<strong>JUBEL MOT MALMÖ:</strong> Ole Jørgen Halvorsen jubler for 1-1-scoringen i hjemmekampen mot Malmö. Klarer Sarpsborg et tilsvarende eller bedre resultat på Swedbank Arena er døra åpen for det nesten utenkelige, Sarpsborg i Europas Leagues 16-delsfinaler i februar 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
JUBEL MOT MALMÖ: Ole Jørgen Halvorsen jubler for 1-1-scoringen i hjemmekampen mot Malmö. Klarer Sarpsborg et tilsvarende eller bedre resultat på Swedbank Arena er døra åpen for det nesten utenkelige, Sarpsborg i Europas Leagues 16-delsfinaler i februar 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Sarpsborg er en Sklubb norsk fotball kan være stolt av

Rosenborg er knust, det er Sarpsborg som er håpet i Europa

Sarpsborg har allerede levert en bragd i Europa League. Den kan bli veldig mye større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HADDE FOTBALL VÆRT matematikk ville Sarpsborg reist til Malmö uten et reelt håp, og trøstet seg selv med at bortekamper i Europa er nødvendig og viktig læring for en ambisiøs klubb med vekstpotensial.

Heldigvis er det ikke det.

DERFOR SPILLER DET ingen rolle at gruppas antatt beste lag, Besiktas, herjet med Sarpsborg i Istanbul (3-1), og at tyrkerne selv fikk en omgang da de var i Malmö (2-0). Malmö fikk jo juling av Sander Berges Genk i Belgia (2-0). Akkurat som Genk var det nest beste laget i Sarpsborg (3-1). For alle fotballkamper lever sitt eget liv, det er ikke bare klisjeen som forteller oss det.

Det er sånn det er.

Også fotballens veier er uransakelige.

AV DEN GRUNN er Sarpsborgs utfordring i Malmö en gedigen fotballkamp for det som er igjen av norske håp i Europa. Rosenborg er jo sjanseløse i gruppe B, de er allerede ute etter tre tap og 1–7 i målforskjell.

Sarpsborg, helt likt med Malmö etter tre kamper, både hva poeng (4) og målforskjell (0) angår, har en sjelden mulighet til å gjøre noen som er sjeldent i norsk fotball.

FOR TRE ÅR siden vant Molde sin gruppe i Europa League foran Fenerbahçe, Ajax og Celtix. Det var en stor prestasjon og tok Ole Gunnar Solskjærs mannskap til 16-delsfinale mot Sevilla i februar.

Etter 0–3 borte vant Molde 1–0 på Aker Stadion.

Sevilla slo Liverpool 3–1 i finalen og vant Europa League for tredje året på rad.

HALVVEIS I GRUPPE I 2018 er Sarpsborg i posisjon til å gå videre etter to hjemmekamper (3-1 Genk, 1–1 Malmö) og 1–3 i Istanbul. Veien er selvfølgelig lang, spesielt med tanke på at to av de tre siste kampene spilles borte, men muligheten er der. Og det er denne torsdagskvelden på Swedbank Arena som avgjør alt.

Et resultat – uavgjort eller seier – vil holde døra til en 16-delsfinale åpen.

Med tap vil det være over.

GENKS BORTESEIER MOT Besiktas (4–2) hjalp Sarpsborgs muligheter, akkurat som de gjorde veien videre litt bedre for Uwe Röslers Malmö. Vinner de hjemme også er belgierne så å si videre fra gruppa. Mens vinneren av Malmö-Sarpsborg, om det blir en vinner, tar grepet om andreplassen.

Derfor er Malmö-Sarpsborg en gedigen fotballkamp sett med norske øyne.

SARPSBORGS FIRE POENG er kommet hjemme på kunstgresset motstanderne hater mer enn det som omtales som kummerlige forhold, ikke verdig en turnering som Europa League. Dem om det, motstanderne altså. Sarpsborg Stadion er det den er, godkjent av UEFA og fullt ut spillbar. Sarpsborg Stadion er Sarpsborgs trumfkort, en stor fordel gitt underlagets krav til en annen type spill. Og med poeng i Malmö – ett eller tre – og en påfølgende hjemmekamp mot Besiktas 29. november, er det fullt mulig å se Sarpsborg med åtte poeng på tabellen.

Jeg sier ikke åtte poeng vil være nok når gruppas status gjøres opp 13. desember.

Men det kan være nok.

DET ER DER Sarpsborgs tanker må ligge når de møter Malmö som underdogs på en vanskelig bortebane. Kampen på Swedbank Arena handler om å gi seg sjøl en mulighet til noe stort. Sarpsborgs Europa-eventyr så langt har vist at de er flinke til det. For det er stegene, ett av gangen, som har gitt Sarpsborg momentum og gitt dem vinnerfølelsen i Europa denne høsten.

Laget har flyttet grenser.

Fra St. Gallen, via Rijeka og Maccabi Tel Aviv til den overbevisende 3–1 seieren over Genk, selv om det har gått trått i Eliteserien har Sarpsborg utviklet seg som klubb og fotballag.

I Malmö har de muligheten til å ta et steg til.

Ikke bli sjokkert om de gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer