TRIST: Nils Arne Eggen synes det er trist å høre at Ilja Tsymbalar har gått bort, 44 år gammel. På 90-tallet var Tsymbalar én av de beste spillerne på et godt Spartak Moskva-lag. Eggen undersøkte sågar mulighetene for å gjøre trønder av russeren. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
TRIST: Nils Arne Eggen synes det er trist å høre at Ilja Tsymbalar har gått bort, 44 år gammel. På 90-tallet var Tsymbalar én av de beste spillerne på et godt Spartak Moskva-lag. Eggen undersøkte sågar mulighetene for å gjøre trønder av russeren. Foto: Cornelius Poppe/NTB ScanpixVis mer

Rosenborg forsøkte å hente Tsymbalar på 90-tallet

«Russlands mest talentfulle spiller» døde lørdag.

(NTB/Dagbladet): Den tidligere russiske landslagsspilleren Ilja Tsymbalar døde lørdag, kun 44 år gammel.

Antakelig var det et hjerteinfarkt som tok livet av en av Russlands største fotballspillere på 1990-tallet. Russiske myndigheter uttalte søndag at den vesle midtbanemannen døde av en hjertesykdom lørdag kveld.

Kunne blitt trønder - Det var trist å høre. Jeg husker ham veldig godt, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Eggen var trener for Rosenborg på 90-tallet, og spilte flere ganger mot lagene Tsymbalar var en del av. Først Tjernomorets Odessa, og deretter Spartak Moskva.

- Han var en teknisk god spiller, veldig rask i bevegelsene sine. I tillegg var han en brukbar skytter. Det er nesten litt rart at han ikke fikk en større karriere enn han gjorde, sier Eggen.

Så godt var Tsymbalar mot Rosenborg at trønderne ville hente russeren til Lerkendal. Det ble imidlertid aldri noe av.

GIKK BORT: Ilja Tsymbalar døde i dag. Foto: AFP PHOTO / HECTOR MATA / NTB Scanpix
GIKK BORT: Ilja Tsymbalar døde i dag. Foto: AFP PHOTO / HECTOR MATA / NTB Scanpix Vis mer

- Dette var jo tidlig i vår europaperiode, så han var vel egentlig litt uoppnåelig. Men vi undersøkte mulighetene for å hente ham hit, uten at jeg vil si noe mer om det, sier Eggen.

Årets spiller - Tsymbalar hadde et rykte som den mest talentfulle spilleren i moderne russisk fotballhistorie. Hans største egenskaper var elegante dribleferdigheter og skuddet hans. Som enhver leder burde, scoret Ilja ofte viktige mål, skriver den statlige avisen Rossijskaja Gazeta.

Tsymbalar var blant stjernene i Spartak Moskva-laget som vant seks russiske ligatitler på 90-tallet. Han scoret 54 mål på 204 kamper for hovedstadsklubben.

I 1995 ble Tsymbalar kåret til årets russiske fotballspiller. Han la opp i 2002 og ble siden trener. Han fikk 28 landskamper for Russland og deltok blant annet i VM i 1994 og EM i 1996.

STORLAG: Real Madrid-spiller Roberto Carlos forsøker seg mot Spartak Moskva i 1998. I muren står (f.h.) Ilja Tsymbalar, Vasili Baranov Leandro Samarone og Robson. Foto: Desmond Boylan/REUTERS/NTB Scanpix
STORLAG: Real Madrid-spiller Roberto Carlos forsøker seg mot Spartak Moskva i 1998. I muren står (f.h.) Ilja Tsymbalar, Vasili Baranov Leandro Samarone og Robson. Foto: Desmond Boylan/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer