TUNGT Å TAPE: Rini Coolen liker selvfølgelig ikke å tape, men han prøver å gjøre Rosenborg bedre og mer konkurransedyktige i Europa på sin måte. Det er klokt.
TUNGT Å TAPE: Rini Coolen liker selvfølgelig ikke å tape, men han prøver å gjøre Rosenborg bedre og mer konkurransedyktige i Europa på sin måte. Det er klokt.Vis mer

Rosenborg tapte 1-0 mot Celtic

Rosenborg øver på å forsvare seg. Det er lurt og bør gjøre Rini Coolen til en sterk trenerkandidat

Rini Coolen tapte sin andre kamp, men utvikler Rosenborg med formasjoner som trosser Ivar Kotengs enkle fotballsyn. Noen må fortelle styreformannen at det er den riktige veien å gå.

  • Celtic-Rosenborg 1–0 (0–0)
  • Besiktas-Sarpsborg 3–1 (0–0)

25. JULI, SEKS dager etter at Kåre Ingebrigtsen fikk sparken, tapte vikartrener Rini Coolen sin første kamp med Rosenborg på Celtic Park. Da var det Champions League-kvalifisering og RBK var sjanseløse (1-3).

TILBAKE I GLASGOW, etter ni seirer og to uavgjorte kamper, tapte nederlenderen sin andre match. Det forteller mye om både Rini Coolen og det nivået Norges beste lag er i stand til å håndtere.

ROSENBORG VAR IKKE gode i Glasgow denne gangen heller. De evnet ikke å gjøre mye med ballen, om noe i det hele tatt. Men smarte var de, helt til det gikk galt. Fordi de tok hensyn.

DER NORSK FOTBALL og Rosenborg befinner seg per dato vil smartness alltid være en forutsetning for å oppnå resultater i Europa. I 87 minutter hadde Rosenborg et sånt resultat. Men motstanderløp som ikke følges inn mot nedfallsfrukten av en (tapt) duell i egen boks har en tendens til å straffe seg i internasjonal fotball.

Jo mindre krefter du har, jo lettere er det å gjøre slike feil.

DA ROSENBORG KVALIFISERTE seg til gruppespillet i Europa League ble de reddet av André Hansen. Det var RBK-keeperen, og bare han, som gjorde at Rosenborg overlevde returkampen mot makedonske Shkëndija i Skopje. Han reddet blant mye annet to straffespark. Mens de ti som spilte ute mest liknet et havari, nesten ute av stand til å forsvare seg.

Sånn var det ikke på Celtic Park.

ROSENBORG VAR TRE minutter unna et poeng fordi Rini Coolen lærte mye av problemene i Skopje. Han tok blant annet hensyn til at 4-2-3-1-formasjonen han foretrekker i Eliteserien gjør Rosenborg sårbare midt i banen når de spiller utenfor Norges grenser. Av den grunn stablet han litt om på mannskapet og møtte Celtic med oppstillingen 4-3-2-1.

Det hjalp i hvert fall defensivt.

DET ER FØRST og fremst det som betyr noe når du spiller borte i Europa. Struktur og balanse er altoverskyggende. Og så kan vil selvfølgelig si at Rosenborg knapt skape noe som helst, at balltapene på egen halvdel kom denne gangen også, men de kom i hvert fall ikke like ofte.

I Skopje var Rosenborg et naivt fotballag.

Denne kvelden i Glasgow så de ut som et lag som har lært av egne feil.

DET ER KANSKJE ikke den fotballen Rosenborg skal spille. Eller spille for å tilfredsstille klubbens øverste. Det høres i hvert fall ikke sånn ut når styreformannen snakker om røtter og spillestil. Men der Rosenborg ønsker å være – eller for å si det på en omskrevet Koteng-metode; der den som til enhver tid trener Rosenborg er nødt til å ta laget, hvis ikke får han sparken, seriegull og kongepokaler er jo ikke nok på Lerkendal – er denne typen fotball en forutsetning.

Hadde Rosenborg møtt Celtic som de møtte Vålerenga ville de vært slått lenge før det 87. minutt.

RINI COOLEN SER det. Det er jobben hans. Ser Rosenborg det kan det bli jobben hans på fast basis. For det er ikke mer angrep-for-enhver-pris-fotball Rosenborg trenger for å utvikle seg og nå de (gamle) høydene det drømmes om på styrerommet.

Det er flere bein å stå på.

I ISTANBUL VAR Sarpsborg gode og modige i en omgang. Det er ikke altfor norsk å si de kunne ledet heller. De var frekke, spesielt Rashad Muhammed som fort kan bli et salgsobjekt og en god slump penger i januar, skapte et par store målsjanser og var ikke tydelig stresset av anledningen. Men med 45 minutter igjen på klokka, et helt nødvendig Besiktas-bytte på topp (Ryan Babel inn) og et stadig større trøkk fra tribunene – etter 1–0 var det helt vilt – ble det som man kunne forvente.

Stadig vanskeligere å være norsk.

Sarpsborg gikk opp i liminga, havnet på etterskudd, begynte å gi bort frispark og mistet ballen stadig oftere på egen halvdel.

Men Sarpsborg har allerede vunnet hovedpremien.

Gruppespillet i Europa League, i hvert fall når vi ikke er på kunstgresset i Sarpsborg, handler først og fremst om opplevelser og læring for en liten klubb i vekst.