Yann-Erik de Lanlay setter inn 3-1-scoring for RBK. Der Brann mister to peng på en dårlig dag mot bunnlaget Sandefjord, vinner Rosenborg tre på en dårlig kveld mot Sarpsborg. Det er en betydelig forskjell. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Yann-Erik de Lanlay setter inn 3-1-scoring for RBK. Der Brann mister to peng på en dårlig dag mot bunnlaget Sandefjord, vinner Rosenborg tre på en dårlig kveld mot Sarpsborg. Det er en betydelig forskjell. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Gullkampen i Eliteserien 2018

Rosenborg er gode når de er dårlige, Brann er bare dårlige

Brann tapte to poeng mot Sandefjord, Rosenborg vant tre mot Sarpsborg. Der ser du forskjellen, læringen og erfaringen av 25 seriemesterskap.

  • Rosenborg-Sarpsborg 3–1 (0–1)

ROSENBORG ER LANGT unna den beste utgaven av seg selv, men de er fortsatt Rosenborg. De vet hva som skal til. I Eliteserien vet de hvordan de skal klemme ut et resultat på få målsjanser på en dårlig dag.

Og vinne overbevisende.

DET ER DERFOR de er Norges største fotballklubb. Det er derfor de har et kvart hundre seriemesterskap. Og det er derfor du aldri kan ta noe for gitt når du møter Rosenborg, uansett hvor mye spillet deres kladder.

Det så du mot Vålerenga sist søndag.

Det gjentok seg denne kvelden mot Sarpsborg.

I OSLO VANT serielederen kampen nesten fem minutter på overtid. Hjemme mot Sarpsborg, i en kamp der problemene faktisk var større og flere enn på Intility Arena, gjorde de det litt mindre dramatisk. Og typisk for denne seieren er bredden Rosenborg har i stallen.

Alexander Søderlund, i år veldig mye reserve for Nicklas Bendtner, har ikke scoret siden mai.

Denne kvelden gjorde han 2–1.

Yann-Erik de Lanlay har vært mye skadet.

Mot Sarpsborg gjorde han 3–1.

SÅNN GÅR DET ofte når du har det, kan det og ikke blir stressa av press, balltap og elendig offensiv rytme. Du ikke spille godt for å vinne fotballkamper. Det er mange veier til målet. Og selv om Rosenborg gjorde den ene feilen etter den andre, offensivt som defensivt, så fant de likevel veien.

Det er Rosenborg i et nøtteskall.

Og det er imponerende.

NÆRMESTE UTFORDRER OM seriegullet 2018, Brann, er ikke der. Lars Arne Nilsens mannskap har ikke den dimensjonen. I sine beste stunder, som i Haugesund for ei uke siden, er de fenomenale, gjerne også bedre enn Rosenborg, og vinner greit. Når det er litt mer trøblete, som på Intility Arena for fire runder siden (0-2), og mot tabelljumboen hjemme på Stadion denne søndagen (1-1), evner de ikke å presse fram seirer.

Etter en strålende vår har det etter hvert kostet dem serieledelsen.

Det kan se ut som om det vil koste dem seriegullet også.

MANGE LIKER Å snakke om det tette kampprogrammet og den minimale hvilen og restitusjonstida du får når du spiller søndag, torsdag og søndag. Som om det bare er en belastning å spille i Europa. Som om det å komme ut på topp etter sommerens høyt prioriterte kvalifiseringskamper plutselig er et problem, og ikke en utfordring.

Som om alt fra 50 til 80 millioner kroner til fordeling på klubb og spillere (bonuser) ikke er et enormt pluss.

ROSENBORG OG SARPSBORG er heldigvis ikke der. For dem er gruppespillet en selvfølgelig bonus. De klager ikke. De forholder seg bare til det gledelige faktum, at de faktisk er i Europa, og tar derfor det som kommer på hakespissen. Og det som kom etter torsdagens 0–1 i Glasgow (Rosenborg) og 1–3 i Istanbul (Sarpsborg) var Rosenborg-Sarpsborg i årets kanskje verste fotballvær i plussgrader.

En blytung fotballkamp i pissregn.

Der veldig mange bein, spesielt de fra Sarpsborg, ikke var til å løpe med da timen var spilt.

NEDRYKKSSTRIDEN BLE ENDA mer dramatisk med Strømsgodsets hjemmetap for Molde (1-2), Starts 2–1 seier i Bodø – lagets første borteseier i Eliteserien på 1212 dager – og Stabæks dramatiske snuoperasjon hjemme mot Ranheim (3-2). Sandefjord (14) er stadig fortapt selv om de tok et poeng av Brann i Bergen.

START, STABÆK OG Strømsgodset har alle 23 poeng. Mellom dem og Sandefjord ligger Lillestrøm (19), som møter Tromsø på Åråsen mandag kveld. Med hjemmeseier får vi fire lag innenfor ett poeng, alle med sju kamper på seg til å unngå plassene 15 (nedrykk) og 14 (kvalifisering) på tabellen.

Uavgjort eller borteseier vil forsterke den allerede kritiske situasjonen på Lillestrøm.