Rosenborg på øverste hylle

LA MANGA (Dagbladet): Før Nils Johan Sembs tid fantes det knapt en Rosenborg-spiller på landslaget. Nå presser de både landslagssjefen og utenlandsproffene fra alle kanter. - Jeg har aldri sett en sterkere Rosenborg-stall enn i år, sier Semb til Dagbladet.

Landslagssjefen er imponert over Rosenborgs evner til å dyrke fram et internasjonalt topplag gjennom den hjemlige serien - og opprettholde stillingen. Kanskje til og med øke den, hvis stallen er så god som Semb tror.

- De har fått solid dekning på alle plasser, og kan dermed rullere mer. Det er viktig i en lang sesong der spillerne med størst belastning merker slitasjen, sier Semb.

Han nyter godt av det sjøl også. Trykket fra potensielle landslagskandidater fra Norges beste klubblag er sterkere enn noen gang. Semb har aldri lagt skjul på fordelene ved å kunne pleie spillerne innenfor landets grenser.

Lettere oppgitt

Se bare på rekka som sitter bak Semb, Ola By Rise og U21-sjef Per Høgmo. Kandidater stort sett hele gjengen. Bortsett fra mannen som boltret seg mest på La Manga i går da AIK ble slått 3- 2, men som dessverre er urokkelig i sitt nei til landslagsspill: Ørjan Berg.

- Ørjan er god, fastslår Semb.

- Jeg kan bare svare det samme hver gang noen spør, smiler en lettere oppgitt Ørjan Berg: - Nei.

Men det er flere enn ham.

- Rosenborg har vært gode hjemme i mange år. På slutten av 90-tallet fikk de også et internasjonalt gjennombrudd. Det er naturlig at det gjenspeiles på landslaget, sier Semb.

- Årsakene er først og fremst kontinuitet. Både på spiller-, trener- og ledersiden, slår landslagssjefen fast.

- Jeg er ganske overbevist om at Rosenborg tjente mer enn de tapte da de for noen år siden bestemte seg for at de ville beholde en del spillere og gi dem bedre betingelser. Spillere som Erik (Hoftun), Bent (Skammelsrud), Roar (Strand), Bjørn Otto (Bragstad) og til dels Ørjan (Berg) har dannet en viktig sentrallinje gjennom mange år, sier Semb.

Stor overgang

- Og kvalitetene på trenersiden har naturligvis vært helt uvurderlig. I tillegg har klubben vært stabil også på ledersiden. Og prestasjonene i Champions League har gitt klubben stor økonomisk handlefrihet, i hvert fall i Norden, legger han til.

- Hva kjennetegner Rosenborg-spillerne som kommer inn på landslaget?

- Først og fremst er de seriøse, hardt arbeidende typer som er enkle å jobbe med. Dessuten har de den kollektive tankegangen vi dyrker her hjemme i Norge. I utlandet blir det mer individet som teller.

- Er det derfor påfallende mange mislykkes når de reiser ut fra Rosenborg?

- Det er det umulig å svare kategorisk på, men jeg ser ikke bort fra at overgangen kan være stor for mange, sier Semb.

Brakk beinet

Her er landslagssjefens karakteristikk av de ferskeste Rosenborg-spillerne:- Dagfinn Enerly har fart og dribleferdigheter, men kan tørre enda mer framover. - Frode Johnsen blir bedre og bedre. Bra i lufta og meget stor arbeidskapasitet.- Tor Trondsen spilte U-landskamp under meg før han brakk beinet, og ville ellers ha vært med i den troppen som tok EM-bronse (1998). Var god i dag mot AIK og blir interessant å følge, sier Semb.

I tillegg kommer de etablerte: Erik Hoftun, Bent Skammelsrud, Roar Strand og Christer Basma, og ytterligere noen sterke kandidater: Fredrik Winsnes, Christer George, Morten Knutsen og Ståle Stensaas.

Det blir elleve, det.

Manglet fem

I går fikk Semb se Rosenborg periodevis boltre seg mot det gjerrigste og mest defensive laget i svensk toppfotball. To personlige feil endte i to AIK-mål. I tillegg hadde svenskene kanskje én sjanse til.

Og kampen ble på alle måter en demonstrasjon av det kvalitetsløftet Semb snakker om i Rosenborg-stallen:

  • Rosenborg manglet fem spillere, flere av dem klare førstevalg: Bent Skammelsrud, Frode Johnsen, Morten Knutsen og Bent Inge Johnsen.
<B>SEMB KAN VELGE FRA ØVERSTE HYLLE:</B>...Bortsett fra Ørjan Berg, selvsagt. Bak fra venstre: Petter Belsvik, Frode Johnsen, Fredrik Winsnes, Roar Strand, Arni G. Arason, Dagfinn Enerly, Ørjan Berg, Harald Brattbakk, Erik Hoftun og Tor Trondsen. Foran: Ola By Riise, Nils Johan Semb og U21-sjef, Per Mathias Høgmo.