Rosenborg scoret på fire av fem sjanser

Og Hønefoss vil gå minst sju måneder uten tippeligaseier. Se høydepunkter.

HØNEFOSS (Dagbladet): Hønefoss - Rosenborg 1-4.

Sist Hønefoss vant en tippeligakamp, viste kalenderen 29. juli. Motstanderen var Haugesund.

Siden har Leif Gunnar Smeruds menn spilt 13 oppgjør. De har endt med seks uavgjorte og sju tap. Ingen lag har tidligere klart å berge plassen i den norske toppdivisjonen med en så lang seierstørke.

Sånn sett sto Hønefoss for en lite skrytbar førstenotering da de tapte for Rosenborg i siste seriekamp i kveld.

For etter at Hønefoss på fredag fikk tilbake det poenget Norges Fotballforbund tok i varetekt, var det mye som måtte gå galt for at de skulle havne på direkte nedrykk i går. Kvalifisering var noe mer sannsynlig, men da Aalesund banket Sandnes Ulf ble ikke dette tema heller.

- Dette var fryktelig spennende. Vi holdt oss godt orientert. I dag var RBK effektive, vi var det definitivt ikke. Det er klart dette har vært en svak høst, men uten å bortforklare: Skader og suspensjoner har ødelagt for oss, sier en lettet HBK-trener Leif Gunnar Smerud etter kampslutt, ifølge NTB.

Sløsende HBK - effektivt RBK Nå var det slett ikke alt som tydet på at Hønefoss har gått fire måneder - en tidslinje som vil bli forlenget til sju før de får sjansen igjen ved tippeligastart i mars 2013 — uten seier da de møtte Rosenborg i går.

For hjemmelaget hadde sjanser nok til å få med både poeng og seier mot trønderne. Begge lag hadde skapt et par sjanser hver før pause, men det var bare RBK-stopper Stefan Strandbergs upressede heading etter 26 minutter som endte i scoring.

I starten av andreomgangen åpnet Hønefoss med å skape tre-fire feite sjanser foran Alexander Lund Hansen. De to største tilfalt Mikkel Vendelbo (skudd like utenfor) og Riku Riski (alene med keeper — skjøt til kast).

De missene takket Rosenborg for på effektivt vis:

58 minutter var spilt da Tarik Elyounoussi fikk ballen etter kontring — hans skudd ble slått rett ut i boksen av Hønefoss-keeper Steven Clark. Daniel Fredheim Holm reagerte raskest, og satte enkelt inn 2-0 på RBKs tredje sjanse.

Stoppet tapsrekka Ti minutter etter det igjen kom bortelagets fjerde sjanse, og igjen beviste de sin effektivitet for kvelden. Rade Prica ble spilt vakkert fri. Svensken hadde inntil da gjort seg mest bemerket ved å kjefte sammenhengende på dommer Svein-Erik Edvartsen i ett minutt, helt til Edvartsen fikk nok og dro opp det gule.

Men det som skjedde etter 69 veide opp: Løpet og den elegante lobben over keeper Clarke var kanskje kampens tekniske høydepunkt.

Riku Riskis mål etter 75 minutter ble ikke mer enn en fattig trøst, spesielt ikke ettersom det ble etterfulgt av hodestøtet til RBK-innbytter Per Verner Rønning i motsatt mål rett etterpå.

Med 4-1-seieren endte Rosenborg dermed sin tapsrekke i serie og europacup på fem strake, og fikk etterpå bronsemedaljene foran de Kjernen-medlemmene som hadde valgt å ta den siste 2012-turen til Ringerike.

Neste år kommer Rosenborg og 14 andre lag tilbake til AKA Arena for å spille tippeligafotball. Det kan Hønefoss takke sin poengfangst på årets 16 første serierunder for.