Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg scorer for lite

Rosenborg har scoret 45 mål på fem seriekamper og to cupkamper, men serielederne sløser for mye med sjansene. Åge Hareide tror Rosenborg må bli mer effektive for å kvalifisere seg til Champions League.

Dagbladet har studert målsjanser i forhold til scoringsprosent i de fem første serierundene. Tallene viser at Rosenborg skaper desidert mest, men utnytter dem bare til en plass midt på tabellen. Det er Viking som utnytter sjansene best. Rogalendingene skaper til gjengjeld for lite. Molde skaper aller minst. Med Odd er det akkurat omvendt, for ikke å snakke om Brann. Mons Ivar Mjeldes spillere bruker mer enn åtte sjanser mellom hver scoring.

Her er Tippeliga-trenernes egne vurderinger av det offensive spillet så langt:

 • Åge Hareide, Rosenborg:

  - Tallene er omtrent som våre. Vi må høyere opp når vi nærmer oss kvaliken til Champions League. Der får vi ikke så mange sjanser som i Tippeligaen. Ellers er jeg stort sett fornøyd om vi scorer på en av tre sjanser, så lenge vi skaper så mye som nå, sier Hareide.

  I cupkampene (17- 0 mot Buvik og 15- 0 mot Clausenengen) har han bevisst pisket på spillernes nøyaktighet i avslutningsfasen.

  - Dette har vært god øving i offensivt spill for oss. Kvaliteten i avslutningene har vært en viktig faktor.

 • Jan Halvor Halvorsen, Sogndal:

  - Vi scorer jo i nesten alle kampene vi spiller. Har ikke gått målløse av banen siden treningskampen mot Brann 18. januar (3- 0). Dette har litt med flaks, men mye med dyktighet å gjøre. Vi har mange matchvinnere i troppen. Spillere som kan å score, sier Halvorsen.

  Spillemessig tror han Sogndal bare vil bli bedre.

  - Vi har mye å gå på. Men jo finere banene blir, jo bedre vil spillerne mine trives. Pasningskvaliteten har variert, men slik vil det alltid være så tidlig i sesongen.

 • Arne Sandstø, Odd:

  - Vi skaper mye fordi vi har utviklet det offensive spillet vårt fra i fjor. Vi har mer variasjon. Spesielt på den siste tredjedelen av banen har vi blitt dyktigere. Nestsistepasningene har blitt mye bedre, sier Sandstø.

  Men han misliker sterkt at spillerne hans sløser for mye.

  - Rett og slett ikke godt nok. Ofte tror spillerne de har dårligere tid enn de har. De må avslutte med innsiden av hodet. Altfor mange klemmer til istedenfor å sentre ballen i mål. Det kommer dager da marginene går mot oss. Da blir vi straffet for dette.

 • Kjell Inge Olsen, Viking:

  - Lite betryggende at vi skaper så lite. Samtidig har vi terpet veldig mye på avslutninger hele vinteren. De offensive spillerne har stort sett vært friske. Det har gitt resultater, sier Olsen.

  Han har justert spillestilen, og mener dette i en periode kan gå på bekostning av sjanseskapingen.

  - Viking har tradisjonelt vært gode på pasningsspillet på fot. Jeg ønsker at vi skal spille litt hurtigere opp i lengderetningen. Vi har sett at det hurtige overgangsspillet har gått på bekostning av presisjonen, og det kan føre til at vi skaper mindre inntil vi finner den riktige balansen.

 • Øystein Gåre, Bodø/Glimt:

  - Vi har hatt litt flaks. Skulle gjerne skapt flere sjanser, men det er bra vi setter de vi får. Vi har ikke vært dyktige nok i det fremste leddet fordi mange av målscorerne våre er midtbanespillere. Har jobbet med å få indreløperne inn i boksen, og de har også scoret noen av målene, sier Gåre.

  Tross femteplass på tabellen er han mindre fornøyd med det offensive spillet til nå:

  - Det har ikke vært bra. Det kommer av voldsomme skadeproblemer på åtte-ni mann i vinter. Mange spillere jeg stoler på, har spilt lite sammen. Derfor halter samhandlingen. Det bærer vi preg av.

 • Gaute Larsen, Stabæk:

  - Disse tallene stemmer nok de. Bare i de to siste kampene mot Bodø/Glimt og Molde har vi skapt 16- 17 sjanser uten å score mål. Samtidig er det betryggende at vi kommer til så mange sjanser. Vi fortsetter å jobbe mye med avslutninger, og dette vil løsne, kanskje allerede i dag, sier Larsen.

  I fjor scoret bare Rosenborg (57) flere mål enn Stabæk (48).

  - Ja, men vi hadde noen kamper der det stokket seg i fjor også. Samtidig slo vi Lyn 5- 0 hjemme og Moss 7- 1. Hadde vært greit å få de litt mer spredt.

 • Arne Erlandsen, Lillestrøm:

  - Vi har nesten ikke spisser tilgjengelig. Derfor har vi ikke vært så effektive som vi ønsker å være. Spisser setter jo sjanser oftere enn midtstoppere. Det er helt naturlig, sier Erlandsen.

