KJØRTE OVER SOGNDAL: Rosenborg sparte flere spillere, men det var ikke noe problem for trønderne. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KJØRTE OVER SOGNDAL: Rosenborg sparte flere spillere, men det var ikke noe problem for trønderne. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Rosenborg ladet opp til Europa League-kvalik med å spare flere spillere. Og overkjøre Sogndal

Fikk selvtillit og ekstra overskudd.

  • Rosenborg – Sogndal 3-1

LERKENDAL (Dagbladet)

Rosenborg hvilte spillere som Tore Reginiussen, Mike Jensen, Anders Konradsen og Pål Andrè Helland fra start, men var likevel mange hakk bedre enn Sogndal.

Torsdag skal trønderne ut i første kamp mot Austria Wien på bortebane i et forsøk på å spille seg inn i gruppespillet til Europa League.

Oppkjøringen ga både selvtillit og ekstra overskudd til sentrale spillere.

- Vi hadde fokus på å holde trykket hele kampen i dag, og jeg føler at vi hadde god kontroll selv om jeg scoret et selvmål, sier Jonas Svensson til Dagbladet.

Linket til Tyrkia

Høyrebacken har de siste dagene blitt linket til tyrkiske Trabzonspor, noe Svensson ikke vil si så veldig mye om.

- Jeg er Rosenborg-spiller og trives veldig godt her. Men jeg har jo lyst å komme med ut en gang, det tror jeg alle spillerne her har – og slik må det også være, sier Svensson.

Om Tyrkia er rette land å dra til er han imidlertid ikke sikker på.

- Jeg har jo fått med meg hvordan det er der nede nå, og det er jo også noe som må vurderes.

Det handler om en totalvurdering når det gjelder både land og klubb, sier Svensson.

Han føler imidlertid at han begynner å bli klar for et nytt sted.

- Jeg har vært i Rosenborg i seks år nå, noe som jo er en bra tid det. Jeg tror jeg skulle klart meg greit i utlandet nå, ja, sier Svensson.

Midtsjø med venstre

Første omgang ble stort sett spilt mot ett mål. Sogndal prøvde flere ganger å låse høyt, men Rosenborg spilte tålmodig og ventet til muligheten åpnet seg i mellomrommet.

Og det tok ikke mer enn kvarteret før det første målet lå i nettet bak Sogndal-keeper Mathias Dyngeland.

Elbasan Rashani raidet flott på høyresiden og ballen havnet til slutt hos Fredrik Midtsjø som dundret til med venstrefoten fra drøye 16 meter. Indreløperens fjerde seriemål i år.

Avgjort til pause

Få minutter senere hadde Matthias Vilhjalmsson, Elbasan Rashani og Christian Gytkjær hver sin mulighet til å øke ledelsen på en trippelsjanse, men ingen klarte å få ballen i målet.

Da tok i stedet hjemvendte Mushaga Bakenga ansvar på en overgang, dro seg vakkert inn i feltet og tuppet ballen inn ved stolperota.

Deretter var det høyreback Jonas Svensson sin tur. Og akkurat som Fredrik Midtsjø brukte han «feilfoten» da han skjøt via et Sogndal-bein og i mål til 3-0.

Solid ledelse til pause altså, etter en omgang hvor det eneste negative var at Bakenga måtte ut med en strekk tre minutter før pause.

Selvmål av Svensson

I 2. omgang burde Elbasan Rashani satt Rosenborgs fjerde etter 57 minutter, men skjøt svakt over i god posisjon.

Etter dette ble det roligere på Lerkendal. Rosenborg gjorde det de måtte og hadde full kontroll helt til kvarteret gjenstod.

Da presterte en ellers god Jonas Svensson å sette ballen i eget mål etter det som egentlig var et ufarlig innlegg fra Sogndals høyreside.

- Vi var litt bedre etter pause, men det beste laget vant i dag. Vi blir smågutter i første omgang, og må bare tåle at det kan bli slik som dette når vi spiller på Lerkendal, sier Sogndal- trener Eirik Bakke.

Men seieren var aldri i fare, til det var Rosenborg mange hakk bedre enn Sogndal i kveld.

At ikke seieren ble enda større skyldes kun egen mangel på effektivitet. Spesielt Elbasan Rashani kan få en søvnløs natt etter en haug med misbrukte muligheter.

Trønderne leder nå eliteserien med hele 11 poeng, er med i cupen og kan få spille i Europa langt utover høsten. Dette kan bli en meget sterk sesong, selv i Rosenborg-målestokk.