RACERSKO: Adidas sier de har hentet inspirasjon fra sprinternes piggsko i utviklingen av den nye F50-modellen. Lionel Messi er den første som får lov til å bruke nyvinningen som produsenten kaller kameleonfarget.  Foto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix
RACERSKO: Adidas sier de har hentet inspirasjon fra sprinternes piggsko i utviklingen av den nye F50-modellen. Lionel Messi er den første som får lov til å bruke nyvinningen som produsenten kaller kameleonfarget. Foto: Gustau Nacarino, Reuters/ScanpixVis mer

Rosenborg var prøvekaniner for Messis VM-sko

Riise bruker dem mot Ukraina i kveld.

|||
(Dagbladet): VM er fotballens største utstillingsvindu. Og spillerne markedsfører ikke bare seg selv. Det er også høysesong for lansering av nye sko, baller, drakter og annet utstyr.

Vi har tidligere skrevet om Nikes påkostede VM-reklamefilm med noen av deres største stjerner: Rooney, Ronaldo, Cannavaro, Ribery og Drogba.

Lionel Messi stiller selvsagt med nye sko for å skaffe sin leverandør ekstra eksponering.

RBK viktig partner Det interessante med den nye Messi-skoen sett med norske øyne, er at Rosenborg skal ha vært en sentral bidragsyter i forbindelse med utviklingen.

- Som lag er det Rosenborg som har vært med - i tillegg til Messi. Rosenborg er en viktig samarbeidspartner med lang erfaring med Adidas-sko, sier Norges landssjef for Adidasgruppen, Sigurd Granmark, til Dagbladet.

Utstyrsleverandøren var på to besøk i Trondheim i fjor, i mars og juni, der Rosenborg-spillere fikk prøve en utviklingsmodell av den nye skomodellen i internkamper.

Blant prøvekaninene var de nå utvandrede midtbanespillerne Alexander Tettey og Marek Sappara, måljeger Rade Prica og Per Ciljan Skjelbred.

- Det stemmer at vi fikk prøve dem tidlig og komme med tilbakemeldinger, sier Skjelbred til Dagbladet.

- Utrolig lett Han stiller seg litt skeptisk til hvor viktig rolle Rosenborg egentlig har spilt når det gjelder å utvikle en ny sko for Lionel Messi. Men bekrefter at skoen er en lettvekter.

- Den er utrolig lett. Det er en bra sko, sier Skjelbred.

Og kan vel strengt tatt ikke si annet, men at skoene er lette, viser også tallenes klare tale. Skoene Messi skal bruke i VM veier 165 gram, og er det Adidas selv kaller «kameleonfargede».

Da Rosenborg-gutta testet dem i fjor, spilte de i helt svarte sko uten logoer eller synlige tegn på hvem som har laget dem.

PRØVEKANIN: Per Ciljan Skjelbred og kollegene i Rosenborg har vært prøvekaniner for Adidas under utviklingen av den nye skoen. Foreløpig venter Ciljan på å få de ferdige skoene. Foto: Erlend Aas, Scanpix
PRØVEKANIN: Per Ciljan Skjelbred og kollegene i Rosenborg har vært prøvekaniner for Adidas under utviklingen av den nye skoen. Foreløpig venter Ciljan på å få de ferdige skoene. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer

- Det ble brukt helt svarte sko. Det er mye hemmelighetskremmeri rundt utviklingen av nye sko, sier Granmark.

Skjelbred venter fortsatt på sine ferdige «Messi-sko», og er ikke helt sikker på hvilken farge han får.

- Jeg tar det jeg får. Det er viktig at de ser kule ut, men viktigst at det er gode sko og at man trives med dem. Det er jo arbeidsredskapen vår, sier Skjelbred.

Riise har fått dem Skjelbreds landslagskollega John Arne Riise har allerede fått sin personlige tilpassede utgave av skoen - med norske flagg og navnene til døtrene preget inn i materialet.

- Jeg spiller med dem mot Ukraina. Jeg har trent litt med dem her med landslaget og mot slutten av sesongen med Roma. De er veldig lette, og sitter godt på foten og gir godt tilslag, skryter Riise.

Han har fått flere varianter, men er fortsatt ikke sikker på om han velger en sko med faste knotter eller skruknotter. Været på Ullevaal i kveld blir avgjørende.

Men de kameleonfargede skoene får han ikke lov til å bruke ennå. De er forbehold en liten argentiner - i alle fall i første omgang.

- Jeg får rett og slett ikke lov av Adidas. De har bestemt at Messi skal være den første som bruker modellen. Så jeg må vente til etter Argentinas første kamp i VM, sa Riise til TV 2 Sporten sist onsdag.

EGEN VARIANT: John Arne Riise har sin egen utgave av den nye Messi-skoen. Han har det norske flagget og navnene til døtrene sine preget inn i sine svarte og gule sko. Foto: Erlend Aas, Scanpix
EGEN VARIANT: John Arne Riise har sin egen utgave av den nye Messi-skoen. Han har det norske flagget og navnene til døtrene sine preget inn i sine svarte og gule sko. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer