DET HANDLER OM EUROPA: Molde går inn i kampen mot Ajax denne uka og vet at de ikke skal spille i Europa neste år. For Rosenborg er det hele stikk motsatt.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DET HANDLER OM EUROPA: Molde går inn i kampen mot Ajax denne uka og vet at de ikke skal spille i Europa neste år. For Rosenborg er det hele stikk motsatt. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Rosenborg er best i alt

Europa er blitt det nye fokuset for Tippeligaen. Det gjør høsten mer interessant både ute og hjemme.

DET ER IKKE sølv og bronse man drømmer om i Tippeligaen nå. Det er Europa 2016. Og den muligheten har Molde mistet etter to katastrofale førsteomganger i Drammen og på Nadderud.

Seks tapte poeng på fem dager ødelegger alle muligheter til å kunne gjenta årets Europa-suksess.

DET ER ALLTID greit å levere et godt resultat før det kommer en midtuke-gulrot med spill i Europa. Det er greit å holde sin nærmeste konkurrent på god avstand også. Og Rosenborg gjorde begge deler selv om kampen mot Viking ikke var overbevisende.

Men solid var den.

2-0 er alltid solid.

MOLDE MØTER AJAX i visshet om at Europa League spilles uten dem 2016.. Det er en massiv nedtur. Rosenborgs inngang er stikk motsatt etter enda en seier. Tre poeng nærmere den første tittelen på fem år har RBK vunnet 18 av 25 kamper så langt i Tippeligaen - i ti av dem har André Hansen holdt nullen. Og en meget god statistikk som blir stadig bedre bygger selvfølgelig selvtillitt inn mot oppgaver større enn de man møter i hverdagen.

Det gir seriemesterne tro på å slå ukrainske Dnipro på Lerkendal til torsdag.

ROSENBORG HVILTE KAPTEIN Mike Jensen fra start for å ha den målgivende hungeren og store motoren hans ett hundre prosent restituert til torsdagens kamp mot ukrainske Dnipro. Det var ikke bare klokt. Jeg tror det var helt nødvendig. For selv om det er mye positive ting å registrere i en kamp som gikk fra slurvete til kontrollerende, og klarest på plussida velger jeg Pål Andre Helland, som selv om han ikke treffer som da han traff på alt i hvert fall begynner å likne på den kantspilleren som plaget alle motstandere fordi han satt på fart da han utfordret, så begynner det å bli en del slitasje.

Det synes det også.

ROSENBORG ER BEST offensivt når Ole Selnæs får styre spillet fra sin dype midtbaneposisjon. Det fikk han ikke mot Viking. Det var stort sett en blå mann i nærheten hver eneste gang. Og når Selnæs ikke kan starte angrepene går ansvaret over på midtstopperne. Mot Viking ga det bortelaget sjanser.

DNIPRO VIL IKKE være like tette i Selnæs-markeringene som Viking. Grunnen er at ukrainerne, selv om de selvfølgelig har sjekket ut Rosenborg, ikke er like oppdaterte på den unge midtbanespillerens viktighet. For det er en ting å se en kommende motstander i én kamp, noe helt annet å følge en spillers utvikling og tydelige rollemønster gjennom halvannen sesong.

Det var derfor Viking forsøkte å ta Ole Selnæs ut av matchen.

Og det var derfor Rosenborg slurvet og ga Viking målsjanser de ikke må gi bort i Europa.

MEN ROSENBORG RISTET av seg rusket, samlet troppene og vant tre enkle poeng. Det lover godt selv mot laget som tapte Europa League-finalen for Sevilla i mai. For Rosenborg er i flytsonen nå, det er ikke veldig mye som skal til før alt stemmer samtidig.

Og på Europa-kveldene klubben jobber så intenst for kommer adrenalinet som en tolvte mann.

MOLDE MÅ NYTE Europa-eventyret mens de har det. Så enkelt og så bittert er det. Og så må de slutte å spille halve kamper. Det funker ingen steder.