<strong>ØYEBLIKKENES MENN:</strong> Anders Konradsen (th) scoret to etter at Alexander Søderlund hadde senket Rosenborgs skuldre med 1-1. Her feirer han matchballen ti 3-1 med David Akintola. Foto: NTB/Scanpix
ØYEBLIKKENES MENN: Anders Konradsen (th) scoret to etter at Alexander Søderlund hadde senket Rosenborgs skuldre med 1-1. Her feirer han matchballen ti 3-1 med David Akintola. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Rosenborg klare for play off i Champions League

Rosenborgs øyeblikks-fotball kan åpne døra til det forjettede land

16. mai tok Rosenborg en beslutning som har tatt laget dit det er i dag. Så langt er den verd over ett hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rosenborg-Maribor 3–1 (0–1) 6–2 sammenlagt

TRONDHEIM (Dagbladet): Da Rosenborg trengte noe ekstra for å spille av seg nervene som var i ferd med å gjøre kvelden usedvanlig ubehagelig, skjedde det som gjerne skjer med gode fotballag i flytsonen. De fant øyeblikkene.

DU MÅ IKKE spille konsekvent god høyoktan-fotball for å lykkes i Europa. Men du må ha kvalitet i laget. Den instinktive ryggmargsrefleksen som slår inn når maskinen som sådan går på tomgang. Den ekstra dimensjonen som gjør alle farer ufarlige. For tar du øyeblikkene kan du nemlig også ta kampene på en dag der motstanderen plager deg mer enn godt er.

Det var det Rosenborg gjorde da Maribor ledet 1–0 og hadde dominert dem i en snau time.

De tok øyeblikkene.

Først ved Mike Jensen, David Akintola og til slutt Alexander Søderlund på en strålende overgang til 1–1.

Deretter, og med veldig mye lavere skuldrer, to ganger ved Anders Konradsen.

SELV OM ROSENBORG hadde 3–1 fra bortekampen i Slovenia lå det noen skjulte farer i de snaue to timene mellom klokka 19.00 og 21.00 denne kvelden på Lerkendal. En av dem var et bortemål og 0–1 til pause, et scenario som kunne skape usikkerhet, engstelse og frykt i hjemmelaget. En annen fare var omgivelsenes iver etter å telle penger som ennå ikke var tjent.

DENNE KAMPEN MOT Maribor handlet konkret om rundt ett hundre millioner bruttokroner for Rosenborg. Pluss muligheten til å tjene pluss ett hundre millioner kroner til om det ultimate målet skulle nås, gruppespillet i Champions League. For en klubb som har budsjettert med et underskudd på 17 millioner kroner i 2019 – og som uten et sluttspill i Europa ville styrt mot et underskudd på pluss tjue millioner kroner – er det veldig mye penger.

Løfter du blikket mot Champions League kan det være ekstremt mye framtid også.

MEN PENGENE VAR ikke tjent selv om Rosenborg ledet 3–1 etter de første 90 minuttene. De var ikke på konto selv om veldig mange allerede hadde begynt å bruke dem. Derfor lå faren der. Som skinnet på en levende bjørn. For alle som følger internasjonal fotball vet at kampene i Europa er fulle av overraskelser, sjokk og uventede resultater.

Når de nesten ikke er til å tro kaller vi dem mirakler.

Det eneste som er sikkert er at ingenting er sikkert.

EKSEMPLENE ER MANGE, vi trenger ikke grave dypt en gang. Det er mange av dem i nær og enda nærere Champions League-fortid. Som Barcelonas 6–1 over Paris Saint Germain i 2017, etter å ha ligget under 0–4 fra bortekampen i Paris (åttendedelsfinalen). Som Romas 3–0 over Barcelona et år seinere, etter å ha tapt 4–1 på Camp Nou (kvartfinalen). For ikke å snakke om det som skjedde i Paris for bare fem måneder siden, da Ole Gunnar Solskjær og Manchester United snudde 0–2 fra Old Trafford til 3–1 og bortemålsseier (3–3) mot PSG (åttendedelsfinalen).

Eller miraklenes mirakel på Anfield 8. mai.

Da Liverpool snudde 0–3 fra Camp Nou til 4–3 og finale.

MED ANDRE ORD, et lite mirakel kunne komme Maribors vei også om alt gikk alt for Rosenborg. Og som historien har vist, veldig mye kan gå galt i fotball. Ingenting er gitt når det står 90 minutter igjen på klokka. To måls ledelse, selv om den kommer fra bortebane, gir ingen garantier. Derfor var ikke Rosenborg noe annet sted enn i Champions League-kvalifiseringens tredje runde da avspark gikk klokka 19.00.

Resten måtte de gjøre seg fortjent til.

ETTER SEKS KAMPER i Europa er Rosenborg nå to kamper mot unna Champions League. Motstander der blir Dinamo Zagreb. Europa League er en garantert trøstepremie. Det samme er rundt ett hundre millioner kroner. Og sånn kan det også gå med et lag som var i oppløsning, som ikke fant veien og som etter åtte serierunder i den 29. beste ligaen i Europa lå under nedrykksstreken.

Om du ikke mister troen.

Og Rosenborg mistet ikke troen, ikke på prosjektet, ikke på Eirik Horneland.

Når alle nå hyller spillerne bak prestasjonen er det verd å nevne at konsekvensene av møtet etter 0–2 for Haugesund 16. mai., kanskje er det viktigste og beste som har skjedd på Lerkendal i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer