- Rosenborg-ledelsen tukler med tall

Nils Arne Eggen tar kraftig oppgjør med hvordan klubben drives.

KRITISK: Nils Arne Eggen mener RBKs klubbledere gjør som Johan Falkbergets romanfigur An-Magritt: Pisser i buksa for å holde seg varm. Overfor Dagbladet forklarer gullgrossisten hvorfor han ikke liker måten klubben nå er organisert på. Foto: Ole Morten Melgård
KRITISK: Nils Arne Eggen mener RBKs klubbledere gjør som Johan Falkbergets romanfigur An-Magritt: Pisser i buksa for å holde seg varm. Overfor Dagbladet forklarer gullgrossisten hvorfor han ikke liker måten klubben nå er organisert på. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

(Dagbladet): Nils Arne Eggen er sterkt kritisk til styringen av Rosenborg. Han mener klubbledelsen pynter på budsjettet for å få det til å gå i null.

69-åringen har for tida juleferie, halvannen måned etter at han styrte Rosenborg til klubbens 22. seriegull. Nå tar 69-åringen et åpent og knallhardt oppgjør med den moderne drifta av ballklubben han har tilbrakt mesteparten av sitt liv i.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg er uenig i en del av de store strukturene i klubben, fastslår Eggen overfor Dagbladet.

- Rent prinsipielt har du bare ett produkt i en fotballklubb. Det er selve laget. Alt må dreie seg om det. Hovedtreneren er fotballfaglig ansvarlig, og skal svare direkte til styret. Det kan ikke være sånn at det kommer ei lang rekke, med daglig leder og markedssjef og alt sånt, og så får hovedtreneren knapt plass på A4-arket en gang. Det har rotet seg til lite grann, mener jeg, og da må man være villig til å rette på det, sier Eggen, og fortsetter:

- De sier jo at vi har vekst på marked, og at omsetningen blir større og større. Ja vel. Det er totalt uinteressant for meg som ansvarlig for fotballaget, hvis nettoen blir mindre og mindre. Av hver 100-kroning vi tjener i dag går 70 bort, hevder Eggen.

- Jeg vet at Nils Skutle (daglig leder i RBK) er dypt uenig med meg her. De prøver å overbevise meg om dette med balanse og avskrivning. Men de tukler med tall! De sa nylig at for å få budsjettet til å gå i null, så må vi ha 22000 tilskuere i snitt neste år. Det er jo tøv.

Eggen sammenlikner ledelsens tankegang for å innfri kravene til klubblisens, med en litterær, sørtrøndersk storhet:

- Det er som An-Magritt hos Falkberget, sier jeg til dem. Hun pisset i buksa for å holde seg varm lenger hun også. Også før 2010 ble det budsjettert for høyt, slik at nesten 17000 tilskuere ble framstilt som en nedtur. Det er det jo ikke, fastslår Eggen, som ledet Rosenborg i nær sju måneder i år, etter å ha hatt åtte års fravær fra hovedtrenerrollen.

Avviser talltriksing
Daglig leder Nils Skutle avviser påstandene.

- For det første mener jeg vi bare har ett produkt i Rosenborg: vårt gode fotballag. Alt vi gjør handler om å skaffe mest penger til dét, sier Skutle.

- Og betydningen av hovedtrenerens rolle står nedfelt i vedtektene som vi styrer klubben etter. For øvrig har jeg for lenge siden avtalt en prat med Nils Arne, og jeg liker å ta sånt som dette direkte med de personene det gjelder, og ikke i avisa først. Men jeg kan avvise at vi trikser og tukler med tall, sier Skutle.

- Vi budsjetterer også for 2011 med de tilskuerinntektene vi tror er realistiske. At vi i to år har hatt høyere budsjett enn resultat, i motsetning til i mine 15 tidligere år her, er det flere grunner til. Men vår tilskuernedgang er mindre enn for Tippeligaen ellers, sier RBK-lederen.

Gleder seg til Eggen-prat
- Hvor høyt snitt regner dere med å ha på Lerkendal i 2011?

- Vi budsjetterer ikke med snitt, men med samlede tilskuerinntekter. Der forventer vi en liten økning fra 2010, og sesongkortsalget vil ved nyttår være 15 prosent høyere enn for ett år siden, forteller Skutle.

- Har Nils Arne Eggens syn på den moderne RBK-driften vært en kilde til interne konflikter det siste halvåret?

- Nei. Men jeg skulle ønsket meg at jeg hadde hatt mer tid til å prate med Nils Arne. Dét har vært et savn, innrømmer klubblederen.

- For egen del har jeg sikkert vært mer opptatt med andre ting i jobben enn jeg var sist han var hovedtrener, og selv har han vel også vært for mye engasjert i sin jobb til at vi har fått snakket grundig sammen. Jeg håper jeg får tid til å sette meg ned med ham på nyåret. En sånn samtale gleder jeg meg til, sier Skutle.

AVVISER: Nils Skutle gleder seg til å prate ut med RBKs avgåtte trener. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
AVVISER: Nils Skutle gleder seg til å prate ut med RBKs avgåtte trener. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer