite for seg, sier Dege.

ADVOKAT: Kjetil Edvardsen i Tenden Advokatfirma.
ADVOKAT: Kjetil Edvardsen i Tenden Advokatfirma. Vis mer

Dege mener at utviklingen i fotballen med hyppige treneravganger bør føre til endringer i arbeidsmiljøloven.

- Styret var ikke fornøyd med utviklingen i laget og det er god nok grunn til å sparke treneren. Det burde Ingebrigtsen vite. Formelt har Rosenborg gitt Ingebrigtsen avskjed. Det hadde de neppe rett til. Det man bør lære av denne saken er å endre arbeidsmiljøloven slik at også trenere kan bli bedt å gå på dagen på linje med daglige leder, men da mot etterlønn. Det får Ingebrigtsen. Hoftun fikk tilbud om å bli, men valgte å gå. For ham bør det bli intet å gi for Rosenborg. For Ingebrigtsen er mindre erstatning for den framgangsmåten de brukte en rimelig og riktig løsning for begge parter. Her kan en sak for retten bli mer kostbar enn det Kåre Ingebrigtsen får ut av dette, sier Dege til Dagbladet.

ANMELDT: Tove Dyrhaug møter pressen etter at Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner ble anmeldt for vold mot en taxisjåfør i København natt til søndag. Reporter: Mats Rønning / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Dagbladet brakte også spørsmålet til andre med kunnskap om arbeidsrett. Kjetil Edvardsen i Tenden Advokatfirma forteller:

- Jeg har ikke lest kontrakten til Ingebrigtsen eller Hoftun, men på generelt grunnlag kan jeg si det følger av arbeidsmiljøloven at begrunnelsen for en oppsigelse skal drøftes med arbeidstaker før beslutning om oppsigelse fattes, sier advokat Edvardsen til Dagbladet.

- Er det noe du umiddelbart reagerer på rundt saken?

- Det er alltid spesielt når to personer blir sagt opp samtidig. Det er interessant. Hvis det stemmer at oppsigelsene ikke er skriftlige, innebærer det at saksbehandlingsreglene ikke er fulgt på en riktig måte. En sviktende saksbehandling kan bidra til at en oppsigelse som ellers er saklig blir kjent usaklig, sier Edvardsen.

Utsetter ny jobb

Kåre Ingebrigtsen blir likevel ikke fotballekspert for Eurosport og Discovery med det første. Avtalen settes på vent inntil Ingebrigtsens mulige rettstvist med Rosenborg er over.

Ingebrigtsen skulle egentlig være fotballekspert i Eliteserien denne høsten.

- Vi er enige om at han ikke utøver en ekspertrolle hos oss før det er en avgjørelse i tvisten mellom ham og Rosenborg, sier Lars H. Kvam, kommunikasjonsrådgiver i Discovery til Dagbladet.

- Både Kåre og vi er enige i at dette er den beste løsningen akkurat nå, sier Kvam.

Det er Rini Coolen som tok over som RBK-trener i sommer. Rosenborg spiller bortekamp mot Vålerenga i Oslo førstkommende søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!