NY SJANSE: Tobias Mikkelsen og Rosenborg har hatt en strålende første halvdel av sesongen 2015, men europacupsuksess har det vært lite av for dansken. Foto: Hans Arne Vedlog
NY SJANSE: Tobias Mikkelsen og Rosenborg har hatt en strålende første halvdel av sesongen 2015, men europacupsuksess har det vært lite av for dansken. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Rosenborgs 15 år lange Europa-fall

I dag skal klatringen starte fra 146. plass.

(Dagbladet:) I 1997 spilte Rosenborg kvartfinale i Champions League, og et drøyt halvår seinere vant laget 2-0 over Real Madrid på Lerkendal. Høsten 1999 endte laget øverst i sin gruppe i turneringen, foran Feyenoord, Borussia Dortmund og Boavista.

Midt mellom der, i 1998, ble Rosenborg rangert som Europas 20. beste fotballag.

- For lavt

Nils Arne Eggen hadde lagt lista, og der lå den fortsatt og samlet støv da ledelsen på Brakka i 2006 vedtok sitt hårete mål om at Rosenborg skulle klatre opp blant Europas 30 beste lag igjen. Den ambisjonen ble skrotet i 2012, noe mange vil hevde er forståelig, for etter et 15 år langt fall er trønderne nå rangert som nummer 146 på kontinentet.

MÅLET ER KLART: I kveld skal Stig Inge Bjørnebye for første gang se Rosenborg i europacup som sportslig leder. Målet er gruppespillet i Europa League. Foto: Hans Arne Vedlog
MÅLET ER KLART: I kveld skal Stig Inge Bjørnebye for første gang se Rosenborg i europacup som sportslig leder. Målet er gruppespillet i Europa League. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det er for lavt, sier sportslig leder Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

- Den rangeringen er basert på matematiske modeller ut fra resultater, og forteller at vi ikke er der vi skal være, sier Bjørnebye.

Vil til gruppa

Men det blåser en atlanterhavsvind i akterenden på nasjonens gamle flaggskip idet europacupsesongen innledes med bortekamp mot Vikingur på Færøyene torsdag kveld. Laget topper Tippeligaen med klart best målforskjell, publikumsoppslutningen er bedre enn på mange år, og Bjørnebyes ønske for høsten er klart:

- Gruppespill er Rosenborgs mål, absolutt.

Klubben har røket ut for lag som Qarabagh, St. Johnstone og Karabükspor de siste åra, men er slett ikke den eneste norske som har vært henvist til europacupens periferi. I 2014 forsvant Tromsø ut mot nettopp Vikingur, mens Zorja Lugansk ble for sterke for Molde. Og da Strømsgodset tapte for Steaua Bucuresti i Champions League-kvalifiseringen i fjor sommer, var det som om drammenserne hadde møtt en fotballgigant av La Liga-vinnende dimensjoner:

- Jeg måtte klype meg selv litt i armen utover 1. omgang. Jeg tror ikke folk skjønner hvor bra motstand vi møter, sa Godset-trener David Nielsen etter 0-1-tap på Marienlyst i første oppgjør.

Travel sommer

Men det er Rosenborg som hele veien har vært Norges topprangerte lag, ifølge UEFAs beregninger, som baserer seg på siste fem års resultater i europacupene. På nasjonsrankingen er Norge nummer 26.

- Har du noe godt svar på hvorfor norske lag så sjelden lykkes i Europa?

- Jeg vet ikke om jeg har et godt svar, men det er sikkert mange faktorer her. Kvaliteten er selvfølgelig et parameter. Man må også da se på strukturen, sier Stig Inge Bjørnebye.

- Vi har en lang vinter hvor vi ikke spiller for poeng, så kommer noen hektiske måneder som topper seg i juli og august - hvor nesten alt kommer oppå hverandre. Det er cupkamper som skal vinnes, du skal kvalifisere deg til Europa og det er i denne perioden serien setter seg. Her kommer også økonomien inn, for kanskje er ikke troppene brede nok til å tåle denne typen påkjenning, og kanskje er ikke de unge spillerne som har etablert seg de siste åra, kommet opp på det nivået som kreves ennå, sier Bjørnebye.

Belastningen på enkelte spillere er så stor, ifølge den tidligere landslagsbacken og -assistenttreneren, at klubben leter med lys og lykter for å kunne gi dem en pust i bakken.

- Vi har landslagsspillere som omtrent ikke har fridager. Ole Selnæs har ikke hatt fri på over ett år, hevder Bjørnebye.

- Vil du endre sesongopplegget for å gi spillerne mer hvile?

- Dette er en politisk diskusjon som må forankres i klubben. Men hvis du spør noen i England hva de synes om dette, kommer de veldig raskt inn på det faktum at det ikke finnes avbrudd i sesongen der borte. Mens Premier League har sitt hardeste program, med blant annet julekjøret, har de andre ferie. Og du skal hente deg litt inn også, påpeker Bjørnebye.

Lite topp 30-prat

Turen til Færøyene er hans første i UEFA-sammenheng med Rosenborg. Returen spilles neste uke, og vinneren må også gjennom andre og tredje kvalifiseringsrunde, pluss playoff, før gruppespilldeltakelsen er i boks.

NEDTUREN: I UEFAs årlige rangering har Rosenborg hele veien vært Norges øverste. Men pila har lenge pekt feil vei. Grafikk: Kjell Erik Berg
NEDTUREN: I UEFAs årlige rangering har Rosenborg hele veien vært Norges øverste. Men pila har lenge pekt feil vei. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

- Det er selvsagt litt annerledes å fly charter til Færøyene enn å reise i buss for å spille mot Levanger. Men for oss er det viktig at vi tar alle kampene like seriøst. Normal is enough, som vi sier. Så jobber spillerne og trenerapparatet hver dag med å forbedre detaljer, men inngangen til kampene skal være den samme, sier Bjørnebye.

- Sitter topp 30-ambisjonen i klubbveggene fortsatt?

- Vi snakker ikke så mye om sånne hårete mål nå i sesongen. Det er sånne prosesser som kommer i etterkant, når vi evaluerer. Nå er vi opptatt av at laget kjører på, kjører på, kjører på - så kan vi i ledelsen diskutere ting internt, selvsagt.

Vil ut igjen

Det finnes klubber som har spart spillere i Europa for å stille best mulig rustet til den «langt viktigere» Tippeligaen. Den prioriteringslista er kanskje enda mer tydelig i større ligaer, for eksempel England. Men Bjørnebye lover at kontinentalspill aldri blir noen B-vare for trønderne.

- For oss er det svært viktig å prestere i Europa. Det er blitt en del av den moderne identiteten til klubben. Rosenborg er folkets klubb, med tett relasjon til Trøndelag. Det skal være en fellesskapsfølelse her, og vi jobber for å svare til de forventningene vi har skapt selv. Derfor ønsker vi oss ut i Europa igjen, sier Bjørnebye.