Eliteserien 2018

Rosenborg er Branns definerte mål, Sarpsborg er inspirasjonen

Sist søndag tapte Brann seriegullet til en klubb som er dobbelt så stor. Trøsten i Bergen er at Rosenborg ikke er dobbelt så gode.

SJEFEN PÅ BRANN STADION: Vibeke Johannesen kjenner fortsatt litt på gullet som glapp sist søndag, men ikke mye. Nå er det framtida som gjelder, Europa 2019 og veksten som om noen år skal gjøre Brann større enn Rosenborg. Foto: Bildbyrån
SJEFEN PÅ BRANN STADION: Vibeke Johannesen kjenner fortsatt litt på gullet som glapp sist søndag, men ikke mye. Nå er det framtida som gjelder, Europa 2019 og veksten som om noen år skal gjøre Brann større enn Rosenborg. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Brann har ikke midlene til konkurrenten (Rosenborg), ikke ennå, men vi ser mulighetene og lar oss inspirere av Sarpsborg, sier den sterke kvinnen bak alle Branns menn, Vibeke Johannesen.

Hun vet hva hun driver med.

Hun vet hva som må til for at Brann skal ta igjen Rosenborg.

Fotballaget 2018 er utgangspunktet for alt. Sammen med læren fra klubbens historie. Klarer man å få det til å gå hånd i hånd, klarer man å matche sportslig utvikling uten å øko-dope enda en satsing med penger man ikke har, er det mulig å se Brann som en stabil utfordrer til Rosenborg.

Penger å tjene

– Det er tre muligheter til betydelig å øke inntjeningen, som alle henger sammen, sier Vibeke Johannesen:

1) Publikum.

2) Spillersalg til utlandet.

3) Gruppespill i Europa League.

Når den nye tribunen på Brann Stadion står ferdig til seriestart 2019 vil Brann få større publikumsinntekter enn i år. Det er god økonomi. Holder man seg på norsktoppen, og det er ingen grunn til at Brann ikke skal være et topp tre lag de neste sesongene, er et gruppespill i Europa League på skuddhold, kanskje allerede til neste år. Det er enda bedre økonomi. Og da kommer plutselig også det fine ordet synergier på banen – samspillet som øker effekten av Vibeke Johannesens tre inntjeningsfaktorer.

Skjer det er Brann der de skal være for å ta det neste steget.

Det er ikke bare en god plan.

Den er også troverdig.

– Sarpsborg har vist oss at det er mulig, sier den egentlige sjefen på Stadion.

– Det er veldig inspirerende.

Penger er ikke alt

Penger er viktig i fotball, nå mer enn noen gang. Alle vet det. Se på de virkelig store klubbene der ute, de med eiere med lommer dypere enn de dypeste oljebrønner, de som stadig vokser og gjør forskjellene mellom dem og oss stadig større.

Uten sammenlikning for øvrig, se på Rosenborg i Norge.

Men penger er ikke alt. Se på Rosenborg igjen. Det var ikke pengene som startet suksessen og gjorde klubben god, internasjonal og stor på 90-tallet. Det var Nils Arne Eggen, ideene, filosofien, fotballen og gjennomføringskraften på Lerkendal. For det hjelper ikke med penger om du ikke har et utgangspunkt til fundament og et grunnlag å vokse på.

Se på norsk fotball.

Eksemplene av penger rett i dass – i Stabæk, Vålerenga, Viking, Brann og mange med dem – er kanskje den tristeste historien av dem alle.

Brann har krympet

Da Brann rykket ned i 2014 hadde klubben et budsjett på rundt 120 millioner kroner. Det laget som har plaget og utfordret Rosenborg i hele år har gjort det med et utgangspunkt som er 20 millioner kroner mindre. Ja, du har selvfølgelig Trond Mohn der, velgjøreren og redningsmannen klubben ikke hadde klart seg uten og som også denne sommeren bidro til nødvendige forsterkninger på siden av klubbens stramme rammer, men likevel.

Brann 2018 er et paradoks verd å notere i margen.

Brann 2018 er både 20 millioner mindre og veldig, veldig mye bedre enn Brann 2014.

Klare for vekst

Det svir selvfølgelig at mulighetene til klubbens fjerde seriegull endte med 1–2 for Rosenborg sist søndag. Men det er alt. Nedturer er man vant til å håndtere i Bergen. Denne går garantert fortere over enn andre. For Brann har ikke bare et ålreit fotballag med stort utviklingspotensial – det er ikke så mye som mangler, en god signering eller to til så er de der – også Sportsklubben Brann er i god shape.

Brann er klare for vekst.

Lars Arne Nilsen og Rune Soltvedt (sportssjef) har klart å skru sammen et lag som i sine beste stunder virker meget godt i den norske andedammen. Det lover bra for sporten. I administrasjonen er det Vibeke Johannesen som styrer butikken. Det lover godt for troverdigheten. For det er ikke lenger følelser, tanker og dårlige ideer som preger Brann, det er økonomisk styring basert på fakta og analyser.

Vibeke Johannesen leker ikke butikk.

Skal Brann ta igjen Rosenborg har de ikke råd til det.

100 millioner større

-Ja, kommer det uten å blunke når jeg stiller spørsmålet som er veldig mye større og som går langt forbi et eventuelt fjerde seriemesterskap i nær framtid. Vibeke Johannesen mener på fullt alvor at Brann ikke bare kan ta igjen Rosenborg på fotballbanen. De kan vokse seg større enn dem også. Og det er en jobb som per dato er uendelig mye større enn de fem poengene som skiller de to klubbene på tabellen.

Det er en jobb som handler om å utlikne em forskjell på 100 millioner kroner.

– Rosenborg har selvfølgelig et betydelig forsprang, de er jo dobbelt så store, men ingenting er umulig, sier Vibeke Johannesen. – Det må i hvert fall være et mål å jobbe etter at vi skal klare å bli like store som Rosenborg i løpet av en periode på fem til ti år.

Sjefen i Brann

Vibeke Johannesen har jobbet i Brann siden 2005. Da bunnen falt ut av klubben enda en gang i 2014, og mektige Roald Bruun Hanssen trakk seg som følge av det, ble hun konstituert som sjef på Brann Stadion. Et halvt år seinere var hun sjefen i Brann.

– Jeg søkte på jobben og fikk den fordi jeg var best kvalifisert, sier hun. – Jeg har ikke sett meg tilbake.

– Men framover ser du?

– Ja, med glede selv om det er hardt arbeid. Det siste er noe du må akseptere i en jobb som denne. Det krever mye, du lever med det hele døgnet, det er ikke åtte til fire. Og tapet for Rosenborg er vi ferdige med selv om det sitter litt i, jeg må innrømme det, vi jobbet jo så hardt for at gullet skulle komme hem denne høsten.

– Men vi var ikke avhengig av det.

– Topp tre som gir Europa 2019 er det viktigste nå, sier Vibeke Johannesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer