- Rosenborg ser gamle ut

ROSENBORG HAR TIPPELIGAENS eldste mannskap. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe. Men i serieåpningen så det definitivt slik ut. Og det begynner å likne et sportslig mysterium at Rosenborg har gått igjennom nok en vinter og vår - og starter seriepremiéren med spillere som Hassan El Fakiri, Christer George og Janne Saarinen på benken.

ODD GRENLAND GJORDE alt de kunne for å drepe tempoet i kampen. Med støtte- og tversoverpasninger og en lunken vilje til å flytte laget framover. Og Rosenborg klarte aldri å bryte de omstendelige ballbanene og pumpe litt internasjonalt tempo inn i kampen. Det forteller alt om Rosenborgs manglende kapasitet for øyeblikket - og bør bekymre klubben mer enn et ettmålstap i serieåpningen.

BARE I STARTEN av andre omgang klarte Rosenborg å sette fart på både ball og bevegelser. Og da rystet de også Odd Grenland med et klart spillemessig overtak. Men totalt sett ble fartsøkningen mest som et glimt å regne. Hovedinntrykket er at Odd Grenland la premissene for kampen med sin tempodrepende oppførsel. Statistisk sett hadde kanskje Rosenborg litt uflaks. Prestasjonsmessig fikk de den smellen de fortjente. Fordi de var såpass langt unna forventet standard.

MAN TRENGER ikke nødvendigvis hurtige spillere for å holde et høyt tempo. Men man trenger et innarbeidet spillesystem med spillere som forstår hverandre. Rosenborg har systemet, men ikke forståelsen i øyeblikket. Mye fordi to av tre i spisstreeren - Azar Karadas og Odd Inge Olsen - er temmelig ferske i disse rollene.

Men jeg tror også mangelen på tempofylt samhandling skyldes sammensetningen av den bakre fireren. Tor Trondsen er tilbake som Erik Hoftuns midtstoppermakker, slik han var i sesonginnledningen i fjor. Og Christer Basma er skjøvet ut på høyrebacken igjen.

TRONDSEN HAR SINE åpenbare kvaliteter, men han kompenserer ikke Hoftuns manglende hurtighet. Tvert imot: Han forsterker et problem. I motsetning til hva Christer Basma gjør. Vi husker fra i fjor hvordan Hoftun blomstret da han fikk hurtige Basma som makker. Da kunne Rosenborg stå høyere med den bakre fireren, og Hoftun fikk mer trygghet til sin offensive legning.

I går ble det igjen noe baktungt og forsiktig - og dermed identitetsløst - over Rosenborg. Trondsen bør være Hoftuns erstatter, ikke makker.

Når det er sagt: Basmas offensive kvaliteter gjør ham best som høyreback. Men ikke før Rosenborg har funnet en midtstopper med fart. Forhåpentligvis skjer det når Frode Johnsen er skadefri - og Azar Karadas kan dyttes ned som stopper.

SERIEÅPNINGEN GIR aldri noe fullgodt bilde på sesongen. Det skal være en trøst for Rosenborg og et slags varsku for Odd Grenland. Riktig nok spilte Odd Grenland en taktisk solid kamp, men imponerende var de aldri. Bare unntaksvis klarte de å true Rosenborg med sine hurtige spisser, og balltapene i midtbaneleddet var både mange og grove.

På den annen side: Tre poeng borte mot Rosenborg - uten å imponere - forteller mye om potensialet.

LILLESTRØMdemonstrerte mot Viking at de er Norges beste lag - inntil videre. Det vil si så lenge Clayton Zane er i klubben og har motivasjon til å yte noe. Det hadde han i går. Og da var det slett ikke uventet at Arild Sundgot nok en gang sto fram som en av Norges aller beste spisser. Problemet oppstår i juni - når og hvis - Sundgot er Lillestrøms eneste spiss.

I så fall vil Lillestrøm da ha en spiss mer enn Viking har i øyeblikket. Det forteller alt om Vikings problemer. Og om trener Benny Lennartssons fullt forståelige oppgitthet over manglende handelfrihet.

TAPTE: Roseborg klarte aldri å score mot Odd. Her stopper keeper Erik Holtan et av forsøkene fra Azar Karadas.