  Han mener at Lillestrøms fem kampene til nå har vært ganske like. Og oppsummeringen er raskt gjort:

  - Fotball er å score mål, men vi har vært for dårlig innenfor begge 16-metre.

 • Gunder Bengtsson, Molde:

  - Det var slik fjor også. Vi skapte ikke så mange sjanser, men utnyttet dem vi fikk. Jeg tror årsaken til at vi ikke skaper nok, har sammenheng med at to av spissene er langtidsskadd. Andri Sigthorsson og Arild Stavrum er ute, og jeg vet ikke når de kommer tilbake, sier Bengtsson.

  Han er heller ikke fornøyd med det offensive spillet generelt.

  - Vi er ikke på det nivået vi skal være. Har ikke kommet oss høyt nok opp i banen når vi har ballen. Da må spillerne bli med opp, men de har ikke vært i de posisjonene vi er enige om at de skal være. Jeg tror heller ikke det blir mange sjanser mot Bryne i dag. Det blir nok en tett og tøff kamp.

 • Teitur Thordarson, Lyn:

  - Vi har skapt veldig lite, spesielt i de første kampene. Det hadde med formen til laget å gjøre. I starten var vi rett og slett ikke gode nok til å skape målsjanser. Men dette har bedret seg de siste ukene. Jeg ser klar framgang, sier Thordarson.

  Lyns seks scoringer har kommet på ulikt vis.

  - De fleste kategorier er representert. Både innlegg fra kant, individuelle prestasjoner og langskudd. Og vi setter de sjansene vi får. Det borger for individuelle kvaliteter i laget.

 • Kjetil Rekdal, Vålerenga:

  - Vi skapte tredjemest sjanser i Tippeligaen i fjor, men har ikke vært effektive nok i år. Vi har hatt for dårlige pasninger i gode posisjoner, gjort dumme feil, sløst vekk gode innleggsmuligheter og slått for dårlige sistepasninger, sier Rekdal.

  Oppsummert mener han at Vålerenga har prestert sånn midt på treet offensivt.

  - Vi har ikke driti oss ut, men har heller ikke prestert opp mot maks. Da vinner vi ikke kamper i Tippeligaen.

 • Trond Johansen, Tromsø:

  - Vi skapte mye de to første kampene mot Aalesund og Viking. Siden har noen av nøkkelspillerne vært ute av form. Morten Gamst Pedersen sprudler først nå, men han har likevel scoret fire mål, sier Johansen.

  Gamst Pedersen og Peter Kovacs har scoret sju av åtte mål TIL-mål i år. Effektiviteten gleder Johansen.

  - Det er vi fornøyd med, men ellers har det offensive spillet vårt vært preget av mye pasningsslurv. Da blir det også færre sjanser.

  Defensivt har TIL sluppet inn åtte av 12 mål på dødballer.

  - Altfor mye. Det virker som om vi har blitt for snille. Det må vi gjøre noe med, sier Johansen.

 • Reine Almqvist, Bryne:

  - Jeg synes vi skaper mange sjanser. 22 sjanser på fem kamper er bra til Bryne å være. Det offensive spillet vårt har slik jeg ser det fungert godt, men vi scorer ikke nok mål på det vi skaper. Det er imidlertid altfor tidlig å si noe om hvorfor. Det handler nok mest om tilfeldigheter, sier Almqvist.

  Brynes defensive problemer bekymrer mer:

  - Vi slipper inn for mange mål, og baklengsmålene er av det enkle slaget. Det er problemet.

 • Mons Ivar Mjelde, Brann:

  - Vi har spillere som er kapable til å score mål, men det har ikke blitt slik til nå. Dess flere bommer det blir, dess mindre flinke blir de til å tro på det de gjør. De kan rett og slett bli preget av det, sier Mjelde.

  Brann trenger nesten ni sjanser for hver scoring. Men de mange sjansene er Mjeldes viktigste argument for å holde stø kurs.

  - Det er derfor vi fortsatt holder på det vi har gjort til nå. Holder vi fokus på det, så kommer scoringene etter hvert.

 • Ivar Morten Normark, Aalesund:

  - Dette er veldig bra tall for oss som til og med har vært på Lerkendal. Spesielt på hjemmebane har vi vist offensiv styrke. Vi har jo våre metoder for å skaffe oss cornere, frispark og innkast. Hittil i år har vi scoret seks mål på dødball. Det er jo fryktinngytende. Men bare ett spillemål på fem kamper er for dårlig, sier Normark.

  Aalesunds bunnplass handler ifølge Normark mer om det som skjer i eget 16-meterfelt.

  - Vi må bli dyktigere og mer skjerpa defensivt slik at vi slipper inn færre mål. Da blir det flere poeng.

MÅLKONGE: Harald Martin Brattbakk er toppscorer i Tippeligaen. Men ingen får så mange scoringssjanser som ham og Rosenborg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media