Rosenborg ville betale 4 millioner for Gunnarsson

Erik Hoftun i retten.

FORKLARTE SEG I RETTEN:  Erik Hoftun, sportslig leder i Rosenborg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FORKLARTE SEG I RETTEN: Erik Hoftun, sportslig leder i Rosenborg. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Rosenborgs sportslige leder Erik Hoftun (44) forklarte seg i den såkalte overgangssaken i Asker og Bærum tingrett i dag.

Rosenborg forsøkte å kjøpe Veigar Páll Gunnarsson i 2011, men så kom Vålerenga på banen og kapret islendingen for én million kroner. I tillegg ble klubbene enige om en opsjonsavtale på fire millioner kroner på Herman Stengel.

Slik forklarte Hoftun hvordan han husker forhandlingene med Stabæk sommeren for to år siden:

- Jeg vil først si litt om sesongen 2011. Den startet ikke veldig bra, vi var sånn midt på treet den sommeren. Vi skulle ut i Champions League-kvalifisering. Vi fulgte mange spillere, og var i aktive forhandlinger med ti av dem. Veigar Páll Gunnarsson var en spiller vi veldig gjerne kunne tenke oss til Rosenborg.

- Jan Jönsson var trener i klubben, og ønsket Veigar veldig sterkt. Jeg luftet med Inge André (Olsen, sportslig leder i Stabæk) at Veigar kunne være aktuell for oss. 25. juni sendte vi et bud på Veigar til Stabæk. Det var på 2,5 millioner kroner pluss bonuser. Det er nesten utelukkende slik at første bud blir avslått.

Sju millioner Hoftun fortsatte:

- Vi avtaler et møte på Gardermoen 27. juni. Det kommer fram at Stabæk har forventinger om en overgangssum på sju millioner. Det kommer ikke noe konkret ut av møtet, men vi møtes på Gardermoen igjen. Vi snakker også om andre Stabæk-spillere, blant andre Vegard Hedenstad og Johan Andersson. I utgangspunktet var vi skeptiske til sistnevnte, grunnet skadehistorikken.

- Dagen etter kommer et tilbud fra Stabæk om en leieavtale på Veigar. I midten av juli møtes vi før kampen mot Stabæk på Telenor Arena. Vi drar deretter til Island og skal spille mot Breidablikk. Før kampen får jeg en telefon fra Inge André om at Vålerenga er i ferd med å inngå en avtale om Veigar og en ung spiller.

Hoftun sa at han oppfattet dette som en invitt til Rosenborg om de kunne tenke seg de samme spillerne.

- På Island snakker jeg med agenten til Veigar i telefonen. I løpet av denne telefonsamtalen blir vi enige om de personlige betingelsene for spilleren. To-tre dager seinere diskuterer Inge og jeg en løsning for Veigar og Johan Andersson. Vi blir enige om en sum på 5,25 millioner for begge spillerne. Spesifisert: Én million for Veigar, og 4,25 millioner for Andersson. Men sistnevnte var kjølig. Han hadde ikke veldig lyst til å flytte fra Oslo. 29. juli får jeg beskjed fra Inge André om at Veigar er solgt til Vålerenga.

Vår og sommer - Hvor lenge hadde dere vurdert Veigar Páll Gunnarsson?

- Han var ingen suksess i Nancy. Våren 2011 begynte han å komme tilbake til seg selv. Han var en spiller vi godt kunne tenkt oss, også før han dro til Nancy. Vi hadde tanker om ham på våren, men dette ble enda mer konkret utover sommeren. Jan Jönsson kjente ham på godt og vondt.

Hoftun forklarte i retten at han ble skuffet da han fikk vite at Gunnarsson gikk til Vålerenga. I retten viste aktor til et politavhør, der Hoftun sa at Rosenborg vurderte å strekke seg til fire millioner kroner for kjøp av islendingen.

Han sa:

- 19. juli ble vi informert om at Stabæk holdt på å komme til enighet med Vålerenga om salg på én million og en opsjonsavtale på en ung spiller. Det ble sagt noe om summer i etterkant.

- Fikk du vite hvem den unge spilleren var?

- Nei, det mener jeg at jeg ikke gjorde.

Kjente ikke Stengel Hoftun fortsatte:

- Men jeg oppfattet det slik at han (Inge André Olsen) ønsket at vi skulle komme på banen.

- Visste du hvem Herman Stengel var på dette tidspunktet?

- Nei, jeg kjente ham ikke som spiller. Men de på utviklingsavdelingen gjorde det. Jeg hadde ingen forutsetning til å mene hvor god han var. Men vi konkluderte med at dette ikke var en løsning for oss. For det første hadde vi ikke kjennskap til spilleren, og en sånn type opsjonsavtale var det ingen av oss som hadde vært borti før.

- Jeg oppfattet at det var en sammenheng mellom de to sakene (Gunnarsson og Stengel).

- Hvordan, ville aktor vite.

- I og med at jeg ble informert om de to spillerne sammen.

Hoftun innrømmet at han langt bak i hodet tenkte på Nancy og en eventuelt videresalgsklausul som skulle innfris på Gunnarsson.