GODE STRAFFESPARK IKKE NOK: Nicklas Bendtner scoret et fint straffemål og gratuleres selvfølgelig for det. Rosenborgs kollektiv gjør alt de kan for å få dansken i gang, men fortsatt er det sånn at han må gjøre grovjobben selv. Og det gjør han ikke. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
GODE STRAFFESPARK IKKE NOK: Nicklas Bendtner scoret et fint straffemål og gratuleres selvfølgelig for det. Rosenborgs kollektiv gjør alt de kan for å få dansken i gang, men fortsatt er det sånn at han må gjøre grovjobben selv. Og det gjør han ikke. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Rosenborg-Sandefjord

Rosenborgs effektivitet hjelper på selvtilliten, men den hjelper ikke Nicklas Bendtner

På terskelen til Europa viste Rosenborg ekstrem effektivitet og scoret fire mål på de fire første sjansene mot Sandefjord. Dermed ikke sagt at Nicklas Bendtner kan fortsette å være usynlig.

Rosenborg-Sandefjord 5-1 (4-0)

STRAFFESPARKET HAN TRILLET inn til 2-0 var eksemplarisk og Nicklas Bendtners sjette scoring i Eliteserien. Kanskje det hjelper, kanskje det får dansken i humør, kanskje det får Lorden til å spille litt gladere og mer energirik fotball. For det er herfra og til et helt nødvendig og sesongavgjørende europeisk gruppespill for RBK årets største investering i norsk fotball skal bedømmes.

Mislykkes han vil evalueringene handle om at Rosenborg ikke har fått valuta for pengene.

NICKLAS BENDTNER HAR av mange naturlige årsaker - der den største er at han knapt hadde spilt fotball på fem år da han kom til Lerkendal - sluppet relativt billig unna til nå. Det er greit. Det er ikke så fort gjort å ta igjen mye over hundre fotballkamper. Det er ikke bare å knipse i fingerne. Men blir ikke sommeren bedre enn våren spiller det egentlig ingen rolle hvilke (bort)forklaringer Bendtner, RBK eller trener Kåre Ingebrigtsen har.

Nicklas Bendtner ble kjøpt for en grunn.

Sånn er det å være den beste betalte stjerna.

ISLANDSKE MATTHIAS VILHJALMSSON, spissen som startet sesongen som reserve for Bendtner, er nå mannen Kåre Ingebrigtsen ikke kan klare seg uten. Mot Sandefjord startet han som indreløper med beskjed om å gjøre det han gjorde da han ga Rosenborg 1-0 - fylle opp i motstanders boks på innlegg fra sidene. Andre ganger gjorde han jobben til Nicklas Bendtner. Og det er først og fremst viljen til å løpe de ekstra stegene og gjøre grovarbeidet som er Bendtners problem, at dansken kan være en klassespiller ser vi jo gjennom øyeblikkenes detaljer.

Men det er ikke detaljer som eventuelt tar Rosenborg til Champions League eller Europa League.

Det er beinhardt arbeid.

GODE OPPLEVELSER GIR selvtillitt. Når Rosenborg drar til Irland for å møte FC Dundalk i sommerens første kvalifiseringskamp ligger elleve scoringer på de tre siste kampene i akkurat den skuffen. Men enda viktigere er kanskje effektiviteten RBK viste denne ettermiddagen på Lerkendal.

Er det noe som er viktig i Europa så er det å score på sjansene.

PÅ 4-0 TIL pause var kampen egentlig ganske jevnspilt selv om Rosenborg kontrollerte. På veien til sluttresultatet 5-1 dominerte RBK totalt med godt balltempo og mange samtidige bevegelser. Det forteller en del om at det ikke er lett å reise seg etter en omgang du egentlig ikke fatter hva som traff deg, men det forteller også at Rosenborgs fotball med spillvendinger, overtall på kant, innlegg og innløp er i ferd med å sette seg.

Hadde bare Nicklas Bendtner vært der hele tida, eller i det minste vist den helt nødvendige viljen til å løpe den ekstra kilometeren.

Da hadde det virkelig sett lyst ut.

ROSENBORG SIGNERTE SVENSKE Jonathan Levi (21) før denne kampen. Han er en venstrebeint kantspiller som har en halv sesong på nivå to i Sverige, i fjor spilte han på nivå tre. Sånn umiddelbart høres han ikke ut som spilleren som skal utgjøre den store forskjellen denne sommeren. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at signeringen av Levi betyr slutten på RBK-eventyret for Elba Rashani.

Når Fredrik Midtsjø starter på venstre kant og både Milan Jevtovic og Yann-Erik de Lanlay kommer inn er det veldig mye som tyder på at Rosenborg har gitt opp å få ut det de hadde håpet på av Rashani, og at kantspilleren er på vei videre når det norske overgangsvinduet åpner 20. juli.