FORVARSEL: Rosenborg sendte ut et forvarsel om hva som kan være i vente da de regjerende seriemesterene var Aalesund knusende overlegne i superfinalen søndag.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
FORVARSEL: Rosenborg sendte ut et forvarsel om hva som kan være i vente da de regjerende seriemesterene var Aalesund knusende overlegne i superfinalen søndag.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / ScanpixVis mer

Rosenborg med skremmeskudd før seriestart

Knuste Aalesund i superfinalen.

|||ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Aalesund - Rosenborg 1-3.

Norges Fotballforbundet innstiftet i fjor en ny tradisjon i norsk fotball etter kontinental modell da seriemester Stabæk møtte cupmester Vålerenga til «superfinale» i Telenor Arena.

I år var begivenheten flyttet til Ålesund der byens fotballstolthet og regjerende cupmester tok imot de suverene seriemesterene fra Trondheim, Rosenborg.

Som i fjor, var seriemesteren cupmesteren knusende overlegne. Rosenborg valset nemlig over et svakt Aalesund.

Vertene imponerte ikke en gang et forfrosset hjemmepublikum i «jugendbyen», og fikk en fotballeksjon av gjestene. Særlig den første halvtimen, var klasseforskjellen åpenbar.

- Jeg synes det er sterkt å vinne i Ålesund. Det er alltid vanskelig å spille her, sier RBK-trener Erik Hamrén til TV 2.

AaFK-sjef Kjetil Rekdal mener imidlertid at vertene ga Hamréns menn enkelt spill.

FORNØYD: Erik Hamrén er godt fornøyd over at Rosenborg leverte en solid forestilling på en tradisjonelt vanskelig bortebane.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
FORNØYD: Erik Hamrén er godt fornøyd over at Rosenborg leverte en solid forestilling på en tradisjonelt vanskelig bortebane.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

- Jeg synes Rosenborg var flinke til å utnytte tabbene våre, og det skal de ha ros for. Det er bra det er en uke til seriestart for mange av de involverte, både linjemenn, dommer og mine spillere, sier Aalesund-trener Kjetil Rekdal til TV 2, som mener det skjedde mye rart ute på kunstgresset.

Tilbake til gamle synderRosenborg satte standarden allerede etter seks minutter spill da midtstopper Kris Stadsgaard satte ett skudd fra 20 meter i mål via Aalesunds Jonatan Tollås Nation.

Hjemmelaget hadde også en finger med i spillet da Rosenborg doblet ledelsen etter 25 minutter. Scoringen kom nemlig etter en "krempassning" fra Aalesunds Jonathan Parr, som sendte Rade Prica aleine med Anders Lindegaard.

Svensken satte den forholdsvis enkle avslutningen i stolpen, men var heldig med returen som spratt rett tilbake i beina hans. Da hadde fjorårets tippeligatoppscorer få problemer med å pirke ballen over streken.

Hele førsteomgangen viste Aalesund seg fra sin svakeste side, slik de fremstod i store deler av fjorårssesongen.

Derfor kommer det ikke til å bli mindre spådommer om bunnstrid for Aalesund i dagene før seriestart.

Rosenborg fortsatte som de slapp før pause.

Trond Olsen, som kom inn da Steffen iversen gikk ut med skade i første omgang, satte inn 0-3 i 48. spilleminutt etter bra forarbeid fra nygamle RBK'er Fredrik Winsnes.

Slo tilbakeAalesund greide til slutt å samle seg nok til å redusere.

Peter Orry Larsen fikk til klem på en avsluttning fra distanse og reduserte til 1-3 rett før timen var spilt.

Innsatsen til keeper Daniel Örlund på baklengsmålet var langt fra overbevisende. Han sto nemlig lovlig langt ute fra streken, og rakk aldri tilbake da Orry Larsen øynet en åpning.

OPPGITT: Kjetil Rekdal er glad for at det ennå er en uke igjen til seriestart. AaFK-sjefen så nemlig mye rart fra både egne spillere og dommerkvartetten underveis i kampen mot Rosenborg.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
OPPGITT: Kjetil Rekdal er glad for at det ennå er en uke igjen til seriestart. AaFK-sjefen så nemlig mye rart fra både egne spillere og dommerkvartetten underveis i kampen mot Rosenborg.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

Like etterpå var trøndernes sisteskanse på halvdistanse igjen, men slapp med skrekken da Ville Jalastos sleivtreff av et innlegg endte i et småskummelt duppskudd.

Fullførte med 10 mannDe neste ti minuttene steg temperaturen en smule i Ålesund.

Hjemmelaget kom mer med i kampen og hadde noen muligheter, som med bedre teknikk og styrke, kunne ført til ytterligere redusering.

Kanskje til og med utligning om treffprosent og flaks var på de oransjes side.

Men da Khari Stephenson måtte gi seg med skade, og Kjetil Rekdal allerede hadde brukt opp innbytterkvota, måtte hjemmelaget fullføre kampen med 10 mann.

Det var med andre ord ikke «coaching i verdensklasse» som Rekdal snakket om etter fjorårets cupfinale, og det ble vanskelig å bryte ned et forholdsvis godt organisert Rosenborg, som fikk tidlig trening på å løfte pokaler.

Man skal nemlig ha sansen for dristige veddemål om man satser penger på noe annet enn at trønderne har mer jubel i vente når man skal gjøre opp status etter 30 serierunder i november.